Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, 1.6 Milyar TL'lik borcu  yapılandırdıklarını ifade etti. Yapılandırması kabul edilen mükelleflerin ödemelerini aksatanlar hakkında icra takibi başlatacaklarını belirten SGK İl Müdürü Erkin Avcı şunları söyledi;

5649 İŞVEREN VE 3500 BAĞKURLU BORCUNU YAPILANDIRILDI
 "7440 sayılı bazı alacaklar yapılandırmasıyla ilgili kanunun gereği sosyal güvenlik kurumuna olan borçlarını da tamamı yapılandırmak alınmıştı. 3 Temmuz 2023 tarihi itibariyle de son başvuru tarihi işlemi gerçekleşti. Almış olduğumuz müracaatların işveren bazında baktığımız ha 5649 tane işverenimiz borçlarını yapılandırmak için müracaat etmiş oldu. Ayrıca kendi hesabına çalışan eski tabiriyle Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılarımızın da 3500 civarında müracaatta borçlarını yapılandırdığını yapmış olduğumuz incelemede görüyoruz.  yapılandırmanın ilk taksitlerinin ödenmesi bu ay sonu itibariyle son ay sonuna kadar da yapılandırma taksitlerinin ödenmesi gerçekleştirilebilir.

Tabii borçların yapılandırılmasında malum biliyorsunuz yüzde 90'a kadar peşin ödemede indirim vardı. Taleplerin çoğunluğu peşin ödeme olarak bize gelmiş olur. Yapılandırmasını aksatanlarla ilgili de yine 683sayılı kanun kapsamında icra takibi işlemlerimize devam edeceğiz. Gerek iş yerlerimizi, diğer diğer sigortalarımızı yapmış oldukları yapılandırmaların kendilerine tebliğ etmiş olduğumuz ödeme planlarına uymaları konusunda uyarmak istiyorum. Çünkü daha sonrasında yapılacak olan icra işlemleri yaptık Oldukça ağır. İşverenlerimizin bize göndermiş olduğu yapılandırma talepleri eğer iadeli tabi posta yoluyla yapılmışsa halen kayıtlarımıza girmeyenler olabilir. Bu sayı belki bir miktar daha artabilir. Ancak yapılan müracaata baktığımız zaman bir önceki yapılandırmalara göre yapılandırma müracaatını almış görünüyoruz. Toplamda da baktığımız zaman işveren bazında 1.6 milyar TL civarında bir borcun yapılandırılması için bize talepte bulunulduğunu görüyoruz"

(Haber-Ercan Demir)