Ağız kokusu (halitoz) nasıl giderilir?
Ağız kokusu istenmeyen bir durum olarak ortaya çıkar. Sağlık problemler yüzünden de ağız kokusu sorunu ortaya çıkabilir. Günlük yaşamımızı olumsuz etkiler bu yüzden ağız kokusunu nasıl giderilir bununla ilgili araştırmamızı okuyabilirsiniz.

Ağız kokusu (halitoz) nedenleri
Ağız kokusunun en yaygın sebebi kötü yönetilen ağız hijyenidir. Günlük olarak fırçalama, diş ipi kullanımı, rutin diş temizliği uygulanmadığında bakteriler ağzı istila ederek kontrolsüz bir biçimde çoğalmaya başlamaktadır. Bu durum yoğun ağız kokusuna, diş eti hastalıkları gibi ağız sağlığı sorunlarına yol açabilir. Ağız kokusunun diğer sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

Ağız kuruluğu: Tükürük ağızın kuru kalmasını engelleyerek temizlenmesine yardımcı olur. Tükürük üretilmediği durumda ağız kokusu ortaya çıkabilir. Sigara içmek ya da tüketilen bazı ilaçlar ağız kuruluğuna sebep olabilir. Baş ve boyun kanserleri: Burun ve ağız arasında bulunan orofaringeal kanserin belirtileri arasında ağız kokusu yer almaktadır. Aynı zamanda geç iyileşen yaralar, ağız ağrısı, yutma güçlüğü, açıklanamayan kilo kaybı da bu kanser türü belirtileri arasında bulunabilir.

Reflü: Sindirim bozukluğu olarak tanımlanan reflü, ağız kokusuna sebep olabilmektedir.

Bademcik taşları: Bademciklerde besinler sıkıştığında, bademcik taşları veya bademcik taşı adı verilen kalsiyum birikintilerine dönüşmektedir. Bu durum ağız kokusuna sebep olabilir.

Diş eti hastalığı: Diş etlerinde kızarıklık, şişme, kanama diş eti iltihabı belirtileri olarak tanımlanabilir. Diş eti iltihabı ciddi ağız sorunlarına yol açabileceği gibi ağız kokusuna da neden olabilmektedir.

Ağız kokusu (halitoz) nasıl giderilir?
Ağız hijyenini rutine bağlayarak günlük olarak yapmak nefesin temiz ve taze kokmasını sağlamaktadır. Ağız hijyenini sağlamak için bu kurallardan yararlanabilirsiniz;

·         Günde iki kez, en az iki dakika olacak şekilde fırçalayın, günde bir kez diş ipi kullanın. Dil kazıyıcı da bakterilerin temizlenmesinde etkili olmaktadır.

·         Alkolsüz antibakteriyel gargara kullanın.

·         Her altı ayda bir olacak şekilde kontroller ve temizlik için diş hekiminize görünün.

·         Ağız kuruluğunu önlemeye yardımcı olmak için bol su tüketin.

·         Şekersiz sakız kullanarak, çok çiğneme gerektiren sağlıklı besinler tüketerek tükürük üretimini artırın.

·         Ağzınızı kurutabileceklerinden alkol, kafein ve tütün ürünlerinden kaçının.

·         Meyve ve sebze tüketimini artırın. Elma, havuç, kereviz ve diğer sert meyve ve sebzeler, ağızdaki kokuya neden olan plakları ve yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olmaktadır.

Diyabet: Diyabet bulunan kişilerde diş eti hastalığı riski artmaktadır. Bu durum aynı zamanda kan şekerini artırabileceğinden diyabetin kontrolünü zorlaştırabilir.

Karaciğer ve böbrek hastalığı: Karaciğer ve böbrekler düzgün işlediğinde, toksinleri vücuttan süzülür. Fakat karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde bu toksik maddeler temizlenmeyebilir bu da ağız kokusuna yol açabilir.

Sjögren sendromu: Otoimmün hastalık olan sjögren sendromu, kas ağrısına, kuru gözlere, kuru cilt ve ağız kuruluğuna yol açabilmektedir.