Zonguldak'ta unlu mamül üreticisi esnafı Şenol Şenal, "Ekmekte maliyet unsurları çok yükseldi. Gerçekten şu anda üretimimizde büyük zorluklar yaşıyoruz. Daha bu sabah unun bir çuvalına 40 TL zam geldi. Her hafta akaryakıta gelen zamlar, elektrik, doğal gaz zamları göz önüne alındığında maliyet unsurları yine yükseldi." dedi.

80 gram simidin 7,5 liraya satlırken  220 gram ekmeğin ise 7,5 lira satılmasının aradaki farkı gösterdiğini belirten Şemol Şanal, zam talebinde bulunduklarını ifade eserek şunları söyledi:

''10 LİRA OLMASINI DÜŞÜNÜYORUZ''

"İçinde bulunduğumuz bu şartlarda maliyet unsurları çok yükseldi. Gerçekten şu anda üretimimizde büyük zorluklar yaşıyoruz. Daha bu sabah unun bir çuvalına 40 lira zam geldi. Her hafta akaryakıta gelen zamlar, elektrik, doğal gaz zamları göz önüne alındığında maliyet unsurları yine yükseldi. Bugün hatırı sayılır miktarda zarar ediyoruz. 
Doğrudur. Ekmek fiyatının yükseltilmesiyle ilgili bir talebimiz var. Bunu ilgili makamlara ilettik. Hesap hulasalarında bir dilekçe, ekiyle beraber takdim ettik. Önümüzdeki haftalar içerisinde yeniden bir düzenlenmenin kaçınılmaz olduğunu ifade ettik.

Ülkede uygulanan standart rakamlar var. Yani ekmek, 5-7.5-10 TL gibi rakamlar addediliyor. Bugün için olabilecek rakam 10 lira olmasını düşünüyoruz. 

Zaten kamu idaresinin de sıcak baktığı rakam 10 lira. 10 lira olmasını bekliyoruz.

''ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA BU ZAMMIN YAPILMASINI BEKLİYORUZ''

Önümüzdeki haftalarda bu zammın yapılmasını bekliyoruz. Tabii bunun yazışmaları var, bakanlığa gidiyor. Buradaki esnaf birlikleri, yönetim kurulu değerlendirmeler yapıyor. 
İlçelerin talepleri alınıyor, birleştiriliyor. Bakanlığa bu görüş gönderiliyor. Bakanlık onayından sonra uygulamaya geçiliyor. Sanıyorum 1 aya kadar bir zaman dilimi içerisinde yeni bir fiyat uygulamaya geçmiş olur.
Satış fiyatları tespit edilemeyince bizler zor durumda kalıyoruz.

''EKMEĞİ BU MALİYETLERLE DEVLET ÜRETSİN DİYORUZ, BİZE VERİLEN CEVAP KAMU ZARAR EDER DENİYOR''

Maliyetler yüksek. Esnaf ürettiği üründen zarar ediyor. Tabii kamu idaresi de Daha ucuz. Ekmek vermek istiyor ama bizim bu konuda valilik makamına daha önce önerimiz oldu. Ekmeği devlet üretsin, ister 1 liraya satsın, ister bedava dağıtsın. Ama aldığımız cevap (Devlet bu işten zarar eder) oldu. Bu da bizi tabii rencide ediyor. Yani devletin zarar ettiği bir işten esnaf nasıl para kazansın?

Bu sorunları bir kenara bırakıp gerçekçi maliyetleri göz önüne alıp halkımızın da ihtiyacının karşılanması anlamında esnafa da destek olunması gerekir. Biz her şeyin ucuz olmasını istiyoruz ama elimizde değil. Serbest piyasadan temin ettiğimiz ham maddelerin fiyatları artınca zor durumda kalıyoruz. 

En basit örnek devlet buna destek veriyordu. Destek kaldırıldı. Un iki katını geçti. Bugün un 650-660 TL  oldu.  Sonuçta bir tatlıya bağlanacak diye düşünüyorum.
ben bu işin. 

80 gram simit 7,5 lira, 220 gram ekmek 7,5 lira.Bu aradaki farkı ne olduğunu anlatır.

Kaynak: Ercan Demir