Çatalağzı'nın tarihçesi "Köy Muhtarlığı" statüsü ile başlıyor. Belediye'nin kuruluşu 1954 yılında Çatalağzı'nda 14 yıl kesintisiz muhtarlık yapmış olan Merhum Hüseyin Güneş'in (Genel Yayın Yönetmeni'miz Erhan Çakmak'ın dedesi) büyük çabaları ile bir kurucular kurulu oluşturulması ile gerçekleşiyor. Bu dönemde daha önceden Çatalağzı'nda muhtarlık yapmış olan Hüseyin Güneş, Hasan Çorak ve Mehmet Bayram ile Veli Güzeli (Kürtveli)'nin Çatalğazı'nda Belediye kuruluşunda büyük çabaları var. 1954 Yılında kurulan Çatalağzı Belediyesinin ilk Belediye Başkanı daha önce Ereğli Belediye Başkanlığı da yapmış olan İhsan Likoğlu oldu.

Daha sonra sırası ile Necati Yirmibeşoğlu, Hasan Öztürk, Ali Uzun,RaufmCesur,Okan Surat, Cengiz Kınay,Mehmet Alim  ve Adnan Akgün Belediye Başkanlığı görevlerini üstlendi.
Çatalağzı, ÇATES ve daha sonra ki yıllarda kurulan EREN Enerji gibi büyük Enerji kuruluşlarına sahip olmasına rağmen, belediyenin maddi olanakları kısıtlı olması nedeni ile gerekli fiziki gelişme ve şehirleşme sağlanamadı.

Gelmiş geçmiş bütün Belediye Başkanlarının, bütün çabalarına rağmen zaman içinde kırık dökük bir belde haline geldi.

YEPYENİ BİR ÇATALAĞZI
 Adından da anlaşılacağı gibi sıra dağların arasında sıkışıp kalmış bir enerji beldesinin artık yeni bir şehirleşmeye ihtiyacı var.

Bütüncül bir planlama ile yol, su, elektrik gibi gerekli alt yapının sağlanarak, Göçük Altı ve Ömer Ağzı Tepelerinin özellikle denize bakan sırtlarında yapılacak imar planları ile yepyeni bir şehir, yepyeni bir Çatalağzı oluşması mümkündür.

Bu tepelerde bulunan arsa ve arazilerin çoğunun tapuları olup, sadece Göçükaltı mevkiinde kısmi bir heyelan alanı mevcuttur.

Söz konusu alanlarda hazırlanacak imar projeleri ve kentsel dönüşüm projeleri kapsamında devlet desteği de sağlanabilir.

TOKİ eliyle en fazla 4 katlı olacak şekilde konutlar ve Çatalağzı esnafının ihtiyacını karşılayacak iş yerleri ile yepyeni bir şehir, yepyeni bir Çatalağzı inşa edilebilir.

Bilindiği gibi yerel seçimler günden güne yaklaşıyor.
O halde şimdi Çatalağzı için büyük düşünme zamanı...

(Haber - Göksel Çolak)