Zonguldak’ta yeni yeni meslekler türemeye devam ediyor. Zonguldak`ta son dönemin revaçtaki meslekleri, Tefecilik ve Komisyonculuk.
Bankalara olan borcundan dolayı kredi çekemeyen ve geçim sıkıntısı yada acil ödemeler için maddi anlamda zorluk  yaşayan insanlar, yüzde 40, yüzde 60 faizle tefecilerden para alıyor.
Tefeciler parayı verdikleri insanlara göre ya senet imzalatıyor, ya da faiz oranlarını adamına göre yükseltiyor.
Aldığını ödemeye çalışan vatandaş ödedikleri faizlerin altında boğuluyor, borcu kapatamıyor. Borcunu kapatamayan vatandaşlara tefecilerin tavırları ya senete karşılık mal varlığına çökmek oluyor, ya da silahla tehdit, dağa kaldırmalara kadar artabiliyor.
Vatandaş korkudan şikâyetçi olamıyor, ya ödeyinceye kadar tehditlere maruz kalıyor ya da elinde neyi var neyi yok tefecilere kaptırıyor. 
Tefeciler uyanık davranıyor, kazandıkları paraları aklamak için şirket kuruyor, zamanla iş insani vasfını kazanıyor.
Bir diğer türeyen meslek ise komisyonculuk oluyor.
Komisyoncular özellikle emekli vatandaşların pesine düşüyor, anlaşmalı bankalardan yüksek miktarda kredi çıkartıyor yüzde 30, yüzde 40 oranında vatandaştan komisyon alıyor, bankadan kredi çıkartan memur veya müdürlerle paylaşıyor. 
Komisyoncu ve anlaşmalı banka müdür veya memurları çıtayı o kadar yükseltiyor ki, kredi puanı düşük olanlara bile yüksek krediler çıkartılıyor. 
Bu tip komisyoncular genelde Zonguldak in bütün çay ocaklarını kendilerine mesken benimsemişler ve vatandaş avına çıkmış durumdalar.
Zonguldak Emniyeti gereken operasyonları zaman zaman yapsa da korkan vatandaşın şikâyetçi olmamasından ötürü genelde ceza almadan olaydan sıyrılıyor. 
Özel İçerik: Seda Fidan

Editör: Oğulcan Öz