Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) 2022-2023 Akademik Yılı Mezuniyet töreni Site Sapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirildi.

Törende Mühendislik fakültesinden 240 ve Fen Fakültesi'nden de 102 olmak üzere toplam 342 öğrenciye mezuniyet belgeleri verildi.

Mezuniyet törenine Vali Vekili Turgut Subaşı, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsmail Hakkı Özölçer, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Orhan Kaş, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Orhan Uzun,TTK Genel Müdür Vekili Muharrem Kiraz, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Mezuniyet törenine öğrenci aileleri yoğun ilgi gösterdi.

Saygı duruşu ve  İstiklal marşımızın ardından bölüm birincileri olan: Benan Kök,
Cahit Arslan ve Hakan Yiğit konuşma yaptılar.
Bölüm birincileriine Benan Kök, Cahit Arslan ve Hakan Yiğit'e plaket ve mezuniyet belgelerii Vali vekili Turgut Subaşı, Zonguldak Belediye Başkanı Dr.Ömer Selim Alan ve Rektör Prof.Dr. İsmail Hakkı özölçer tarafından verildi 

Törende bölüm birincileri olan: Benan Kök,Cahit Arslan ve Hakan Yiğit, ailen ile birlikte yaş kütüğüne plaket çaktılar.
VALİ VEKİLİ: İRADENİZİ VE İDARENİZİ KİMSEYE TESLİM ETMEYİN

Törende konuşma yapan Vali vekili Turgut Subaşı öğrencilere seslendi ve iradenizi ve idarenizi kimseye teslim etmeyin tavsiyesinde bulunarak şunları söyledi;

"Değerli gençler ilkokuldan hatta anaokulundan başlayarak ortaokul, lise düzeni, ve nihayet Zonguldak Ecevit Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamlayarak çok büyük bir fedakarlıklarınızın, gayretlerinizin, özverinizin sonucu ve karşılığı olan mezuniyet belgelerini almayı hak ettiniz. Bundan dolayı hepinizi, hepiniz adına kutluyorum. İkinci alan çok önemli olarak Zonguldak'tan ve dışarıdan buraya teşrif eden çok kıymetli ailenizi tebrik ediyorum. Çünkü onlar bizim kültürel deyişimizde belki yemedi yedirdiler, içmedi içirdiler, giymediği giydirdiler ve bu vatana güzel evlatlarımızı sizleri emanet ettiler ve yetiştirdiler. Onların emeğiniz adına kutluyoruz. Ne mutlu sizlere ki böyle güzel evlatlara sahipsiniz. Ve üçüncü kutlama sizlerin bu şekilde yetişmenize, çağın gerektirdiği bilimsel donanımın kazanma da,
Hiç şüphe yok ki en büyük emeği olan değerli öğretim üyelerimiz üyelerimizi, akademisyenlerimize, üniversitemizin idari personeline ve size yardımı olan herkese teşekkür ve tebriklerimi bizler adına söylüyorum.
Evet değerli rektörümüzün konuşmalarını bahsettiği gibi üniversitemiz de Zonguldak'ımızın medarı iftiharıdır. Akademik çalışmaları, bilimsel eserleriyle tüm Türkiye'deki üniversiteler arasında keskin bir yer olduğunu Hepiniz biliyoruz. Ama bunun yanında Zonguldak olarak biz de biliyoruz ki bu kentin sosyal, kültürel, ekonomik hayatına değer katma da müstesna bir yeri vardır. Bundan dolayı biz de gerek sektörümüzde gerek öğretim ile ise yapmış oldukları iş birliğinden dolayı Zonguldak Valiliği olarak da teşekkürlerimi sunuyorum. Eğer bizler çağdaş ilkeler arasındaki onurlu yerimizi almak istiyorsak toplum olarak da, devlet olarak da şunu bilmeliyiz ki eğitime yaptığınız yatırım ve verdiğiniz önemle bu mümkün olabilecektir. Onun için hepinizin birinci görevi hiçbir ayrım gözetmeksizin, yeni neslimizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamak ve toplumun ve devletin bütün imkanlarını en üst düzeyde bu alanda seferber etme sorumluluğunu sürekli hafızalarınızda tutmalıyız. Sevgili gençler sizler bizim medarı iftiharımızsanızz eğer adalet duygusu taşıyorsanız mesleğinizi icra ederken insan sevgisi taşıyorsanız Mevlana'nın hoşgörüsüyle insanlara yaklaşabiliyorsanız Ömer'in adaletini vicdanlarınıza taşıyorsanız ya da sorunlar karşısında Atatürk'ün de dediği gibi hayatta en hakiki mürşit ilimdir anlayışıyla hareket ediyorsanız biz sizlerle gurur duyacağız. 
Ve ben bir tavsiyede bulunuyorum. Irademizi, idarenizi asla kimsye  tevdi etmeyeceksiniz. Siz biz olacaksınız. En büyük karamsarlıkta dahi kişiliğinizi koruyarak vicdanınızın ve dilinin gerekleri dışında bütün problemleri çözmeye çalışın. Ben bu anlayış içerisinde yolunuz, bahtınız açık olsun görüyoruz."


