32.Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivali kortej yürüyüşüyle başladı.Kortej yürüyüşü Karşıyaka Mahallesi Çomaklar Köprüsünden başlayıp cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Murat Pulat, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı,  Muslu Belediye Başkanı Sebahattin Adıyaman, ilçe protokolü ile bir toplum kuruluşları temsilcileri ve ilçe sakinleri katıldı. Kortej yürüyüşünde katılımcılar ellerindeki bayraklarla yürüyüşe eşlik etti.

PROTOKOL DEVREK BASTONUYLA YÜRÜDÜ
Protokol üyeleri Devrek bastonu ile kortej yürüyüşüne katıldı.Cumhuriyet Meydanında son bulan kortej yürüyüşü sonrası,  Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt. Anıt'a çevrenin ki sundu. Şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve akabinde İstiklal Marşı'mız okundu. Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt konuşmada festival düzenlemenin mutluluğu içerisinde olduğunu belirterek şunları söyledi;
"Halkımızın özlem ve heyecanla beklediği bir festivalde daha buradayız.Hoş geldiniz! Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kültürü tüm insanlığın ortak malı ve birikimi olarak görür. Bu nedenle de, 'Milletimizin dehasının gelişmesi ve bu sayede lâyık olduğu uygarlık düzeyine ulaşması, hiç kuşkusuz ki, yüksek meslekler sahiplerini yetiştirmekle ve millî kültürümüzü yüceltmekle mümkündür' diyerek kültürün toplumların yaşam felsefesi olması gerektiğine işaret etmiştir. İşte bizlerde, 500 yıllık kültürel geçmişi olan Devrek’imizin kültürel, yöresel, sanatsal ve toplumsal yönlerini yaşatmak gelecek nesillere aktarma amacıyla Uluslararası Devrek Baston ve Kültür Festivalimizin 32.sini düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kültür, milletlerin geleceği bağlamında çok önemli bir kavramdır. İnsanınızın yaşam tarzları ile hayatlarını sürdürebilmeleri için ortaya koyduğu maddi ve manevi anlayışı, ortak birikimi olan yerel adıyla Kiren, genel adıyla Kızılcık diye bilinen ağaçtan yapılan, ilçemizle özdeşleşen bastonculuk sanatını yaşatmak gelecek nesillere aktarma amacındayız. Bu toprakların yetiştirdiği Hacı Bektaş-ı Veli, Pir Sultan Abdal, Dertli, Şeyh Bedreddin, Nef’i, Gevheri, Nef’i, Yunus Emre, Ahi Evran, Karacaoğlan, Köroğlu, Dadaloğlu, Seyrani, Sarı Lütfi, Aşık Veysel, Rüştü Onur ve Müfide Güzin Anadol’da hayat bulan güzellikler hepimizindir. Bilindiği gibi şehirler kendi öz kültürleri, sanatı ve yöresel ürünleriyle tanınır. Ülkemizde de, Kirazından, Elmasına, Çileğinden Kahvesine, Yoğurdundan Köftesine gibi çeşitli yöresel ürünlerin festivalleri yapılmaktadır. Devrek Baston ve Kültür Festivali’nin ilki, Hemşerimiz, Eski Bakan Dr. Veysel Atasoy’un öncülüğüyle 1984 yılında başlamıştır.Kendisini rahmetle anıyorum. Bunun yanında Devrek bastonunu 200-300 yıl öncesinden günümüze taşıyan tüm baston ustalarımızın yanında Ali Ziya Efendi, Aziz Salman Usta, Fehmi Işık, Çubukçu Abdullah, Münteka Çelebi ve Raşit Korun ustaları da saygıyla anıyorum. Kuruluşundan buyana birkaç kez kalkışma, doğal afetler ve pandemi nedeniyle yapılamayan Devrek Baston ve Kültür Festivali’nde bu yıl halkımızın karşısına dolu dolu etkinliklerimizle çıkıyoruz. Sergilerden, yarışmalara, konserlerden sportif faaliyetlere kadar yöremize özgü bütün ürünlerimizi ortaya koyuyoruz. Yolu, sevgiden geçen hoşgörü ve barışla bütünleşen tüm konuklarımıza ve Dünyanın neresinde olursa olsun içi, yüreği Devrek hasretiyle yanıp bedenen olmasa bile gönülleriyle burada olan tüm hemşerilerime ve halkımıza bir kez daha festivalimize hoş geldiniz diyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum. "
Yapılan konuşmanın ardından ise festival meşalesi Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt ve protokol tarafından yakılarak festivalin açılışı gerçekleştirildi. Festival 4 gün boyunca devam edecek.

(Haber - Ercan Demir)