Zonguldak Bülent Ecevit üniversitesinde iki gün sürecek olan birinci Filyos kongresi başladı.Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen kongreye, TBMM Eski Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan,Vali Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Rektör Prof.Dr. Mustafa Çufalı ve davetli topluluğu katıldı.

FİLYOS TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK PROJELERİNDEN

Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Köksal Toptan'da “Bu üniversiteyi ayakta tutmak, başarılı olmak için uğraşan Rektörümüz Çufalı’ya teşekkür ediyoruz. Başarının üstüne başarı koymazsanız başarılı sayılmazsınız. Üniversitenin bu havaya girmesi mutluluk verici. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer bu şehir için şanstır. Milli Eğitim Bakanından Zonguldak faydalanmalıdır. Bu şehirden iki tane şehir çıktı.Bartın ve Karabük hep bir gayret içindeler.
Ankara'da Filyos Projesi ile ilgili ilk toplantıyı yaptık. Özel sektörleri ve kurumları davet ettik. 150 yıl sonra pes etmek bu nesle yakışmazdı.. Toplantıdan çıkan görüşleri  Ankara'ya iletmeye başladık.Filyos Türkiye'nin gündeminden hiç düşmedi, istese de artık gündemden düşmez. Ancak bir çevre faktörü var. Burada hangi termik santrali kurarsanız kurun sadece Zonguldak'ı değil çevre illeri de kirletecektir. Çevreyi kirletecek bir sanayi olamaz. Buna ben de karşı çıkarım. Türkiye'nin en iyi Valisi bizde bunun değerini bilelim. Valilik yaptığı şehirlerde kalkınmaya nasıl katkı verdiğini biliyoruz.Filyos Projesi'ne Karayolu,deniz yolu, hava ve demir yolu var. Türkiye'de böyle bir yatırım yok. Türkiye'nin ve Zonguldak'ın en büyük projelerinden biri." dedi.

FİLYOS BÖLGEYİ KALKINDIRACAK
Vali Mustafa Tutulmaz'da konuşmasında,” Filyos gerçekten 100 yıldır konuşulan ve son dönemde ivme kazanan ülkemizin gündemine gelen ve bölgemizin kalkınmasında önemli proje. Bu proje  yıllardır konuşuyor. Yalnız limanın faaliyetine geçmesiyle birlikte Türkiye petrollerinin doğalgaz bulması büyük bir sinerji yarattı. Buraya ekonomi ve liman projesi olarak bakmamız gerekiyor.  Bunlarında çözülmesi ortadadır. Bu yıl itibariyle ulaşımda Kilimli yoluna kadar bitireceğiz. Kilimli-Muslu arasında ihalesi yapıldı çalışmalar başlıyor. Saltukova-Filyos arasında ki 8,5 km yolun ihalesi yapıldı. Havaalanının genişletilmesiyle daha nitelikli uçakların inmesi sağlandı. 40 bin yolcunun indiğini görüyoruz.Konut ihtiyacı aşikar. Yanlış kentleşmelerin önüne geçmek adına Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından imar çalışması başladı. Özel İdare tarafından su birliği kuruldu."dedi.


KONGRE BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ
Filyos Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özarslan,“ Doğalgaz işlevi, tarım,orman gibi çeşitli konuları inceleyeceğiz. Kongrede katkıları olan hocalarıma teşekkür ederim. Bu kongrenin oluşmasında katkısı olan rektörümüz, rektör yardımcımız, Bartın ve Karabük üniversitesine teşekkür ediyorum”dedi.

FİLYOS YÜKSELEN BİR DEĞER
TPAO Strateji Geliştirme Daire Başkanı Ahmet Öztürk'te “Filyos kongresinin ilkini gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Her bir paydaşa çok teşekkür ederiz. Özellikle 2020 yılında Filyosun yükselen bir değer olduğunu görüyoruz. Var gücümüzle çalışıyoruz. Sakarya gaz sahasında sondajlar dünya çapında başarılı sonuçlar alındı. Deniz alanlarında en büyük keşiftir. Büyük başarı büyük sorumluluk getirdi. Elde edilen her başarının ardından ciddi bir başarı ve özveri oluyor. İlk doğalgazı 2023 yılında hedefliyoruz”diye konuştu.


2021 YILINI FİLYOS İLAN ETTİK
ZBEÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Çufalı'da,”Üniversitemiz Filyos projesi ile ilgili çalışmalara başladı. Öğrencilerimizi projelerimize yönlendirmeye çalışıyoruz. Grizu-263 uzay takımımızın projeleri dünya çapında başarılar elde etti. Havacılıkla ilgili önümüzde ki günlerde öğrenci almaya başlayacağız. Üniversite hastanemizde bir çok başarılar elde ediliyor. Filyos Vadi projesi çok büyük bir proje. 2021 yılını Filyos yılı ilan ettik.2022 yılında da bu çalışmalara devam edeceğiz”şeklinde konuştu.


FİLYOS PROJESİ HEYECANLANDIRDI
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “2012 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesine katıldığım da Filyos limanı ve Filyos havzasına geldiğimde heyecan duydum. O dönemde bilgi birikimimizi arttırmak bugünlerde son yıllarda hız kazanmasını görmekten mutluluk duyuyoruz. Filyosla ilgili çalışmaların büyük ölçeği Filyos endüstri bölgesi büyük bir proje olarak gösteriliyor."dedi.

Diğer yandan Filyos kongresinde, "Doğalgaz üretim iletim ve işleme", "Sürdürülebilir kalkınma", " Liman ve lojistik", "Yeşil Endüstri ve Çelik sektörü",  "Göç ve istihdam", "Filyos ve  Turizm", "Kentleşme ve sosyo ekonomi", "Filyos'ta tarım ve orman" konularında oturumlar gerçekleştirildi.

(HABER:ERCAN DEMİR)
 

Editör: Haber Merkezi