Zonguldak Tarih isimli Facebook sayfası bu kez de Zonguldak'ın mutfağına dair önemli bilgiler verdi. Yapılan paylaşımda, Zonguldak usulü Adana Kebabı'nın Gökçebey'in Tirit yemeğinden mi esinlediğine ilişkin tezler ortaya atıldı.

İşte o paylaşım;

"Zonguldak mutfağının meşhur yemeği tirit , özelikle Gökçebey İlçemizde yapılış usulü ile biliniyor. Adana kebabın Zonguldak'ta yapılan usulü olan soslu kebap ile  tirit birbirine tıpatıp benziyor.
Adana kebabını Zonguldak’a uyarlayan kebapçılar, tıpkı tirit gibi pide (Kartaç, Bazlama ) üstüne döşediler. Yine Zonguldak yemeği tirit gibi üstüne sos serdiler. Yani Adana kebabını Zonguldak tirit kebabı usulüne çevirdiler ve ortaya bambaşka bir lezzet çıktı. 
Zonguldak yemeği tirit; pide üzerine et ya da tavuk serilerek sosla süsleyip yeniliyor. Ayrıca yöremizde tavuk ve etin yağlı böreğin üzerine tırtıklanması da meşhurdur.

İşte , Zonguldak Gökçebey usulü tirit tarifi.

Malzemeler : 
-500 gram kuşbaşı et
-3 adet lavaş pide
-2 adet piyazlık doğranmış soğan
-2 diş dövülmüş sarımsak
-2 yemek kaşığı sıvı yağ
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 yemek kaşığı biber salçası
-Tuz
-Karabiber
-2 su bardağı et suyu
Yapılışı:

Eti, 2 su bardağı su ile haşlayın. Ardından küçük küçük didikleyerek bir kaba alın. Lavaşları iri iri doğrayıp yağlanmış fırın tepsisine dizerek 200 derecede kızartın. Kızardıktan sonra servis tabağına alın. Daha sonra soğanı sıvı yağ ile kavurun. Salça ve baharatları da katıp birkaç dakika pişirin. Akabinde kızarmış ekmekleri etin haşlama suyu ile ıslatın. Soğanlı karışım ve didiklenmiş etleri de üzerine koyup servis edin. Afiyet olsun.
Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih"

Kaynak: Haber Merkezi