Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, dün ilk oturumu gerçekleştirilen 7.Dönem toplu sözleşme görüşmelerini değerlendirerek;
"Dünkü toplantıda karşılıklı talepler, sendikaların maaş ve özlük haklarıyla ilgili talepleri ve iyi temennilerle geçti." dedi. Şahin Ören Kamu-Sen olarak taleplerinin 2024 yılı için %100, 2025 yılı içinse %58 olduğunu ifade etti.
MEMUR SEN'İN YANDAŞ TAVIRLARININ SÜRECİ ÇIKMAZA SOKTU
Konuşmasından memur senin yandaş tavırların süreci çıkmaza  soktuğunu ifade eden Kamu-Sen il Temsilcisi Şahin Ören şunları kaydetti;
"Dün itibariyle ilk oturum gerçekleşti.
Evet biliyorsunuz yasa gereği her 1 Ağustos ile 30 Ağustos arasında Çalışma Bakanlığı ile sürecin diğer tarafı olan kamu sendikaları bir araya geliyor. Memurların özlük hakları hakkındaki görüşmeleri şey yapıyorlar. Karşılıklı müzakere ediyorlar. Dün de Çalışma Bakanlığı'nın Reşat Moraloğlu toplantı salonunda yine teknik heyetler, Çalışma Bakanımız Prof. Dr. Sayın Vedat Işıkkan Genel Başkanımız Sayın Kahveci, yine toplu sözleşmeden sorumlu Türk Bürosu Genel Başkanımız Türkeş Günay Bey katılımlarıyla beraber bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda Çalışma Bakanımız sürecin lehine hayırlara vesile olmasını temenni etti. Akabinde diğer sendikalar ve tabii ki bizim genel başkanımızla söz aldı. Çalışma metotları ve günleri belirlendi. Sendikalar talep, maaş ve özlük hakları taleplerini dile getirdiler. Bu talepler ve teknik heyetlerin çalışmalarıyla beraber 14 Ağustos'a kadar sürecek. 14 Ağustos'tan 17 Ağustos'a kadar bu verilen taleplerin karşılıklı çalışma bakanlığı ve Sendikada ki teknik ekiplerinin çalışmasıyla beraber müzakere sonuçlandırılmaya çalışılacak. 17 Ağustos'tan 21'sine kadar bu karşılıklı teklif ve talepler talepler üzerinde uzlaşılmaya çalışılacak. Artık 22 Ağustos'ta tabii ben size takımımı açıklıyorum. 22 Ağustos'ta karşılıklı talep ve öneriler kesinleşmiş olacak. 23 Ağustos'ta ise artık bu anlaşma sağlanır ise resmi gazetede yayınlanacak. Sağlanamaz ise 20 Ağustos ile 31 Ağustos arasında da kamu hakimi, kamu hakem kuruluna sendikaların yetkili sendikanın itirazı söz konusu olacak. Süreç böyle ilerleyecek. Dünkü toplantıda işte karşılıklı talepler, sendikaların maaş ve özlük haklarıyla ilgili talepleri ve iyi temennilerle geçti.
Şimdi peki Türkiye kamu-Sen buradan nelere talep edecek? Şimdi bildiğiniz üzere altı tane toplu sözleşme yapılmış şimdiye kadar. Bu altı toplu sözleşme sonucunda Hep sürecin kısa olması, hem yasanın fazla bu işin önünü açacak şekilde olmaması yine yetkili yetkili sendika dediğimiz Memur Sen'in yandaş tavırları süreci çıkmaza sokmuştur.

“ÖNÜMÜZDE 30 GÜNLÜK SÜREÇ VAR. KAMUSAL OLARAK BİZ BİRİNCİ YIL İÇİN %100 VE İKİNCİ YIL İÇİN DE %58 İSTİYORUZ”
Şimdi bakın size bazı tarihler verdim. 14 Ağustos, 17 Ağustos, 21 Ağustos gibi belli dönemler var. Bu ne demek? 30 günlük süreç içerisinde sendikalar, efendim 5-6 kez bir araya gelecektir. Bu 5-6 kez de mesela geçen sene bizim 1050 tane talebemiz vardı. Bu talepleri görüşmemiz mümkün değildir. Ve bunların sonucuna ulaşmak da mümkün değildir. Bu yüzden mutlaka toplu görüşmelerin, toplu sözleşmenin hem genel anlamda mali ve özlük hakları konusunda hem de iş kolu bazında yapılması gerekir. Yıllardır bu çıkmaz yüzünden sanki memurların problemi bir tek maaşmış, özlük hakkıymış gibi, atama, denetleme, disiplin, yükselme gibi hiçbir problem yokmuş gibi mobbingi hiçbir problemi yokmuş gibi. Bunlar masanın dışına atılmıştır. Dolayısıyla memur bir taraftan yetkili ama etkisiz sendikanın bu ağır tavırları efendim sonuç alamayan tavırlarıyla bir taraftan ekonomik olarak ezilirken diğer taraftan da kendi iş hayatındaki problemlerin içinden de çıkamaz hale gelmiştir. Maalesef masa bu durumdadır.

