Yıl 2020 ama hala kadın üzerinden negatif söylemler var.
25 yaş üzeri bir dişiye kadın mı denmeli, kız mı, bayan mı karmaşası var mesela. Ben hanımefendi kelimesini zarif bulurum. Cinsiyet belirtiliyorsa da kadın denilmesi doğru gelir bana…
Bir şeyi kötü yapma anlamında “kız gibi yapmak” deniliyor, iyi yapmaya “adam gibi yapmak”…
Kadın gibi konuşma, kadın gibi gülme vb değer düşürücü tanımlamalar da yapılıyor. 
Ülkemizin birçok yerinde sessizlik olduğunda “kız çocuğu doğdu” deniyor…
Hoş değil bu söylemler, çok yanlış…
Dizilerde kadınlar güzellik peşinde, çaylarda, partilerde… Güçsüz, dedikoducu… Kolay yoldan zengin olma çabasında gösteriliyorlar, okuyan, çalışan, gayretli , örnek değerlere sahip kadın yok gibi ekranlarda…
İş hayatında, özel sektörde kadın erkek arasında ücret eşitsizliği var. Kamuda da özel sektörde de üst yönetimde yer alması da çok zor kadınların. Erkek egemen iş hayatında erkekler erkeklerle çalışmak istiyor. Aynı şartlardaki kadın ve erkek yükselecekse kadının daha artı performans göstermesi gerekiyor. Araştırmaya göre yönetim kurulunda  kadın varsa o şirketin özkaynak verimliği de şirket geliri de artışta… Kadının vicdanı, adaleti, empatisi, göreve adanmışlığı, disiplini, düzeni üst seviyede…Kadınsal özellikleri ile de yönetime artı fark kattığı ispatlı…Ancak hak ettiği üst görevlerde yer alması çok zor. Üst yönetimdeki kadın yöneticiler ile ilgili tez çalışmam olduğundan da bu durumu çok iyi biliyorum.
Kadınlar olarak biz,
İslam’da kadın haklarını ne kadar biliyoruz?
Kanunlara göre haklarımızı biliyor muyuz?
Özellikle dini bahane ederek kadını pasife eden zihniyete karşı gelebiliyor muyuz?
Hz Hatice (ra)  çalışan bir hanımefendiydi. Kervanı vardı. Zengindi. Tüm malını İslam uğruna harcadı. Peygamber Efendimizin her daim yanında oldu, destek oldu. Aktif bir Müslüman oldu. İslam uğruna mücadele etti.
Hz Aişe (ra) çok zeki bir hanımefendiymiş. 2000 den fazla hadis nakletmiş kendileri. İslami bilgilerinin kadınlara ulaşmasında bizzat  görev almış. İslamiyet’in doğuşu ve yayılışında bizzat hizmet etmiş hanımefendiler…İslam dini kadını pasife etmiyor güzel örneklerde görüldüğü gibi.
 Haklarımızı iyi bilmemiz gerekiyor. Pasif Müslüman, bir günü diğerine eşit Müslüman evla değil İslam’da…Kuranı Kerimi iyi anlamak, ayetleri, hadisleri, tefsirleri bilmek çok önemli. Kadın dinini iyi bilmeli ki, hak ve sorumluluklarını iyi bilmeli ki olması gereken seviyede  olabilsin her yerde. Pasife olmasın, yıpratılmasın, mahrum ve mahsun bırakılmasın.
Aile toplumun temeli…Bilinçli, kendini eğitmiş bir anne de o temelin direği…
Din,  geçmişten bugüne en sömürülen baş konu olmuş. Garip insanlar garip yorumları ile kaç hayat kararttı kim bilir…Kadın dinini bilsin ki haklarını bilsin ki sömürülmesin…
Eğitim çok önemli… Eğitimli kadın, haklarını, sorumluluklarını bilen ve savunan kadın güçlü kadındır. Kimsenin vicdanına bırakmaz kendini…İlk emri oku olan Dinin mensubu kadın okumaz mı okutulmaz mı hiç… Okudukça da Rabbinin büyüklüğünü görmez mi?
Mevzuatsal haklarımızı da demiştim. Seçme ve seçilme hakkımız mesela…Atamızın öngörüsü ile 1934’te sahip olmuş Türk Kadını bu hakka ve daha nice hakka…Ne kadar kullanabilmişiz ? Okuma, çalışma ve yüksek görevlere gelebilme hakkımızı ne kadar kullanabilmişiz? Biz kadınlarda da  biraz suç yok mu ne dersiniz?
Unutmadan, çoğu erkekte kadını geri bırakma eğilimi var da çoğu kadın da hem cinsini çekemez halde , destek değil…
Geçmişimizde Hz Hatice (ra) var, Hz Aişe (ra) var, ilk kadın hükümdar Tomris Hatun var, Kurtuluş Savaşı kahramanları Kara Fatma, Şerife Bacı, Nene Hatun var… Başbakan olmuş Çiller var. İslam uğruna, Türklük uğruna, vatan uğruna mücadele etmiş güçlü kahraman hanımefendiler… Ben kendimde güç hissediyorum onları düşündükçe…Türk İslam sentezinde bir yapıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kadın evladı olmak bana inanılmaz özel, ayrıcalıklı ve gurur verici geliyor.
Çalışan kadın, üreten kadın, okuyan kadın, etrafına fayda sağlayan kadın değerli…İyi insan olabilmiş, güçlü, zorlukları aşan, gayretli kadınlar çok özel…
Ne mutlu haklarını bilip kullanan kadınlarımıza,
Ne mutlu onlara destek olan beyefendilere…
Ne mutlu kadına destek ailesine…
Ne mutlu güçlü kadınları ile daha gelişmiş toplumlara…
Ne mutlu gücünü güzelliklere dönüştürmüş kadınlara…
Günümüz, günlerimiz kutlu olsun…
Şehit ve gazi annelerimize de saygı ve sevgilerimle…