Belki, çok uzun yıllar önce 1961 yılında yayınlanan ZÜBÜK isimli romanda yazar Aziz Nesin “ az gelişmiş ülkelerdeki siyasetçi profilini” anlatmaya çalışmıştı. Ne denli başarılı olup olmadığını siz değerli okurlarımın takdirine bırakıyorum. 

  Benim bu yazımda dikkatini çekmek istediğim konu bir çok Kemal Sunal filmlerinden biri olan ZÜBÜK neden uzun zamandır ekranlarda gösterilmiyor? Uydu, paralı kanallar, bölgesel kanallar falan derken neredeyse bine yakın kanal sahibi ülkemizde çoğu günler aynı saatlere denk gelen Kemal Sunal filmlerinin tekrarlarını izliyoruz. 

   En sevdiğim filmlerden olan 1978 yapımı KİBAR FEYZO 1980 darbesini yapan zihniyet tarafından o dönem sansüre uğramış ve uzun bir süre gösterilmemişti. Dünyada hiçbir iktidar sonsuz olmaz gerçeği sayesinde o ceberut dönem sona erdiğinde Türk halkı o güzel anlamlı filmi yeniden ve defalarca izleme şansına sahip olmuştu. 

  “ Bana Mazlumu getirin” repliğiyle Dünya görüşümde ve siyasi tercihimde de rol oynayan ŞARK BÜLBÜLÜ ise Doğu Anadolu’nun bağrından İstanbul’a gelip hayat merdivenlerini hızla çıkan bir türkücü öyküsünün çok ötesinde mesajlar içermesi açısından önemli bir çalışmadır.

  Burada Kemal Sunal filmlerini sıralayacak değilim. Zaten bir çoğu halen neredeyse tüm kanallarda tekrar tekrar gösteriliyor. Gardırop Fuat’lı  “SAKAR ŞAKİR” , hafiye hikayelerine mizahi yaklaşan ŞABANOĞLU ŞABAN, futbol Dünyamızda hala uygulanan bir çok metodun gözler önüne serildiği İNAK ŞABAN, bir dönemin sert eleştirisi olan DAVARO gibi filmleri kaç kez ekranlarda gördüğümüzü hatırlamıyorum bile, hepsi tekrarlarıyla hala yayın saatlerinde yer bulabiliyor. Hepsi var bir tek ZÜBÜK filminin tekrarları yok .

   İlginç olan küçük ölçekli kanalların bile ZÜBÜK filmine itibar göstermemesi. Oysa keyifle izlenecek sinema filmlerinden biridir ZÜBÜK. 

   Günümüz siyasetçilerini değil 60 yıl önceki siyaset yapısını eleştiren bir senaryoydu ZÜBÜK. Niye hala ona öfkeliyiz anlaşılır gibi değil. Biraz stilleri farklı olsa da günümüze bir mesaj verir kaygısı mı var diye düşünmeden edemiyor insan !