ÖZÖLÇER: ÖĞRENCİLERE SESLENEREK "YERLİ VE MİLLİ OLUN" DEDİ 

Törende konuşma yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.İsmail İsmail Hakkı Özölçee'de, öğrencilere seslenerek yerli ve milli olun tavsiyesinde bulundu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nin Türkiye'nin sayılı üniversiteler arasında olduğunu ve başarı çıtasının her geçen gün yükseldiğini belirten Rektör Prof.Dr. İsmail Hakkı Özöllçer şunları söyledi;

"Mezuniyet törenleri, pek çok duygunun bir arada yaşandığı önemli törenlerdir. Bir taraftan başarıyla tamamlanan bir süreci ve yeni başlangıçları temsil ettiği için mutluluğu ve heyecanı, diğer taraftan vedayı temsil ettiği için de hüznü yaşatır bizlere…

Bizim hüznümüz ise bu dönem bir kat daha fazla ve sevincimiz ise buruk… Çünkü bu yıl 11 İlimizi kapsayan Kahramanmaraş Merkezli asrın felaketi sayılan büyük bir deprem faciası yaşadık ve 50.000 den fazla canımızı kaybettik. Kaybedilen canlarımız arasında çok kıymetli öğrencilerimiz de vardı:

Çocuk Gelişimi Programı öğrencimiz Emine Kızılkaya’yı,
Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Tezli Yüksek Lisans öğrencimiz Beyza Nur Topuz’u,
İktisat Bölümü öğrencimiz Adnan Rai’yi,
İktisat Bölümü öğrencimiz Mustafa Barudi’yi
Hemşirelik Bölümü öğrencimiz, Selin Hilooğlu’nu,
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü öğrencimiz, Büşra Türkçapar’ı,
Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Bölümü öğrencimiz Mehmet Gözel’i,
Diş Hekimliği Fakültesi öğrencimiz Zehra Haras’ı,
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü öğrencimiz Mohamed Hamadaal Cheikh’i
Anestezi Programı öğrencimiz Ayat Abud’u,
Psikoloji Bölümü öğrencimiz Emre Can Uslu’yu

Maalesef ki kaybettik. Öğrencilerimize Yüce Allahtan rahmet kederli ailelerine ise başsağlığı diliyorum. Öğrencilerimizin her biri için kampüslerimizde birer fidan dikerek onları sonsuza kadar aramızda yaşatmak istedik. İnşallah her zaman bizimle olacaklar…

Ve geçtiğimiz ay Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nın duayen hocalarından, pek çok öğrenci yetiştirmiş ve Hastanemize büyük faydaları olmuş, kadim dostum Prof. Dr. Kemal Karakaya’yı kaybettik. Rahmetle anıyor, ailesine, yakınlarına ve Üniversitemize başsağlığı ve sabır diliyorum.

