Zonguldak 1897 yılında kaza (ilçe) oldu, aynı yıl belediye teşkilatı kuruldu.

İlk belediye başkanlığına Zonguldak ta 100 numaralı kömür işletmesinin ortaklarından Elbasanlı Mehmet Efendi ( Ulusoy ) seçildi.

Zonguldak ta yerli ve yabancı kömür kumpanyalarının işletmecilik yaptığı o yıllarda Elbasanlı Mehmet Efendi nin diğer ortakları Madenci Hacı Ahmet Alizade İsmail Efendi, Süleyman Sırrı Bey,  Hacı Ahmet Ali Kerimesi Ayşe Hanım ve  ve Hacı Ahmet Ali Kerimesi Necibe Hanım dır.

Elbasanlı Mehmet Efendi, Ali Barlı nın kızkardeşi Ayşe Hanım ile evlidir.

Elbasan, Arnavutluk un orta kısımlarında yer alan bir ilin adı olup, Mehmet Efendi nin de Arnavut kökenli olduğu anlaşılıyor.

Zonguldak Belediye Başkanlığına seçilen Elbasanlı Mehmet Efendi, ilk iş olarak belediye teşkilatını kurar ve dört yıl boyunca belediye başkanlığı görevini sürdürür.Sonraki  yıllarda iki kez daha belediye başkanlığı görevini üstlenen Mehmet Efendi. 1906-1909 yılları arasında üç yıl, 1917 yılında üç ay ve 1918 yılında ise 8 ay daha belediye başkanlığı görevinde bulunur.

Gazeteci Tahir Karauğuz un kendisinin yayınladığı Zonguldak Gazetesi nde övgüyle söz ettiği, Elbasanlı Mehmet Efendi dürüstlüğü ve çalışkanlığı ile tanınan bir belediye başkanı olarak Zonguldak tarihine geçen lk belediye başkanı oldu ve bu bilgiler Mehmet Efendi nin fotoğrafı ile birlikte Zonuldak Nostalji sitesinde ayrıntılı olarak yer aldı.

Zonguldak ın ilk belediye başkanı Elbasanlı Mehmet Efendi 4 Mart 1936 tarihinde Kurban Bayramı nın birinci günü çok kalabalık bir cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlandı.

Geride temiz bir isim ve kalıcı eserler bıraktı.

HABER MERKEZİ

Editör: Oğulcan Öz