Zonguldak’ta son günlerde peş peşe çıkan orman yangınları endişe yaratırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nı uyardığı ortaya çıktı.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın bakanlıklara ilettiği önergelerde, Zonguldak’ta çıkabilecek olası orman yangınlarına karşı alınan önlemleri, yürütülen tatbikat ve saha çalışmalarını, yangın söndürme filosunun teknik yeterliliğini ve görevli personel sayısını sorduğu ifade edildi.
Deniz Yavuzyılmaz’ın ayrıca erken uyarı sistemlerinin devreye alınıp alınmadığını ve geçmiş yangınlardan sonra hangi yeniden ağaçlandırma çalışmalarının yapıldığını da gündeme getirmiş olsa da, ilgili bakanlıklardan bugüne kadar herhangi bir resmi yanıt alınamadığı belirtildi.
KARADENİZ ARTIK YANGIN RİSKİ TAŞIYAN BİR BÖLGE
Konuya ilişkin açıklama yapan Deniz Yavuzyılmaz, Karadeniz Bölgesi’nin iklim değişikliğinden etkilendiği için yangın riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi:
“Ülkemizde orman yangınları genellikle yaz aylarında Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde görülüyor. Ancak Karadeniz’de de zaman zaman yağışsız geçen dönemlerde, nemin düştüğü, sıcaklıkların arttığı ve güneyden sert rüzgarların estiği günlerde yangın için gerekli koşullar oluşuyor. Bu durumu sadece biz değil, bilim insanları da uzun süredir uyarıyor.
Orman yangınlarının çoğu ne yazık ki insan kaynaklı ihmallerden kaynaklanıyor. Özellikle elektrik iletim hatlarının geçtiği bölgelerde bakım ve denetim yapılmaması yangın riskini artırıyor. Bu konuda da bakanlıkları defalarca uyardık. Ancak somut bir adım atıldığını, ülke genelindeki yangınlarla üzülerek görüyoruz.”
ZONGULDAK’I YANGINLARA KARŞI KORUYUN
Tüm kurumların koordinasyon içinde çalışması gerektiğini ve Zonguldak’ın yangınlara karşı korunması gerektiğini ifade eden Yavuzyılmaz, tehlikenin boyutunu bir kez daha hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ve bağlı tüm kamu kurumlarının koordinasyon içinde hareket etmesi gerekiyor.
Devrek’te çıkan son yangın bize Karadeniz’de orman yangınlarının artık istisna değil, olağan hale geldiğini gösteriyor. Bu gerçeği görmezden gelemeyiz.
Başta bakanlıklar olmak üzere herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bu vesileyle, tüm kurumlara bir kez daha çağrıda bulunuyorum:
Sorumluluğunuzu yerine getirin, Zonguldak’ı koruyun.”