Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Aslan Yaman, Ereğli açıklarında mayına çarpması sonucu batan gemide hayatını kaybeden 12 mürettabatın ailelerine "Rusya'ya dava açın" çağrısında bulundu.

Genel Başkan Yardımcısı Yaman, "5718 Sayılı Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkında Kanun hükümleri gereğince Karadeniz'e mayın döşeyen Rusya Devleti aleyhine Türk Mahkemelerinde dava açarak tazminat talep edebilirler" dedi.

Zafer Partisi Genel Başkan yardımcısı Dr. Aslan Yaman'ın açıklaması şu şekilde:

"5 Ekim 2023 tarihinde Zonguldak açıklarında batan geminin bir mayına çarptığı ve bu yüzden battığı 12 mürettebatın öldüğü veya kaybolduğu belli oldu.
Bu durumda aile üyelerini kaybedenlerin yakınlarının dava açma  ve tazminat alma hakları vardır. 
Birleşmiş Milletlerin 10 Aralık 1982'de kabul ettiği Deniz Hukuku Anlaşması ve yine 1982 yılında kabul ettiği Milletlerarası Özel Hukuk Anlaşması hükümleri çerçevesinde yeniden düzenlenerek yürürlüğe giren 5718 SAYILI MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN hükümleri gereğince Karadeniz'e mayın döşeyen Rusya Devleti aleyhine Türk Mahkemelerinde dava açarak tazminat talep edebilirler. 
Hatta batan geminin sahibi için de zarar ve ziyanının tazmin edilmesini,  bordosundaki yükün bedelinin, hatta işgücü kaybının ödenmesini talep edebilir.
Bunun için Türk Devletinin dava açacak olanlara yol gösterici olması, yardım etmesi, doğru bilgi vermesi, mayının menşeini  belirleyerek taraflara iletmesi şarttır. 
İnsanlarımızın yok yere ölümüne göz yumulmamalıdır"
 

Kaynak: Ercan Demir