Zonguldak'ta 1931 yılında inşa edilen tarihi iskele üzerine kurulan Sürmen Lokantası ( Sürmen Düğün Salonu) adını ilk işletmecisi Halit Sürmen'den alıyor.

Yıllarca Zonguldak Limanı'nın içine doğru uzanan mimarisi ve şehrin kalburüstü kişilerinin müdavimi olduğu içkili mekanlardan biri olması nedeniyle kent hafızasında yerini almış binalardan birini oluşturuyordu.

Sürmen Lokanta ve Düğün Salonu'nun altında aynı doğrultuda denize doğru uzanan iskele, aynı zamanda deniz taşımacılığında kullanılan rıhtım olarak görev yapıyor, balıkçı tekneleri bu rıhtıma yanaşıyor, bu mevki belediyenin balık hali olarak da kullanılıyordu.

Aynı mevkide yanyana dizilmiş balıkçı dükkanları da bulunuyordu.

O tarihlerde kiralık sandallar ve motorlarla liman gezisi yapmak adet haline gelmişti.

Zonguldak'ın en hareketli ve renkli merkezlerinden birini oluşturan iskele mevkiinin üzerine kurulmuş olan Sürmen Lokanta ve Düğün Salonu zamanın koşullarına göre "lüks" ve herkesin giremeyeceği pahalı restoranlardan birini oluşturuyor, bir nevi "ekabir meyhanesi" konumunda bulunuyordu.

Mülkiyeti Zonguldak Belediyesi'ne ait olan bu yapı Halil Ekşioğlu'nun Zonguldak Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde tadilatla tam ortasında ikiye ayrılarak, binanın girişine göre sağda kalan kısım belediyenin memur personeline "yemekhane" olarak tahsis edildi. Diğer yarısı yine içkili mekan olarak kaldı

Sonraki yıllarda sahilde yapılan yeni düzenlemeler kapsamında beton iskele ve iskelenin üzerinde bulunan lokanta ve yemekhane binası yıkıldı, balıkçılar kaldırıldı, yerine balık lokantaları ve kahvehaneler tahsis edildi.

Bu süreçte beton iskelenin yerine ahşaptan imal edilmiş " Deniz Köşkü " adı ile kafe türü bir işletme açıldı.

TOKİ tarafından gerçekleştirilen son sahil projesi kapsamında bu kafe de yıkılarak, tarihi iskele ve Sürmen Lokantası o dönemleri yaşayan Zonguldaklılar'ın anıları ile eski fotoğraflarda kaldı.

(Haber Merkezi)