Antarktika Kıtası’nda “Türk Bilim Üssü” kurulması için yapılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Başta küresel iklim değişikliği olmak üzere birçok alanda çeşitli bilimsel araştırmaların sürdürüldüğü Antarktika’ya, ilk olarak 1960’lı yıllarda giden Türk bilim insanları, “Türk Bilim Üssü” kurmak ve bilimsel araştırmalar yapmak adına 2017 yılında ilk Ulusal Antarktik Bilim Seferi’ni (TAE – I) gerçekleştirdi.

TAE II Yolculuğa Hazır

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg – Ar Merkezi koordinasyonunda bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan “İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-II)” ve uluslararası işbirliklerimiz çerçevesinde, Bilim Üssü Projesi’ne katkı sağlamak için 40’tan fazla üniversite ve çeşitli kurumlardan 100’e yakın bilim insanı, araştırmalara katılacak ve yaklaşık 40 bilim insanımız kıtaya ayak basarak bilimsel çalışmalar yürütecekler.

Uluslararası işbirlikleri kapsamında diğer ülkelerin bilim üslerinde çalışmalarını yapacak bilim insanlarımızın Antarktika’ya gidişi Ocak 2018’de başladı. Bunu takiben “İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi” 20 Şubat - 10 Nisan 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve bilimsel araştırma gemisi ile bilim insanlarımız kıtaya seyir yapacaklar. Ayrıca 10 bilim insanımız da kıtada bir aylık kamp kurarak bilimsel çalışmalarını burada gerçekleştirecekler.

 

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Yeşim Büyükmeriç'in Üstlendiği Proje Antarktika'da

Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yeşim Büyükmeriç'in yürütücülüğünü üstlendiği “Antarktika Yarımadası’nın batısı (680 Güney Enlemi bölgesinde), TAE-I rotası üzerindeki Kuvaterner yaşlı birimlerin stratigrafik tarihçesi: Bentik, Planktik ve Nannofosil topluluklar, Paleoekoloji ve Paleoiklim” isimli projede, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Ömer Yılmaz, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atike Nazik, Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cihat Alçiçek ve Prof. Dr. Hülya Alçiçek, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hayrettin Koral, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mine Sezgül Kayseri, Namık Kemal Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Zeki Ünal Yümün, Bozok Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Caner Kaya Özer çalışacak.

 Proje kapsamında kıtaya, Türkiye’nin Antarktika’da bilim üssü kurma çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla, Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kılıç gidecek. Antarktika projesi ile Kılıç, küresel iklim değişikliği ve etkilerine yönelik farkındalık oluşturmak adına sosyal sorumluluk projelerine hem kıtada hem de ülkeye döndükten sonra destek verecek.

Editör: Haber Merkezi