Kıymetli Konuklarımız, Sevgili Öğrencilerimiz;
Bilgi üreten Üniversiteler, aynı zamanda araştırma yapan, bu araştırmalar temelinde eğitim veren, teknoloji geliştiren, gençlerin meslek sahibi olmasını sağlayan ve topluma hizmet üreten yapılardır. 

Bu bağlamda Üniversitemiz de Eğitim-Öğretim, araştırma geliştirme ve topluma hizmet üretme faaliyetlerine her geçen gün kapasitesini artırarak devam eden bir misyonla, 13 farklı  kampüste 15 Fakülte, 1 Devlet Konservatuarı, 4 Yüksekokul, 3 Enstitü, 9 Meslek Yüksekokulu ve 36 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Eğitim-Öğretimine devam etmekte ve mevcut konumunu çok daha ileri bir noktaya taşımak için var gücüyle çalışmaktadır. 

4 Kıta ve 81 Ülke ile işbirliği içinde olan ve 2408 yabancı öğrencisi bulunan Üniversitemiz, kuruluşundan bu yana 98778 mezun vermiştir. Bu yılki kapasitemiz yeni öğrencilerimiz ile birlikte inşallah yaklaşık olarak 35.000 civarında olacaktır. Üniversitemiz, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı sonunda ise 5454 öğrencimizi meslek hayatına uğurlamanın gururunu yaşamaktadır. 

Değerli Misafirler;
Araştırmacı, yenilikçi, dışa dönük ve her düzeyde paylaşımcı bir kültürü yerleştirmek ve korumak, Üniversitemizin temel ilkelerinden biridir. İnanıyorum ki, Üniversitemizde yıllarını geçirmiş olan öğrencilerimiz de, burada, bu kültürü edinmiş olarak, gittiği her yere yenilik ve paylaşımcılığı taşıyacak ve bulundukları yerlere ışık tutacaktır. 

Ayrıca Üniversitemiz, toplumla güçlü bağlar kurmayı hedefleyen, çok sesliliğin öneminin bilincinde olan, tüm çalışanlarını ve öğrencilerini hep birlikte kucaklayan, iletişim ve güvenin egemen olduğu bir üniversitedir. 

Bu yönüyle de Üniversitemiz; öğrencilerinin girişken, eleştirel, çok yönlü düşünebilen ve hoşgörülü bir bakış açısına sahip yetişkinler olarak hayata atılmasına önem vermekte ve onlara bu konuda ciddi bir katkı sunmaktadır. 

Sadece eğitim vermekle kalmayıp, öğrencilerinin sosyal ve kültürel perspektifini de geliştirmeyi önemseyen Üniversitemiz, öğrencilerinin bizzat içinde yer aldığı pek çok sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetler düzenleyerek de dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış ve Batı Karadeniz’in göz dolduran bir Üniversitesi olmuştur. 

Yine Üniversitemiz, çağın gerektirdiği bilgiyi üretmede, ihtiyaçlar doğrultusunda teknolojik gelişmelere katkı sunacak çalışmalar yapmak noktasında ve araştırma-geliştirme konuları bağlamında ortaya koyduğu faaliyetlerle de ön sıralardaki yerini korumaktadır. 
Örneğin dünyanın önde gelen akademik değerlendirme kuruluşlarından SCImago’nun araştırma, geliştirme, eğitim ve finansal sürdürülebilirlik gibi alanlardaki faaliyetlere göre yaptığı sıralamada Üniversitemiz Türk Üniversiteleri arasında geçen yıla göre 25 basamak birden yükselerek 45’inci sıraya yükselmiştir. Aynı sıralamada Mühendislik Alanında 21’inci Matematik Alanında ise 7. Sırada yer almıştır. Üniversitemizi, bu noktaya ulaştıran mimarlardan biri de hiç şüphesiz öğrencilerimizdir… Evet yanlış duymadınız, öğrencilerimiz….
Bu öğrencilerimizin geliştirmiş olduğu projelerin 67’si Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye layık görülmüş, öğrencilerimizin bu başarısı sayesinde Üniversitemiz 181 üniversite arasında TÜBİTAK’tan en çok destek alan 17’inci üniversite olmuştur.

