Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, esnafı dijital ortama uyum sağlamasıyla ilgili çalışmalar ile ayrıca logo gibi kartvizit gibi konularda esnafa rehber olacak şekilde dijital dönüşüm ve değişimle ilgili çalışmalar yapacaklarını kaydetti .

Çırakların yetiltirilmesiyle ilgili Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu ve ÜNİCEF Çocuk Hakları ve İş İlişkileri Programı doğrultusunda esnafla ilgili bir çalışma yaptıklatını da belirten  Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, şunları söyledi 

''ARTIK ESNAFIMIZ DİJİTAL DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜME HAZIR HALE GELMELİ''

"Esnafımızın artık günümüzün dijital, dönüşüm ve değişimine hazır hale getirilmesiyle ilgili olarak esnafımızın ihtiyacının karşılanması, dijital ortamda ihtiyacının karşılanması yine ile ilgili çalışmalarımız bunun yanında esnafımızın dijital ortama uyum sağlamasıyla ilgili çalışmalarımız ve logo gibi kartvizit gibi konularda esnafımıza rehber olacak şekilde dijital dönüşüm ve değişimle ilgili çalışmalarımız devam edecek.
TESK Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu ve ÜNİCEF Çocuk Hakları ve İş İlişkileri Programı doğrultusunda esnafımızla ilgili bir çalışma yaptık.
Esnafımızın Dijital değişim ve dönüşümüyle ilgili esnaf ziyaretlerinde bulunarak esnafımıza bir anket çalışması  yaptık. Esnafımızın sorunlarını içeren artı sosyal medyayı kullanıp kullanmadıkları dijital dönüşümle ilgili fikirlerini aldık. 
İş yerinde çırak bulundurulmasıyla ilgili sorularımız vardı. O sorunlar doğrultusunda iş yerinde çırak bulundurulup bulundurulmadığı, çırak ihtiyacının olup olmadığı yönünde de bu çalışma doğrultusunda sorularımız oldu.
Esnafımızın gördüğümüz kadarıyla çırak ihtiyacı da söz konusu. 
Mevcut çırak çalıştıran esnaf arkadaşlarımızın da çırakların eğitilmesi konusunda aşçılık gibi, ustalık belgeleri gibi, çıraklık belgeleri gibi eğitime konusunda da ileriki zamanlarımızda bir çalışma olacak. 
Özellikle bizim Bursa'da katıldığımız TESK ve ÜNİCEF'in ortak çalışması, bir programında esnafımızın artık günümüzün dijital, dönüşüm ve değişimine hazır hale getirilmesiyle ilgili olarak esnafımızın ihtiyacının karşılanması, dijital ortamda ihtiyacının karşılanması yine ile ilgili çalışmalarımız bunun yanında esnafımızın dijital ortama uyum sağlamasıyla ilgili çalışmalarımız ve logo gibi kartvizit gibi konularda esnafımıza rehber olacak şekilde dijital dönüşüm ve değişimle ilgili çalışmalarımız devam edecek. Esnafımız için Güzel şeyler bunlar. Esnafımız buna da ilgi ve alaka gösterdi. 

Özellikle sosyal medya reklamcılığı ve sitesi danışmanlığı, web sitesi danışmanlığı, müşterilerle iletişimin kolaylığı, logo ve tabela düzenlenmesi, yeni ürün önerileri, firma içi düzenleme planlaması, Mevcut ürünlerin revize edilmesi, ürün kataloğu oluşturulması, ürün fotoğrafı çekimi, Google işletme hesabı oluşturma gibi esnafımızın E-ticaret odaklı, genç girişimci yönelik bir çalışmasıdır. 

Yine esnafımızla ilgili UNICEF TESK'in işbirliğiyle iş pedagojisi kursu, usta öğreticilik gibi öğretim materyalleriyle ilgili  çalışmalarımız söz konusu. 

Artık esnafımızın, esnafımızın klasik esnaf anlayışından çıkıp çağımızın dijital ortamına uyum sağlaması için bu iş pedagojisi çalışması buna yönelik olacak. 

Çıraklarımızın eğitimi, işletmelerimizin dijital konuda eğitimi, sosyal medyaları, medya hesaplarını kullanması yönünde web sitesini kullanması yönünde eğitimleriyle ilgili çalışmalarımız olacak. 
Bununla ilgili ileriki zamanlarda gerekli yapacağımız çalışmaları ve bilgilendirmeleri  zaman zaman yapacağımızı da buradan ifade ederim.

Kaynak: Ercan Demir