Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Devrim Dural beraberinde Zonguldak Belediye Meclis Grup Başkan Vekili ve CH Zonguldak Belediye Başkan Aday Adayı Atınç Kayınova ve belediye meclis üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıya merkez ilçe Başkanı Osman Zaimoğlu da katıldı

CHP İl Başkanı Devrim Dural Fevkani Köprüsü'nün yıkılmasına en başından beri karşı olduklarını, köprüyle birlikte şehrin tarihinin yok olduğunu ve ayrıca tonaj konusunda şüphelerin ne olduğunu belirterek şunları söyledi:

"DEVRİM DURAL: MKE BİR GÜN DE KÖPRÜYÜ NASIL İNCELEDİ ÇOK MERAK EDİYORUZ"

"Gündemimiz de Fevkani Köprü’nün yıkımı ve hurda ihalesi söz konusu. Zonguldak’ın taşı, toprağı, güzelliklerinin korunması içim mücadelemizi sürdüreceğiz. Fevkani Köprümüz bir kültürel mirastı. Aynı zamanda trafiğin düzgün bir şekilde akışını sağlayan tasarım harikası bir köprüydü. Tabiki bu köprü artık yıkıldı. Yıkılmaması için elimizden gelen mücadeleyi gösterdik, mazbatamızı almadan çalışmalarda başladık. Esnaflarımız mağdur edilmesin diye onları ziyaret ettik. Elmaspark’taki eksikleri tespit ettik. Bu eksikliklerin hala devam ettiğini de görüyoruz. Köprüdeki ihale yapılış şeklinin doğru olmadığını söylemek istiyorum. Hurda tonajı çok daha önce kamuoyuna sunulması gerekiyordu. Kamuoyu yanıltıldı. Elimizde net bir veri yok. Bu verilerin araştırılması gerekiyordu. Taşkömürleri ile yazışmaların yapılması gerekiyordu. Bu tonaj net bir şekilde ortaya çıkartılıyorsa tonajın en son belirlenmesi gerekiyordu. Bilirkişi raporunun olmadığını da görüyoruz. Hukuki süreçleri takip ediyoruz, bu konuda eleştirilerimizi de yaptık. Aylarca yapımı süren bir köprünün tonaj belirlemesini nasıl bir günde yaptınız? Bu da ayrı bir muamma. Belediye burada kamu zararı oluşmadan bir ihale yöntemi seçmeliydi. Zonguldak’ın hurdası da köprüsü de bizim için çok önemli. "dedi.

ATINÇ KAYINOVA: CUMHURİYET SAVCISINI GÖREVE DAVET ETTİ

CHP grup başkan vekili Atınç Kayınova, yaptığı açıklamada Fevkani Köprü'nün yıkımı ve ayrıca İmar Revizyon Planı konusunda değerlendirmelerde bulundu ve çarpıcı açıklamalarda iddialarda bulundu.
Fevkani Köprüsü'nün yıkımı konusunda usulsüzlük olduğunu belirten Atınç Kayınova ayrıca imar revizyonu konusunda İncivez'de 5.000 metrekare alanın ilk önce eğitim alana çevrildiğini daha sonra konut alanına çevrildiğini ve tekrar eğitim alanına çevrildiğini belirterek konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti kayınova ayrıca Cumhuriyet savcısını göreve davet ederek şunları ifade etti:

