Genel Maden işçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, TTK'ya yabancı uyruklu kişilerin Türk vatandaşlığına geçenler olduğunu ancak yinede  bundan toplumun olduğu gibi sendika olarak da rahatsız olduklarını söyledi

Türkiye'nin 81 ilinden ikametgahlarını alanların da TTK'ya başvuru yaptıklarını ve bu durumun yine rahatsız ettiğini ifade eden GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, şunları söyledi:

"YABANCI UYRUKLULAR SONRADAN TÜRK VATANDAŞLIĞINA GEÇENLER... AMA YİNEDE ÖNLEM ALINMALIYDI"

"Süreç işçi adayı arkadaşlarımızın başvurusuyla başladı ve başvurular bitti. Zonguldak'ta 34 binin üzerinde TTK'ya işçi olmak için  kayıt yaptıranlar oldu. Tabii bu hem sevindirici hem düşündürücü.  Zor ve tehlikeli bir iş olan madenciliğin tercih etmeleri.  bölgedeki birçok sorunda  ortaya koymakta. Tabii bu kura başvurular  bittikten sonra bir gerçek daha çıktı. Yabancı uyruklu. vatandaş Türk vatandaşı olmuş insanların da bu kuraya başvurmaları bizi rahatsız etti, toplumu rahatsız ettiği gibi. Çünkü  34 bin çok küçük bir rakam değil, çok büyük bir rakam.  Bu bölgenin insanları bu işlere başvurdu Tabii  böyle bir zamanda  böyle duygusal olarak da düşündüğümüzde böyle bir zamanda bu arkadaşların başvuruyu yapabilmeleri tüm halkımızı ve biz de rahatsız etti. Tabii bunun önleminin alınması gerekiyordu. Çünkü biz Zonguldak mı olacak, Bartın mı olacak, Yenice mi girecek  derken 81 ilden ikametgahlarını alan vatandaşlar burada bu kadar işsiz varken kurumuna başvurmalar ve sonucunda da yabancı uyruklu arkadaşlarımızın da bu işin içinde olmaları  hepimizi üzdü. Tabii dediğim gibi bu işin önlemi daha önce alınması gerekiyordu. Şartların içinde Türk vatandaşı olmak var. Tabii süreci takip ediyoruz. Yakında  işte kura çekilişlerimiz olacak ayın 13'ünde bu hafta. 

TTK'ya girecek 2 bin arkadaşın 1500 tanesi ayın 13'üde çekilecek. Heyecanla bekliyoruz. 

"TÜRKİYE'NİN 81 İLİNDEN MÜRACAAT ETMİŞLER"

Belli bir süre olmaksızın  kura tarihinden önce ikametgahlarını Zonguldak'da, Bartın'da ve Yenice'de ikametgahları olan vatandaşların kuraya kapılabilmeleri bir hak sayıldı. Bunun da açıklaması yapıldı biliyorsunuz."
Tabii bu da çok etik değil. Yani buraya 81 ilden  ikametgahını  kura çekimi tarihinden bir gün önce bu bölgeleri alıp şartları da uyuyorsa başvuru yapabildikleri ortaya çıktı. Tabii bu da hepimizi rahatsız etti. 

KURA ÇEKİM HAKKANİYETLİ OLACAK BEKLENTİSİNDEYİZ

Şu an mevcut bir değişiklik olmazsa kura çekimi tarihinde Enerji Bakanımız Zonguldak'ta olacak. 
Tabii ki vatandaşlarımız tarafından uzun süreden konuşulan konulardan bir tanesi de elektronik kura çekimi. Biz her şeyin hakkaniyetli olmasını daha önce de söylemiştik. Yine aynı dileklerdeyiz. Hakkaniyetli olsun, insanların hakkı yenmesin. Zaten kamuoyuna açık yapılacak. Tüm halkımıza hayırlı olsun."
 

Kaynak: Ercan Demir