Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Amelebirliği'nin kuruluşunun 100.yılı etkinliklerine katılmak üzere yarın Zonguldak'ta olacak. Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, kuruluşunun 100. yılını düzenleyecekleri etkinliklerle kutlayacaklarını belirtti. Etkinliklere tüm üyelerine ve vatandaşlara katılma çağrısında bulunan Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel şunları söyledi;

"21-22 TEMMUZ'DA KUTLAMALAR 2 GÜN DEVAM EDECEK”
"Sandığımızın çok değerli üyeleri, sevgili işçi kardeşlerim. Bilindiği üzere amele birliği 22 Temmuz 1923 üç tarihinde kurulmuş olup 2023 Temmuz tarihi itibariyle yüzüncü yılını kutlayacaktır. 21-22 Temmuz tarihleri arasında 2 gün sürecek Amelebirliği yüzüncü yılını kutluyor programı düzenlenecektir. Program akışı ile gerekli duyurular çalışma bölgelerimizdeki amele birliği şubelerince işçi üyelerimize duyurulmuştur. Ayrıca tüm üyelerimizi SMS kanalıyla da duyularımız yapılmıştır. Bu bağlamda tüm üyelerimizin ve Zonguldak halkının amele birliği kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen programa davet ediyor, katılımlarını bekliyoruz.

“1. GÜN ŞEHİT MADENCİLER AÇILIŞ YAPILACAK 2. GÜN ŞEHİT MADENCİLERİMİZ İÇİN MEVLÜT OKUTULACAK”
Program 21 Temmuz 2023 tarihinde Başlayacak. 22 Temmuz 2023 günü cuma, cumartesi günü de sona erecektir. 2 günlük bir program hazırladık. Bu programa katılımcılarımız olacak. İlk başta bakanlığımızı temsilen Sayın Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına bakan yardımcısı Ahmet Aydın katılacaktır. Program akışına baktığımızda valilik makamını ziyarete başlayacak olan programımız 09.30-10.00 arasında valilik makamını ziyaret edilecektir. Bu arada Valilik önünde bakan yardımcımızı karşılayacağız. Ve beraberce valinin yanına çıkılacaktır. Orada günün anlamını Vali Bey'e anlatacağız. Saat 10.00’da valilik önünde tören alanında programımızı gerçekleştirmeye başlayacağız. Yani çelenk koyma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı günün anlam ve önemine konuşmalar ve peşine bir halk oyunları sonradan da şiir, resim ve kompozisyon yarışması düzenledi Milli Eğitim kanalıyla yaptık. Bu ödül töreninde ödül alan kardeşlerimiz ve çocuklarımıza ödülleri verilecek. Ondan sonra saat 13.30-14.00 arasında bir öğle arası olacak. Bu arada sevgili bakan yardımcımız ve protokolüm değerli üyeleriyle beraber kurumumuza amele birliği kurumuna Türkiye Taşkömürü Kurumu'na. GMİS’e ve AK Parti İl Başkanlığına bakanımızın ziyaretleri olacak. Cuma namazından sonra ise Amele birliğinin 14.00’de başlayacak olan programına katılacak katılacağız. Burada ise programımız 14.00’de Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün binasındaki konferans salonunda gerçekleştirecektir. İlk önce 14.00-14.30 arasında konferans salonunun önünde bulunan fuaye alanında Amelebirliği tanıtım sergisi gerçekleştirilecek. Bu sergide işte Amelebirliği'ni, tarihini, tarihi belgeleri, anlatımları, şiir resim, komposto yarışmasında birinci olan öğrencilerimizin belgeleri burada yayınlanacak, gösterilecek.

