Bartın kent merkezinde sayıları hızla artan motorlu kuryeler, trafikte ve yaya yollarında sergiledikleri tehlikeli hareketlerle adeta dehşet saçıyor. Özellikle kentin dar sokaklarında araçları hem sağdan hem de soldan sıkıştıran, kaldırımları kestirme yol olarak kullanan kuryeler, hem sürücülerin hem de yayaların can güvenliğini hiçe sayıyor. Araç içi kameralarına ve vatandaşların cep telefonlarına yansıyan görüntülerde kuryelerin araç aralarından tehlikeli biçimde sıyrılmaya çalıştığı, yayaların arasında hız yaptığı ve akan trafikte makas atarak ilerlediği net bir şekilde görülüyor.

​"PLAKALARI VAR AMA KURAL TANIMIYORLAR"

​Yaşanan duruma tepki gösteren vatandaşlar ve sürücüler, kuryelerin hızlı teslimat baskısını bahane ederek trafiği altüst ettiğini ifade ediyor. Sokakta yürürken veya araç kullanırken her an bir motosikletle burun buruna geldiklerini belirten Bartınlılar:
​"Plakaları var, trafiğe açıkça çıkıyorlar ancak kendilerini tüm kurallardan muaf sanıyorlar. Daracık caddelerde araçların sağından sıkıştırıp aynalara sürtünerek geçiyorlar, kaldırımlara fırlıyorlar. Yetkililerin bu duruma bir an önce dur demesi gerekiyor."dedi.

​HUKUKİ BOYUT: KANUN NE DİYOR, CEZASI NEDİR?

​Motosikletlerin de otomobillerle birebir aynı trafik kurallarına ve cezalara tabi olduğuna dikkat çeken hukukçular, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu (KTK) ve Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında ihlal edilen kuralları şu şekilde sıralıyor: “Sağdan Geçme ve Sıkıştırma Yasağı (KTK Madde 54): Trafik Kanunu’na göre bir aracı geçme (sollama) işlemi yalnızca sol şeritten yapılır. Araçların sağından geçmeye çalışmak, dar boşluklara girmek ve araçları sağdan sıkıştırmak kesinlikle yasaktır.
​Makas Atma ve Hatalı Şerit Kullanımı (KTK Madde 46/2-g ve Madde 56): Kamuoyunda yanlış bilinenin aksine; motosikletlerin iki şerit ortasından gitme veya araç aralarından sıyrılma yetkisi yoktur. Motosikletler bağımsız birer taşıttır ve bir otomobille aynı şeridi yan yana paylaşamaz. Trafikte ardı ardına tehlikeli şekilde şerit değiştirmek (makas atma) Madde 46/2-g uyarınca doğrudan ağır idari para cezası ve ceza puanı yaptırımı gerektirir.
​Yaya Yolu ve Kaldırım İhlali (KTK Madde 47/1-c ve Madde 61): Motorlu araçların yaya kaldırımlarında seyretmesi ve kaldırımları yol olarak kullanması yasaktır. Kaldırımı kullanmak ve kaldırıma park etmek ayrı ayrı cezai işleme tabidir.
​Trafik Güvenliğini Tehlikeye Düşürmek (KTK Madde 73 ve TCK Madde 179/2): Sürücüleri ve yayaları tehlikeye atacak şekilde saygısızca araç kullanmak idari para cezasının yanı sıra; Türk Ceza Kanunu'nun 179. maddesi kapsamında "Kara taşıtlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare etmek" suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle adli yargılamaya konu edilebilir.

​ELİNDE GÖRÜNTÜ OLAN VATANDAŞ ŞİKÂYET EDEBİLİR

​Emniyet yetkilileri, ellerinde kural ihlalini gösteren plakası belirgin fotoğraf veya video kaydı bulunan vatandaşların E-Devlet Trafik İhbarı, EGM Online İhbar Portalı veya CİMER üzerinden başvuru yapabileceklerini belirtiyor. Yapılan ihbarlar doğrultusunda, kural tanımaz sürücülere plakaları üzerinden cezai işlem uygulanabiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