• VATAN BİR BÜTÜNDÜR, BÖLÜNEMEZ.

  • Millet, her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı, top yekûn kendisini savunacak ve direnecektir.

  • Milli gücü kullanmak ve milli iradeyi hâkim kılmak temel ilkedir.

  • MANDA VE HİMAYE KABUL OLUNAMAZ.

Tarihimizde gurur duyduğumuz özel bir hadisenin yıl dönümünde olmanın haklı gurur ve onurun yaşamaktayım. Mustafa Kemal Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, hiçbir mağlup milletin direniş göstermediği zamanda siviller ve askerlerle dünyaya meydan okumuştur. 

Bu direnişin, kurtuluşun en önemli hareketlerinden biri de Erzurum Kongresi’dir. Her türlü engellemelere ve baskılara rağmen yapılan Erzurum Kongresinde alınan kararlar Mustafa Kemal Atatürk ve kongre heyetinin ne kadar karalı olduğunu göstermektedir. Kimileri gibi kolaya kaçıp başka devletlerin kontrolü altında yaşamayı yeğlemeyip Türk’ün bağımsız ruhunu devam ettirdikleri için milyonlarca kez şükranlarımı sunuyorum. Bugün o kadar şeyler borçluyuz ki bu insanlara karşı ama çoğu kez nankörce davranan insanların olduğunu da görmekteyiz. 

Soruyorum sizlere bu kadar kötü bir dönemde kaç insan vatanın birliğini düşünüp manda ve himayeyi kabul etmezdi. Kaçımız kendi çıkarlarını hayatını düşünmeyip memleket uğruna, bağımsızlık uğruna mücadele ederdi. Buraya mücadele diye yazıyorum ama sizler mucize olarak okuyabilirsiniz. Şimdi buradan herkesin huzurunda Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, kurtuluş mücadelemizde canla başla kendini siper eden kadınlarımıza, çocuklarımıza, yaşlılarımıza ve tüm memleket sevdalılarına şükranlarımı sunuyorum. Ruhlarınız şad olsun.