Yazın sahil de veya tatil yerlerinde güneşlenmeyi birçok kişi sever ama bazıları ise çok güneşte kalmanın zararlı olduğunu belirtmektedir, bu yüzden ikilem arasında kalan kişilerin merak konusu uzun süre güneş altında kalmak zararlı mıdır sorusu oluyor.

UZUN SÜRE GÜNEŞ ALTINDA KALMAK ZARARLI MIDIR ?

Normalde cildin maruz kaldığı güneş ışınları ciltte melanin tarafından tutulur ve cildin alt tabakalarının zarar görmesinin önüne geçilir. Ancak güneşte uzun süre kalındığında melaninin koruyucu etkisi yetersiz kalır. Cilt üzerinde güneş yanıkları ortaya çıkar. Güneş yanığı olan bölgeleri incelediğimizde buradaki hücrelerin, kan damarlarının hasar aldığını görebiliriz. Bu bölgelerde; kuruma, kırışıklık, renk değişikleri gibi sorunlarla karşılaşırız. Kişiler tarafından yanığın olduğu bölgelerde deri kalınlaşmış gibi görünse de aslında bu deri kısımları güçsüzleşir ve kolayca yaralanabilir.

Yine güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak erken yaşlanma, kırışıklık oluşumu gibi sonuçlara neden olabilir. Güneş yanıkları ve erken yaşlanma oldukça zorlayıcı durumlar olmakla birlikte zararlı güneş ışınları maruziyetinin en korkulan sonucu cilt kanseridir. Cilt kanseri, tüm kanser türleri arasında en sık görülen türdür. Bu kansere sahip kişilerin çoğunda durum tanı almayabilir ancak bazı hastalarda kanser yayılarak ölüme kadar varan ciddi sonuçlara yol açabilir. Özellikle açık ten rengine sahip kişilerde melanin pigmentinin daha az olması, cildin zararlı ışınlara karşı daha hassas olmasına neden olur. Bu nedenle cilt kanseri, açık tenli kişilerde daha sık görülür. Cildimizi zararlı güneş ışınlarından koruyarak, cilt kanseri ve diğer istenmeyen durumların önüne geçmek mümkün olur.'

Editör: Oğulcan Öz