2015 yılından itibaren Maden işçilerine uygulanan zorunlu ferdi kaza sigortası hakkında, Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası Genel Başkanı Mesut Cemil Boyner, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ve Genel Merkez Yöneticilerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

GMİS Genel Merkezi’mizde bulunan Başkanlar Kurulu Toplantı Salonu’nda konuşan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil,  yıllık 750 TL prim ile ölümle sonuçlanan kazalarda 150 bin lira teminat ödendiğini şu anki koşullarda ise yıllık primin en az 2000 lira yapılarak ölümle sonuçlardan kazalarda ise tazminatın 2 milyon lira teminat olması gerektiğini ifade etti.

Bu teminat miktarı aradan geçen 8 yıllık süreç içinde güncellenmediğine dikkat çeken GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, şunları söyledi:

"Maden alanlarının; özellikle yeraltında çalışmak zorunda olan çalışanlar için, emniyet tedbirinin alındığı gelişmiş ülkelerde bile tehlikeli olduğu bilinmektedir.

Maden alanlarının yüksek riskli alanlar olması ve madencilerin yüksek riskli bir meslekte çalışıyor olmaları bu konuda uzmanlık gerektiren özel bir sigorta branşının doğmasına yol açmıştır. Bildiğiniz gibi ülkemizde, Maden Çalışanları Ferdi Kaza Sigortası, 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulmuştur.

Tebliğ gereği, sigorta eksperleri maden işletmelerinde risk değerlendirmesi yaparak iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına katkı vermektedirler.

Yer altı ve yer üstü kömür madenciliği ya da kömür madenciliği haricindeki yer altı madenciliği faaliyetlerinde bulunan bir tesiste çalışanlar, üretim ve üretim hazırlığı faaliyetinde başlarına gelebilecek kazalara karşı kişi başı yıllık yaklaşık 750 TL prim karşılığında sigorta güvencesi altına alınarak, 2015 yılında yönetmelikle belirlenen sakatlık veya ölüm halinde ödenecek teminat miktarı 150 bin TL olarak belirlenmiştir.

Bu teminat miktarı aradan geçen 8 yıllık süreç içinde güncellenmemiştir.

Dünyanın en zor ve en riskli işini yapan madencilerin zorunlu ferdi kaza sigortası teminatları günümüz ekonomik şartlarında çok düşük kalmıştır.

Teminat ödemeleri kesinlikle kabul edilebilir değildir.

Bizler maden işçilerinin temsilcileri olarak bu teminatların güncellenerek günümüz ekonomik şartlarına uygun hale getirilmesini talep ediyoruz.

Biz ve bizim gibi Türkiye’nin dört bir yanında yüksek riskli meslek icra eden madenciler adına buradan haykırıyoruz; Maden Çalışanları Ferdi Kaza Sigortası teminatları Bakanlık nezdinde tekrar değerlendirilmeli ve yeniden düzenlenmelidir"

BOYNER: TÜM ÇABALARIMIZA RAĞMEN PRİMİ ARTTIRAMADIK

Sigorta Eksperleri İşveren Sendikası Genel Başkanı Mesut Cemil Boyner'de , 8 yıldır yaptıkları tüm girişimlere rağmen sigorta priminin ve teminatının arttırılmadığını ve bundan da maden işçilerinin büyük zarar gördüğünü ifade etti.

(Haber: Ercan Demir)

Editör: Oğulcan Öz