Ayrıca diğer Üniversiteler arasında öne çıkmamızı sağlayan diğer çok önemli bir husus öğrenci takımlarımızın Ulusal ve Uluslararası alanda kazanmış oldukları başarılardır. Bu başarılı takımlarımızdan bazıları Grizu263, B-Dispate, Ovat vb.’dir. 

Üniversitemizin bilimden teknolojiye, sağlıktan spora geniş bir yelpazede gelişimine katkı sunan tüm meslektaşlarımı ve öğrencilerimi yürekten kutluyor ve teşekkür ediyorum. Sağolun Varolun 
Bulunduğu konumla yetinmeyen, daima büyümeyi ve ileriye bakmayı vizyon edinen Üniversitemizi çok daha iyi yerlere taşımak, eğitim ve öğretimle ilgili alt yapıyı daha da geliştirmek adına yaptığımız ve yapacağımız girişimlerde bize destek olan tüm paydaşlarımıza da sonsuz teşekkür ediyorum. 

Bu vizyonun ışığında bizler de şehrimize yapılan yatırımlarla entegre bölüm ve programlar açarak Üniversitemizi büyütmeye çalışıyor, aynı zamanda Üniversitemizin alt yapı ve teknolojik olanaklarını geliştirmeye yönelik girişimlerde bulunuyoruz. 

Uzun süredir boş olan kampüs arazimizde ve diğer kampüslerimizde yeni binalar inşa etmek için 2024 yatırım bütçesi için başvuruda bulunma kararı almamız, Üniversite-Sektör işbirliği anlamında yapmış olduğumuz protokol anlaşmaları, Üniversitemizin tıbbi cihaz geliştirmeye yönelik çok disiplinli Bilimsel Araştırma Projelerine destek verme kararı alması bu konudaki girişimlerimize örnek verilebilir.
Ayrıca öğrencilerinin sosyal ve kültürel gelişimine önem veren bir Üniversite olarak, onların bu konudaki olanaklarını arttırmak adına Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte yeni bir öğrenci merkezi oluşturuyoruz ve çok yakında açılışını gerçekleştirerek öğrencilerimizin hizmetine sunmak istiyoruz.

Sağlık kampüsü ve diğer kampüs alanlarımızda öğrencilerimizin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri yeni mekânlar da planlama aşamasındayız. 

Öğrenci dostu, iletişime ve paylaşmaya önem veren bir üniversite olarak faaliyete geçirdiğimiz en önemli projelerden birisi olan Öğrenci Destek ve Psikolojik Danışmanlık Merkezimiz geçen sene olduğu gibi önümüzdeki sene de öğrencilerimize pek çok konuda hizmet ve destek olmaya devam edecektir.

Kentle bütünleşmeye önem veren bir üniversite olarak ise attığımız ilk adım, Uzun Mehmet Anıtı’nın bulunduğu 15 Temmuz Şehitler Kampüsü’nü, Belediyemizle işbirliği içerisinde Zonguldak halkının hizmetine sunma kararı almamız olmuştur. 

Zonguldak halkına ve tüm Batı Karadeniz Bölgesine hizmet eden Üniversite ve Diş Hekimliği Hastanelerimizde pek çok yenilikler yaptık yeni ve modern aletlerle donattık ve iyileştirme çalışmalarımızda devam etmektedir. Pek çok daha önce yapılamayan ameliyat ve hizmetleri yapabilme aşamasına geldik inşallah. Zonguldak için sağlık hizmetleri kalitesini ve hasta memnuniyetini artırmak ana hedefimizdir.

Sevgili Öğrencilerim;
Sizler bizim gurur kaynağımızsınız. Ancak bizden de önce sizleri gözünden bile sakınan anne babalarınızın medarı iftiharısınız. Uzun ve zorlu bir süreçten geçerek, bugün gelmiş olduğunuz noktada bizleri bir kez daha gururlandırdınız, hepinizi canı gönülden tebrik ediyorum.

