Yeşilay Cemiyeti Zonguldak Şubesi Başkanı Selahattin Çolak, okulların açıldığına dikkat çekerek aileleri uyardı.

Selahattin Çolak, "Aileler kesinlikle çocuklarını takip etmeli, hareketlerini kesinlikle takip etmeli, kimlerle arkadaşlık ettiğini, nerelerde vakit geçirdiğini kesinlikle bilmeli, hareketlerindeki değişiklikleri izlemeli, harcamalarını izlemeli, ne kadar ve nerelerde para harcıyor bilmeli, ailelerimize bu konuda çok iş düşüyor kesinlikle uyanık olmaları gerekiyor" uyarısında bulundu.

Merkezinde YEDAM'ı kurduklarını ve bağımlı bireylere hizmet verdiklerini ifade eden Yeşilay Şubesi Başkanı Çolak şunları söyledi:

"Yeşilay 1920 yılında İstanbul'da kamu yararına kurulan bir dernek. Zonguldak'ta ise 2017 yılında kuruldu. Hemen akabinde yeşilay danışmanlık merkezleri kurulmaya başlandı.
Bizde çalışmalarımıza başladık. İlimizin önde gelenlerinin desteğiyle yeşilay danışmanlık merkezimizi 2019 yılının temmuz ayında hasta kabul edecek şekilde hayata geçirdik.
2019 yılından bugüne 4000 bağımlı aradı. Bağımlılığından kurtulabilmek için psiko destek istedi.
Yeşilay danışmanlık merkezimizde 2 tane klinik psikolog, 1 tane halkla ilişkiler uzmanımız, 1 tane de sosyal hizmet uzmanımız ve bunun yanında iki tane de yardımcı personelimizle birlikte Zonguldak'ımızda bağımlılıkla mücadele konusunda hizmet vermekteyiz.
Bağımlı olan bireyler 115 numaralı hattımızı arayarak bizimle iletişime geçebilirler.
115 numaralı hattımız Türkiye genelinde  kurumsal bir hat. Bağımlı ya da yakını 115 kurumsal hattımızı aradığında, arayan bireyin bulunduğu konum tespit edilerek bulunduğu şehre yönlendiriliyor. Bulunduğu şehirde Yeşilay danışmanlık merkezi tarafından kabulleri sağlanmış oluyor.
Yapılan hizmetler tamamen gizlilik esasına göre yürütülmektedir. Kimlik ve bilgi paylaşımı asla yapılmamaktadır, mahrem bir konudur. Mahkeme kararları doğrultusunda Yeşilay danışmanlık merkezinin bilgi paylaşımı olabilir.
İlimizde yeşilay'ın yürüttüğü faaliyetlerin bir diğeri de, her yıl ayrı ayrı düzenlediğimiz farkındalık projelerimiz var.
Bu farkındalık projelerimiz,
1- Yetişkin eğitimi
2- Yeşilay elçileri projesi,
3- Benim kulübüm Yeşilay
4- Akran eğitimi projesi
Ekim ayı içerisinde projelerimizi başlatacağız. Koruyuculuk faaliyetlerinin ön planda tutulduğu eğitimler yapılıyor. Bireylerin bağımlılıkla mücadele konusunda bilinçlenmelerini sağlıyoruz.

Okulların açılmasıyla zararlı madde kullanım yaşının düşmesinde göz önünde bulundurursak ailelerimize ne gibi tavsiyeleriniz olur?
 Çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz?

Emniyet güçlerimiz ve bağımlılıkla mücadele eden Yeşilay'ımız okullarda bağımlılıkla mücadele konusunda öğrencilerimize hem denetim hem de uzaktan kontrol şeklinde hem de eğitim vererek faaliyetlerini sürdürmekte, okul çevresinde bu tip satışların yapılmaması için gerekli önlemler alınıyor. Aileler kesinlikle çocuklarını takip etmeli, hareketlerini kesinlikle takip etmeli, kimlerle arkadaşlık ettiğini, nerelerde vakit geçirdiğini kesinlikle bilmeli, hareketlerindeki değişiklikleri izlemeli, harcamalarını izlemeli, ne kadar ve nerelerde para harcıyor bilmeli, ailelerimize bu konuda çok iş düşüyor kesinlikle uyanık olmaları gerekiyor.
Benim çocuğum yapmaz düşüncesi kesinlikle olmamalı.
Herkes bağımlı olabilir, hatta yetişkinlerimizde olabilir.
Her birey bağımlı olabilir düşüncesiyle hareket etmeliyiz."

Kaynak: Ercan Demir