ÖZEL HABER

Zonguldak'ta 30 yıllık yorgan ustası Tekin Avcı yorgancılık mesleğinin öldüğünü, vatandaşın hazır yorgan-yastık tercih ettiğini söyledi. Maliyetlerin her geçen gün arttığını belirten Avcı, gençlerin el emeğine önem vermediğini, yaşı yüksek insanların ise yine de kendilerini tercih ettiğini söyledi. Çırak yetişmediğine dikkat çeken yorgan ustası Tekin Avcı kendi çocuklarını bile değil tezgaha oturtmak, dükkana bile getiremedikleri gerçeğini gözler önüne serdi.

"YORGANCILIK MESLEĞİ ÖLÜYOR"
Yorgan ustası Tekin Avcı mesleğin öldüğüne dikkat çekerek şunları söyledi;
"Meslek yavaş yavaş ölmek üzere. Hazır yorgan ve yastıklar çıkmaya başladığından beri bizim mesleğimizde işler azalmaya başladı.  Vatandaşlar hazır almaya başlamasıyla birlikte bizler de el emeğinin karşılığını alamıyoruz"

"VATANDAŞ HAZIR ÜRÜNLERİ TERCİH EDİYOR"
Tekin Avcı;
"Vatandaş 700-800 liraya özel yorgan diktireceğime 200-300 liraya hazır yorgan alırım 2-3 sene kullanırım mantığı ile bakıyor. Oysa bizim yapmış olduğumuz özel yorganlar en az 10-12 yıl kullanılabiliyor" dedi.
"YAŞI BÜYÜK İNSANLAR EL EMEĞİNE DAHA ÇOK ÖNEM VERİYOR"
Yorgan Ustası Tekin Avcı;
"Yeni nesil gençler el emeğine önem vermiyorlar. Ancak yaşı büyük insanların tercihi genelde yine biz oluyoruz. Onlar el emeğinden çok daha iyi anlıyor. Yorgancılara iş veriyorlar. Gençler öyle değil. Giriyorlar mağazaya yıkanabilir, elyaf türü malzemeler alıyorlar" dedi.

“BİR YORGANIN İŞÇİLİĞİ ORTALAMA 300 LİRA MALZEME DAHİL ORTALAMA 800 LİRA”
Tekin Avcı;
"Bir yorgan yapımının işçiliği yaklaşık 300 lira. Malzeme de bizden olursa yaklaşık 700, 800, 900 lira gibi fiyatları buluyor" dedi.

“ÖZEL SECCADE VE YASTIK DA YAPIYORUZ”
Tekin Avcı, "Vatandaşlar yorganın yanı sıra seccade türlerinin de siparişlerini veriyor. Bir seccade dikimi ise yaklaşık 150 lirayı buluyor. Vatandaşlar yastıklarda ise silikon elyaf ve boncuk elyaf türü tercihlerde bulunuyorlar. Pamuk ve yün tercihi çok nadir oluyor. Böylelikle pamuk dönemi de bitme aşamasına geldi.

“MALİYETLER YÜKSELİYOR”
Avcı;
"Her geçen gün malzeme fiyatlarına zam geliyor, maliyetler artıyor. Bizler de fiyat artırmak zorunda kalıyoruz" dedi.

"ÇIRAK YETİŞMİYOR KENDİ ÇOCUKLARIMIZI BİLE DÜKKANA GETİREMİYORUZ"
Avcı çırak yetişmediğinden şikayetçi olurken;
 "Bizim meslek dahil bir çok meslekte çırak yetişmiyor. Ben kendi çocuğumu bile değil tezgaha oturtmak, dükkana bile getiremiyorum.  Yeni nesil çocuklar çok daha başka meslekleri tercih ediyor. Teknoloji gelişti, teknoloji çağını tercih ediyorlar" dedi.

(Haber: Ender Yüksel)