Kamu-Sen, Zonguldak il temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Şahin Ören, 7.Dönem Toplu İl Sözleşmesinin hakem heyetine kalmasını değerlendirdi.

Kamu çalışanlarının artık, yaklaşık 1 milyon kişi üyesi olan, üye ordusu olan Memur Sen'in bir mücadele gücünün olmadığını, masada ve  meydanlarda kararlılık gösterecek bir zihniyetlerinin olmadığını, mücadele zihniyetten uzak olduklarını bir kez daha gördüklerini belirten memur Sen il temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Şahin Ören şunları kaydetti:
"6.2 milyon Memur ve emekliyi aileleriyle birlikte 25 milyonu ilgilendiren 7. dönem toplu sözleşme görüşmeleri tamamlandı. Ve  mutabakata varılamadı. Sonuçları  değerlendirdikten sonra verilen 2023 yılı için yüzde 15+10 toplamda yüzde 25 2024 yılı içinde 6+5  yüzde 11'lik  bir oransal görüşüp ona göre bir karar verecek. Bilindiği üzere toplu görüşmenin üçüncü  görüşmelerine kamu Sen olarak katılmadık. Çünkü yıllardan beri Yaptığımız tecrübeler artık bu masadan bir sonuç çıkmayacağını bize gösterdi. Ortada artık kazanım yerine bir hezimetin olduğunu gördük buranın artık bir toplu görüşme masasından ziyade toplu sohbet masasına dönüştüğünü gördüğümüz için biz bu çadır tiyatrosunun içerisinde Türkiye Kami-Sen ve yetkilisine bağlı sendikalar olarak yer almadık. 

Ne çıktı 7.dönem toplu sözleşme görüşmelerinden en başta bir hayal kırıklığı çıktı. Ne çıktı? 2024 ve 2025 yıllarına ait problemlerin çözümünden ziyade ötelenmesi ortaya çıktı. 22 günlük sürede yetkili sendikanın artık yıllardır alışılageldiği gibi olayları çözmek yerine işi sohbet havasına dönüştürüp oradan işte başka konularla kendini mutlu ederek birtakım efendim Yandaş sarı sendikacılığın getirdiği mevki makam kazanma gibi konularda kendisini besleyerek yine masadan boş kalktılar. 

Yani masanın lideri olarak oradaki masadakileri toplayıp bir eylem kararlılığını kararlılığını geçmiş de olduğu gibi çıkartamadılar. Ne çıktı? Yedinci toplu sözleşmeden artık başka baharlara yelken açmamız gerektiği ve umutların boşa çıkmasımı gördük. 

Başka, sendika açıklama yapıyor. 50 tane kazanımımız var diye. O 50 tane kazanımının içerisinde bir tane dişe dokunduğum bir şey yok. Geçmiş yıllardaki imzaladıkları ve süre gelen şeyler ile sanki yeni bir kazanımmış gibi ortaya koyarak insanları kandırma yoluna gittiler Geçmişte de olduğu gibi etkisiz efendim bulunduğu yeri anlayamayan ve bir yaklaşık 1 milyon üyesinin hayalleriyle, mutfağıyla oynayan bir yapının olduğu Memur-Sen'in ortaya çıkmış oldu. 


Bu kazanım diye ortaya koydukları 50  maddenin içerisinde mesela neler yok? 8077 TL'lik memurlara yapılan eş ödemenin taban bayram ikramiyesi yok. Bölge dilimlerinin yüzde 15'e sabitlenmesi çok önemliydi. Böyle bir şey yok. Kira yardımı talep etmiştik. Böyle bir şey yok. Ulaşım çok ciddi. Özellikle için köylerde görev yapan öğretmenler için, yine köylerde görev yapan memurlar için ulaşım çok ciddi bir problem. Ulaşım parası yok. Isınma yok. Yemek yok. Yiyecek yardımı yok. Eş yardımıyla ilgili herhangi bir çalışma yok. Çocuk yardımı yine çok komik düzeyde. Bununla ilgili bir çalışma yok. Artık az önce de ifade ettiğimiz gibi toplu görüşme masası, problemlerin görüşüldüğü bir yerden ziyade problemlerin ötelendiği, fakirliğin, altının koyu harflerle çizildiği Fakirliğin artık kronikleştiği ve normal bir şeymiş gibi ileriye ötelendiği bir zaman haline bir durum haline geldi. Bir masa haline geldi. Ötelendiği bir masa haline geldi. En iyi enflasyon tahmininin tahmininin bile yüzde 33 gösterdiği araştırmalarda, resmi araştırmalarda ve resmi bildirilerde memura yüzde 25 vermek, yüzde 12 vermek, matematikle izah edebilecek bir şey değildir. Yine vicdanla izah edilebilecek bir şey değildir 

Toplamda 25  milyon kişiyi ilgilendiren bu Toplu görüşmeden bir  yenilgiyle ve bir hezimetle çıkmak  Memur- Sen'in başarısı olmuştur.  Kamu çalışanlarımız artık bu sendikaların yaklaşık 1 milyon kişi üyesi olan, üye ordusu olan bu sendikaların bir mücadele gücünün olmadığını, masada, gayet meydanlarda kararlılık gösterecek bir zihniyetin zihniyetlerinin olmadığını, bu zihniyetten uzak bir kez daha görmüşlerdir. 

Ne yazık ki yetki ve toplu sözleşme sistemi değişmediği sürece memurlarımız benzer sonuçları yaşamaya, dolayısıyla fakirliği yaşamaya devam edeceklerdir. Buradan memur arkadaşlarımıza çağrımız şudur. Verin yetkiyi görün etkiyi Hem 4688 sayılı yasaların yasanın ilgili maddelerini değiştireceğiz. Hem alanları dolduracağız hem de hakem heyetinin yapısı değiştirilerek uzlaşmazlık durumunda hükümetin demediği bir sistemi ortaya koyacağız.

 Sorun Bellidir. Çözüm de bellidir. Çözümün sahibi Türkiye Kamu Sen'dir. "

(Haber: Ercan Demir)

Editör: Oğulcan Öz