Türkiye’de özellikle fast-food (ayaküstü) tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilen risklerin önüne geçmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunmasını sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda 81 ilde eş zamanlı resmi kontroller gerçekleştirilecek. 


Zonguldak il sınırları içerisinde bulunan toplu tüketim yerlerinde İl ve İlçe Müdürlüğü’nde bulunan tüm kontrol görevlisi ekiplerince kızartmada kullanılan ve sıvı yağlara ilişkin resmi kontroller sırasında; öncelikle termometre cihazı ile kızartma yağı sıcaklığı ve polarimetre cihazı ile polar madde değerlerine bakılması, mevzuat ile belirlenen kriterlere uymaması halinde yağlardan numune alınarak polar madde ve asit sayısı analizleri isteniyor.

Tarım Orman İl Müdürü Nihat Ağan bu kapsamda nihai sonuçlarda uygun olmayan numuneler ile ilgili sorumlu gıda işletmecisine 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddesince yasal işlem uygulanacağını söyledi.
Tüketici sağlığı ve menfaatlerinin en üst düzeyde korunması amacıyla güvenilir olmayan gıdayı arz edenlere göz açtırılmayarak gerekli yaptırımlar uygulanacağını. bellirten Ağan, "Kızartmada kullanılan yağları kullanan toplu tüketim yerlerine ilişkin denetimlerin sadece bu dönem boyunca sınırlı kalmayacak ve bundan sonra da hız kesmeden devam edecek" lfadesini kullandı.
 

Kaynak: Ercan Demir