Değerli öğretim elemanı meslektaşlarım, 
Öğrencilerimizin tüm eğitim süreçleri boyunca, bilginizi, tecrübenizi ve özverinizi öğrencilerimizden esirgemediğinizi biliyorum. Bu zorlu süreçlerde her zaman yönetimimiz ve özellikle de sevgili öğrencilerimizin yanında oldunuz. Bugün bu mutlu günlerinde de öğrencilerimiz için burada görev yapmaktasınız.
Öğrencilerimize sadece teknik ve pratik bilgiler vermekle kalmadınız, aynı zamanda bir birey olarak sorumluluklarını, bir ekibin parçası olarak paylaşmayı ve dayanışmayı, bir üniversite mezunu olarak topluma karşı görevlerini öğrettiniz. Öğrencilerimiz için yaşamları boyu örnek alacakları birer model oldunuz. 
Bu gençler sizlerin eseridir. Hayat boyu yapacakları işlerde sizi minnetle anacaklardır. Sizler de öğrencilerinizle birlikte anılacaksınız. Öğrencilerinizin yaptıkları, ürettikleri her şey sizden bir parça olarak hayata yansıyacak. Unutmayın ki “eğitim, bir kovayı doldurmak değil bir ateşi yakmaktır”.
Sevgili öğrencilerimizin çok kıymetli aileleri;
En değerli varlıklarınız olan yavrularınızın her daim yanında oldunuz ve hiçbir zaman desteklerinizi esirgemediniz. Üzerine titrediğiniz evlatlarınızı, bizlere itimat ederek emanet ettiniz. Biz de bugün onları size, daha da gurur duyacağınız bir şekilde, mesleki donanıma sahip yetişkinler olarak geri veriyoruz. 
Evlatlarınızı, hak ettikleri diplomalarıyla, mesleki hayatlarında başarıyla yükseldiklerini görmenizi temenni ediyor, hepinize gösterdiğiniz özveriden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Çok Değerli Mezunlarımız;
Bundan sonraki yaşamınızda da sanat, kültür ve sporu da asla ihmal etmeyin. Günümüz dünyasında kutsanan “başarıyı” hırs haline getirmeyin. Sadece başarı ve sonuç odaklı değil, aynı zamanda insan odaklı da olun. 
Unutmayın ki: Gerçek manada BAŞARI, baki kalan şu kubbede bir hoş seda bırakabilmektir. 
Daima pozitif, yapıcı ve mütevazı olun. Merak dürtünüzü takip etmekten vazgeçmeyin. Hiç bir şeyi kendi akıl süzgecinizden geçirmeden kabul etmeyin. Yerli ve milli olun. Her zaman ülkemiz ve milletimizin menfaatleri için çalışın. Bu milletin bir ferdi olduğunuzu asla unutmayın. Unutmayın ki “Dalından kopan yaprağın akıbetini rüzgâr tayin eder.”
Zorluklar karşısında asla ve asla pes etmeyin. Vazgeçmeyin ve çalışmaya azimle devam edin. Çünkü “Mum olmak kolay değildir, ışık saçmak için önce yanmak gerekir”.
En önemlisi, “sadece size gösterilen yollardan yürümeyin; kendi yol ve patikalarınızı oluşturun ki, başkaları da o yeni yollardan ve patikalardan yürüyebilsinler”.
Sizlerden isteğimiz, Üniversiteniz ile gurur duymanız, her daim bizden aldığınız kültür iklimine sahip çıkmanız, ulaştığınız her noktada bizleri en güzel şekilde temsil etmenizdir. Hepinize, geçirdiğiniz zorlu süreçlere rağmen geleceğe umutla bakan, bu toplumun insanlarıyla, dayanışma içinde olacağınız bir yaşam diliyorum. Allah Yolunuzu ve bahtınızı her daim açık etsin."

ÖĞRENCİLER KEP ATARAK MEZUN OLDULAR

Mezuniyet töreni öğrencilere mezuniyet belgelerini takdimi ve kep atma ile birlikte son buldu 
(Haber: Ercan Demir)

Editör: Oğulcan Öz