"Fevkani Köprüsü’nün yıkımı Zonguldak gündemini her ne kadar hurda boyutuyla meşgul etse de biz bu konusu Belediye Meclisi’nde 2020 yılında takip altına almıştık. Yerel yönetim halk için yapılır, halkla birlikte yapılır. Halkı kandırmak için yapılmaz. STK’lar ile birlikte çalışırsınız, bunun içinde meslek odaları vardır. Şeffaf olursunuz. Eğer bunu yapmıyorsanız bunun adı despot yönetimdir. Aklımıza gelen tek partidir bu: AK Parti. AK Parti, bu konuyu halkla birlikte çözmek yerine esnafın üzerinden Zonguldak halkını cezalandırdılar. Lavuar Alanı’nda daha önce sosyal boyutta bir proje yapılması öne sürülürken, ticarileştirildi. Yani rant oluşturuldu. Burası köprülü şehir diye biliniyordu. Bu köprünün bütün anılarını, hatırasını, Cumhuriyet birikimine saldırı yönteminde işleyiş Ekim ayından beri yapılıyor. Köprünün statiği üzerine çok çalıştık, Turhan Demirtaş ile birlikte taraflarla görüştük. 4 milyon ton ağırlığında minimum hurdanın çıkacağını ön görmüştük. MKE geldi, inceledi. Diyorlarki, biz geldik gördük, köprüyü birlikte yıkarız. İhaleye konu olan hurdaya baktığımızda bir gün 1500 ton denildi, bir sonraki gün Belediye Başkan vekilliği yapan kişi 1200 ton denildi, daha sonra 1800 ton denildi. En son ZBEÜ’den rakam aldık dediler. Sayın rektöre sesleniyoruz. Maden onlar açıklamıyor, Özgür akademik kimlikle rektörümüz açıklasın tonaj ağırlığını. Biz istedik vermedi, itiraz istedik olmadı. Bu işin kamu zararı boyutuyla değerlendirilmesi gerektiğini ancak değerlendirilmediği, hızla ihalenin bitirildiğini biliyoruz. Bizler suç duyurularında bulunduk. Hukuki süreci başlattık ve takipçisi olacağız. Plansız, programsız, sabah aklına geldiğinde gündüz o işi yapan bir belediye başkanı olduğu için kendisi... Köprü yıkılabilir, biz buna karşı değildik. Çevre düzenlemesini, trafik akışını, bütün olayları karşılıklı oturup konuşmak istedik, olmadı. 

Biz 50 yılın planını yaptık, mükemmel bir plan yaptık, şehrin bütün sorunlarını çözdük dedi. Tarihin en çok itiraz dilekçesi geldi. 3000 dolayında itiraz ve bunun yarısı kabul edildi. Bu demek oluyorki, bu plan artık başka bir plan oldu. Revizyon imar planı üzerinden yapılan değişikliklere vatandaş yeniden itiraz etti. Dedik ki İncivez’de Çaylıbaşı Sokak’ta bir vatandaşın arazisi eğitim alanı olmuş. Adam kanser olmuş ölmüş. Milli Eğitim’e sorduk sorun yok dediler. 5000 metrelik arazisinin 6’da 1’i imar planını yapan şirketin CEO’sunu satın alıyor. 
16 yılda mahkemenin yapamadığını yapıyorlar. Belge sunamıyorlar. Temmuz ayında konuştum, 6 ay geçti. Belediye Başkanından bu hukuksuzlukla ilgili bir cümle duyan var mı? İl başkanından bir cümle duyan var mı? Yok. Zonguldak adeta sinekten yağ çıkarılırca soyuluyor. Biz de bunları belgelerle ortaya çıkartıyoruz. Ne oldu biliyor musunu? O eğitim alanını konut alanına çevirmişler. 30 milyonluk bir rant var orada. Şimdi vatandaş sen benim alanımı eğitim alanıydı konuta çevirdin, şimdi tekrar eğitim alanına çevirdin hayırdır ne oldu diyor. Çünkü CHP bu rantı ortaya çıkardı. Bu çok önemli bir iddiadır. O şirketi Kozlu’da da gördük, yaşadık. Bu ülkenin halkını seven Cumhuriyet Savcılarının olduğunu biliyoruz. Onları göreve davet ediyoruz. Bu ranta karşı bizler susmayacağız. Vatandaşın hakkını korumak için mücadele etmeye devam edeceğiz"

Kaynak: Ercan Demir