“YETKİLİ AMA ETKİSİZ SENDİKA”
Şimdi önce Özellikle Türkiye Eğitim-Sen'in ve Türkiye Kamu - Sen'in talebi mutlaka bu toplu görüşme masasının içeriğinin genişletilmesidir. Mutlaka iş kollarındaki görüşmelerinde yapılmasıdır. Bunun dışında Türkiye Kamu -Sen talep olarak neler istemektedir?
Mali yönden Birinci dönemde 2024 yılı için yüzde 100.2,  2025  yılı içinde toplam yüzde 58.7'lik bir mali artış talep etmektedir.  Bu taleplerin karşılanmaması durumunda her halükarda biriken sorunlarla beraber memur yine açlığa mahkum olacak gibidir. Şimdi başta neler talep ediyoruz? Öncelikle bizim yıllardan beri talep ettiğimiz çok önemli bir konu daha var. Memura siyaset hakkı ve grev hakkı. Mutlaka bunu demokratik açıdan da çok önemli buluyoruz Şimdi bakın son 3-5 toplu sözleşmedir önce işçilerin toplu sözleşmesini yapılıyor. İşçiler güzel sonuçlar alıyor. En azından mevcut durumda. Ondan sonraki süreçte memurların toplu sözleşmesi başlıyor. Memurlar da çok ciddi bir fiyasko meydana ve bu çalışma hayatındaki barışı da bozuyor, dengeleri bozuyor. Çünkü işçi de aynı parayı, ekmeği alıyor. Memur da aynı paraya ekmeği alıyor. Ülkemizde pek çok sosyal gelişme yaşandı. Covid-19 sıkıntısını yaşadı. Yaşadık dünyaca Akabinde Rusya- Ukrayna savaşı patladı. Akabinde de altı Şubat'ta hemen hemen yani büyük devletlerin bile kaldıramayacağı çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Bu felakette covid sürecinde ve tüm süreçlerin tamamında sahada olan, canı pahasına, devlet memurları vardı Dolayısıyla devlet canlı bir varlıktır. Bunun canı kanıda kamuda görev yapan devlet memurlarıdır. Siz bu devlet memurlarının eğer açlık girdabına, yoksulluk girdabını atarsanız aslında bir taraftan da devleti çökertmiş olursunuz. Bu manada bu toplu sözleşme çok önem arz etmektedir. Artık Bahsettiğimiz deprem Covid ve ekonomik sıkıntılar yüzünden kiraları almış başını gitmiştir. Mutfakta yangın vardır. Mutlak suretle bu toplu sözleşmenin bu yaraları saracak şekilde yapılması gerekmektedir. Kamu- Sen taraflarından bir tanesi kira yardımı 7850 lira. her Herkese her kamu çalışanına kira yardımı talep ediyoruz. Doğum, ölüm gibi evlilik gibi sosyal yardımların artırılmasını talep ediyoruz. Mübarek bayramlarda ki iki tane bayramda bayram ikramiyesi talep ediyoruz. Onun dışında mobbingle ilgili çalışmaları devletimizden talep ediyoruz. Kadınların çalışma hayatının yeniden daha onların rahat edeceği şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz. Onun dışında engelli vatandaşlarımızın çalışmasını rahatlatacak çalışma kuruluşu hayatını rahatlatacak tedbirlerin tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz. 4-C'den 4-B'ye geçen kamu çalışanlarının özlük haklarının tekrar düzenlenmesini ve 4-A'daki bütün hakların verilmesini talep ediyoruz. Ücretli öğretmenlik, usta öğretici gibi devlete 3 kuruşa görev yapan arkadaşlarımızın sözleşmeli veya geçici şekilde görev yapan arkadaşlarımızın kadroya alınmasını talep ediyoruz.

“MEMURLARIMIZIN GÖNLÜ FARIİAH OLSUN ÇÜNKÜ KAMU-SEN VAR”

Dolayısıyla bu gibi  40 tane konu başlığı bakın 30 başlık ve 403 tane de genel taleple masaya oturuyoruz. Türkiye Kamu-Sen 32 yıllık birikimiyle ve tecrübeli teknik ekibiyle bu toplu sözleşmeye hazırdır. Ve kamu çalışanları rahat olsun Mutlak suretle buradan Kamu-Sen'in de masadaki ciddi varlığıyla beraber kamu çalışanları lehine iyi sonuçlar alınmasını ben temenni ediyorum. Bu manada da özellikle bu Ağustos ayının kamu çalışanlarının lehine olmasını noktasında iyi dilek veter var. Burada masaya oturan Kamu- Sen heyetine ve oradaki tüm sendikalara başarılar diliyorum

(Haber-Ercan Demir)