Geçtiğimiz günlerde gerçeklesen törenle 770 adet sera naylonu dağıtımının gerçekleştiğini belirten Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı seraların yenilenerek ürün kalitesinde ve üretiminde artış sağlanmış olacağını belirtti. Kuru fasulye, karpuz, ayçiçeği, yem bitkisi, mavi yemiş projelerinin hayata geçirildiğini belirten Çataklı, Ereğli Bölgemizde yoğun olarak mavi yemişte ciddi manada bir artış olduğunu ifade etti. Aronya üretiminde Zonguldak’ın Türkiye geneli iddialı iller arasındaki yerini aldığını belirten Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı, hayvancılık anlamında da desteklerin devam ettiğini belirterek, Kıyı balıkçılığı ile ilgili olarak 375 balıkçımıza 1 milyon 770  bin TL hibe sağlayacaklarını, başvuruların tamamlandığını ve kısa süre içinde ödemelerin yapılacağını söyledi. Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı;
 “Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Sera Örtülerimiz Yenilensin Sebzelerimiz Üşümesin Projesi" kapsamında Sera Naylonu projemizi bakanlıktan geçirdik. % 50 Bakanlık desteği, % 25 Özel İdare desteği, % 25 Çiftçi desteği olmak üzere 4 milyon 670 bin TL`lik projemiz bakanlık onayından geçti. Bununla beraber İl genelinde 770 adet 240 metrekarelik seralarımızın naylonunu değiştirmiş olduk. Bu küçük bir şey gibi göyükse de vatandaşımızın 10 bin TL’ye alabilecekleri sera naylonlarını çiftçilerimize 1500 TL’ye sahiplendirmiş olduk. Seralarımızın 10-15 yıllık seralarımız vardı naylonu değişmemiş. Değişmeyince sera özelliğini kaybedip naylon seviyesine düşmüştü seralar. Bunları yenileyerek ürün kalitesini arttırmış olduk. Ürün miktarında da ciddi miktarda artış sağlamış olacağız. Bu projemizde bize destek olan bakanlığımıza, özel idaremize katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. 

“EREĞLİ BÖLGEMİZDE YOĞUN OLARAK MAVİ YEMİŞTE CİDDİ MANADA BİR ARTIŞ OLDU”
Kuru fasulye ile ilgili bir proje yaptık. Bununla ilgili bakanlıktan ödenek aldık. Yine % 75 bakanlık desteği, %25 çiftçi desteği ile gerçekleştirdik. Yine karpuz fidesi ile ilgili proje yaptık. 10 bin adet karpuz fidesinin dağıtımını ilimizde gerçekleştirdik. Bu da yine % 75 bakanlık, % 25 çiftçi katkısıyla hayata geçen bir projemiz oldu. Ayçiçeği ile ilgili yapmış olduğumuz proje yine bakanlığımız tarafından kabul edildi. % 75 bakanlık, %25 çiftçi katkısıyla bu projemiz hayata geçti. Yılbaşında yaptığımız Özel İdare projelerinde yem bitkisi projesini gerçekleştirdik. İl genelinde yaklaşık 25 ton yem bitkisi tohumu dağıtımı gerçekleştirdik. Bu da bizim övünç kaynağımızdan bir tanesi. Çünkü il genelinde hiçbir zaman yem bitkisi isteyip de alamayan bir çiftçimiz kalmadı. Hayvancılığın ham maddesi kaba yem.Bu yem taleplerini de bu şekilde karşılamış olduk. Yine Ereğli bölgemizde mavi yemiş ile ilgili proje yaptık. Bu projede de % 75 bakanlık, % 25 çiftçi katkısıyla Ereğli Bölgemizde yoğun olarak mavi yemişte ciddi manada bir artış oldu. 

“ARONYA’DA TÜRKİYE GENELİ İDDİALI İLLERDEN BİRİ HALİNE GELDİK”
Aronya ile ilgili bir çalışmamız oldu. Aronya’da Türkiye geneli iddialı illerden biri haline geldik. Bakka’dan geçen bir projemiz var.  Bununla birlikte Aronya ve diğer meyvelerin kurutulması, paketlenmesi, soğutulması ile ilgili ciddi bir proje gelişti. Bu proje ile ilgili de kooperatifimize destek veriyoruz. 

“150 TON HUBUBAT TOHUMUNU SONBAHARDA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Hububat tohumu ile ilgili bakanlık projelerimizi hazırladık. Yaklaşık 150 ton hububat tohumunu buğday, tritikale, arpa olmak üzere % 75 hibeli olarak son baharda gerçekleştireceğiz. Bunun yanında çiftçilerimizin istediği özel projeler olursa bunlarla ilgili de çalışmalar yapıyoruz ve çiftçilerimize istedikleri girdileri veriyoruz. 

 “YILLIK 100-150 BİN FINDIK FİDANI DİKİYORUZ”
Meyve fidanları ile ilgili çalışmalarımız var, hurma ile ilgili projemiz var, ceviz ile ilgili özel idareden projemiz var. Ceviz dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında önemli bir projemiz ise fındıkla ilgili projemiz. Yaklaşık yılda 100-150 bin yeni fındık fidan dikimini sağlıyoruz. Bunu da özel idare bütçesinden yapıyoruz. 2015 yılına kadar sadece Ereğli ve Alaplı bölgesinde üretiliyordu, 2015 yılından itibaren il geneli fındık fidanı dikimi sağlamaya çalışıyoruz. 

“375 BALIKÇIMIZA 1 MİLYON 770 BİN TL HİBE SAĞLAYACAĞIZ”

Hayvancılık ile ilgili desteklerimiz var. Koyunculuk ile ilgili, arıcılık ile ilgili, kıyı balıkçılığı ile ilgili desteklerimiz var. Kıyı balıkçılığı ile ilgili olarak 375 balıkçımıza 1 milyon 770  bin TL hibe sağlayacağız. Bu da yakın zamanda bakanlığımızdan geleceğini düşünüyoruz. Bakanlığımızın destekleri oldukça büyük. Bakanlığımız diyor ki; `Yeter ki Üret`. Üretimde Zonguldak’ta epey bir mesafe kaydettik. Üretimde ciddi manada tarıma yöneliş var. Bol bereketli bir yıl geçirmemizi diliyorum” dedi.

(Özel Haber-  Seda Fidan)