Fransız bilim adamları, solaklığın evrimini araştırdılar.

Buna göre solak olmanın anne karnında maruz kalınan hormonlarla ilgili olduğu sanılıyor. Her ne kadar solaklığın nedenleri pek anlaşılmasa da, genetik olabileceği de ifade ediliyor.

Peki gerçekten sol elini kullanan insanlar daha zeki midir?

İnsanlarda beynin sol lobu, bilgiyi mantıklı ve lineer olarak işleyen, matematiksel bölüm. Sağ lob ise hayal gücü, müzik, sanat, renk, bütünü algılayabilme, yaratıcılık gibi konularda baskın. Bir başka deyişle, sağ lob artistik tarafı oluşturmakta. Solaklar, beyinlerinin sağ lobunu daha yoğun kullanıyorlar. Bu nedenle solakların zekası konusunda bilim dünyasında kabul gören iki farklı varsayım öne çıkıyor. Bunlardan birincisi “Bilişsel Kalabalık Kuramı”. Kuram, solakların mantık ve matematiksel becerilerde daha düşük performans sergilediklerini söylüyor. Fakat bütünü görebildikleri ve artistik becerilerini geliştirdikleri için bu durumu farklı bir şekilde dengeliyorlar.

SOLAK İNSANLARLA İLGİLİ YARGILAR

Yapılan bazı araştırmalarda solakların daha iyi araç kullandığı ve el becerilerinin daha gelişmiş olduğuna dair iddialar bulunuyor.

Amerikan Psikoloji Günlüğü dergisinin araştırması, solakların sanatçı olmaya çok daha yatkın olduğunu söylüyor. Ayrıca düşünce kabiliyetleri de daha pratik çözümler bulmaya yatkın.

Bir başka inanışa göre, solak insanlar, sağlak olanlara göre ortalama 3 sene daha kısa yaşamaktadır.

Wall Street Journal’da yayınlanan bir makaleye göre, solakların disleksi hastası olma ihtimali de daha yüksek.

Amerikan Psikoloji Günlüğü dergisinin araştırması, solakların sanatçı olmaya çok daha yatkın olduğunu söylüyor. Ayrıca düşünce kabiliyetleri de daha pratik çözümler bulmaya yatkın.

Solaklar daha çok korkuyor ve sinirleniyor. İngiliz Psikiyatri Derneği’nin araştırmasına göre, sol elini kullanan insanlar strese daha yatkın.

Solakların beyinleri, bilgisayar oyunu oynarken ya da spor yaparken verileri sağlaklara göre daha hızlı işlemektedir.

Georgetown Üniversitesi’nin araştırmasına göre solaklar zor duyulan sesleri daha iyi seçiyor.

(Haber Merkezi)

Editör: Oğulcan Öz