“ÖNCE SERGİ SONRA PANEL”
Daha sonra ise 14.30’da öğrenim Yardımları Paneli adı altında konferans salonuna geçilecek. Konferans salonunda da konferans panel başlamadan önce 9 dakikalık Amelebirliği tanıtım belgeselimiz var. O izlenecek. Sonradan bildiğiniz gibi saygı duruşu İstiklal Marşı ve sonradan geçecek.  Panelimiz şöyle. Öğrenim yardımları ardında olmakla beraber genellikle gene ama ne birliğinin tanıtan, amele birliğini tarihsel sürecinde yaşayanlar burada öğrenim alarak bizden okuyanlar Türkiye'nin belirli bir seviyesine gelmiş olup Türkiye'nin önemli kurumlarında görev yapan insanlarla bir söyleşi şeklinde gerçek olan bir panel gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda çok uğraş vererek üçüncü cumhurbaşkanımız o dönemlerde de yani 1920 Ankara Meclisi'nde iktisat vekili olarak görev yapan 3. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar'ın girişimleriyle kurulmuş, onun önlerinde kurulmuş olan bir amele birliği sandığını gerçekleştiren kişidir. Bunun torununa ulaştık. Profesör Doktor Emine Gülsöy hanımefendi, uzun çabalar neticesinde bu hocamızı bu panele hem panelli yönetici hem de panelde konuşmacı olarak davet ettik. Katılım sağlayacak. Diğer bir panelimizde bildiğiniz gibi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı yapmış. Şu anda da yüksek istişare kurulu üyeliği, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği'ne de devam eden sayın büyüğümüz, değerli büyüğümüz Zonguldak'ın yetiştirdiği önemli fotokopicilerden birisi. Köksal Toptan Bey'i davet ettik. Sağlık sıhhat yerinde olursa katılacağını bildirdi bize. Diğer üçüncü konuşmacımız hem özelliğinden dolayı eski bir maden şehri çocuğu olması ve sonradan bizden öğrenim ağacı alarak iş kazalı yardım nedeni önem harcanarak büyüğümüz eski TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen üçüncü paneli sonra katılım sağlayacaktır. Ona da teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz. Dördüncü panelimiz ise yine 14 yaşında bizde TTK çorak girmiş. Sonradan bizden öğrenim harcı alarak harita mühendisi olmuş ve TTK Türkiye Taşkömürü Kurumundan şube müdürü olarak emekli olmuş Zonguldak'ımızın yetiştirdiği gene madem tarihi, Zonguldak'ın tarihiyle ilgili çalışmaları olan değerli bir abimiz Tuna Arıtoğlu panelde konuşmacı olarak katılacaktır.

“ÖDÜLLER VERİLECEK”
Panel bu şekilde devam ettikten sonra panelin sonunda ise ödüllerimiz olacak. Bu ödüller gerekli olan kurumlara ve kişilere verilecektir. 100 yıl ödül olarak vereceğiz bu ödüllerde kurumlara ve ilgili şahıslara verilecektir. Bu şekilde birinci günkü programımızı bitiriyoruz. Sonradan bakanımızın gene bir Ocak Taşkömürü Havzası'nda bir ocak işletmesine girip müesseseye girip orada işçilerle beraber edecek, konuşacak. İşçilerin olduğu bir ortamda beraber olacağız. Ve ondan sonra bakanımızı biz Cumartesi akşamı yollayacağız. İkinci günümüz ise 22 Temmuz 2023 Cumartesi günü saat 11.00’de Üzülmez işletme müdürlüğünde, işletme müessesesinde o bölgede meydana gelmiş kazalar neticesinde şehit olmuş madenci şehitliği şehitlerinin anısını canlandıran şehitlik anıtı açılışı var. O açılışı gerçekleştireceğiz. Ondan sonra da akşamleyin ikindi namazından sonra da Uzun Mehmet Camisi'nde uzun Mehmet Cami'sinde iki namazdan sonra da maden şehitlerimizin adına şehri ruhuna Mevlit okutacağız ve programımız bu şekilde bitecek.

“KATILIM ÇAĞRISINDA BULUNUYORUM”
Bu programa dediğimiz gibi sevgili çok değerli amele birliği işçi üyelerimiz, arkadaşlarımızı, kardeşlerimizi ve tüm Zonguldak halkımızı davet ediyorum"

(Haber – Ercan Demir)