Ankara Uluslararası Batıkaradeniz Birliği Platformu Genel Başkanı Tuncay Gençer,


Ankara Uluslararası Batıkaradeniz Birliği Platformu olarak T. C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisine ziyarette bulunup bölgemizin taleplerini ilettikletini söyledi. 

Ziyarette Platformun Başkanı Tuncay Gençer, Genel Sekreteri Dr. Yaşar Okur, Başkan Yardımcıları Sn. Aydın Öksüz ve Hasan Kaya, Birlik Yönetiminden Erdem Uzun, T. C. Cumhurbaşkanlığı  Bilgi ve Belge Yönetimi Daire BaşkanıSerkan Menteş ve T. C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Proje Yönetimi Birim Müdürü Zeynel Kılınç hazır bulundu. 

Gençer yaptığı açıklamada ziyareti şu şekilde değerlendirdi:

"Kılınç taleplerimize gayet sıcak bakarak,  her türlü desteği vereceğini, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Mustafa Varank ile birlikte çalıştıklarını, her zeminde taleplerimizi dikkate alarak dile getlreceğini ifade etti. 
Kendisine taleplerimizi dosya halinde sunduk. Kendisine misafirperverliği, yakın ilgisi, samimi teveccühü, nezaketi ve desteğinden dolayı teşekkürü borç biliriz.  Bölgemizin tamamının bilgi sahibi olması ve taleplerimizden haberdar olarak sahiplenebilmesi için takdim ettiğimiz dilekçemizi paylaşmanın uygun olacağını düşünüyoruz. Dilekçemiz aşağıdadır:

BAŞKANLIĞI’NA
Ankara Uluslararası Batı Karadeniz Birliği, Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı, Kastamonu ve Sinop’tan oluşan 7 ili, Ankara’da il düzeyinde temsil eden derneklerden oluşmaktadır. Birlik olarak Başkanlığınızdan taleplerimizi takdirlerinize arz ederiz
 
ANKARA ULUSLARARASI BATI KARADENİZ BİRLİĞİ PLATFORMU OLARAK YATIRIMLARIN BİR BÖLGEDE YOĞUNLAŞMASINI BÜYÜK BİR RİSK OLARAK GÖRÜYORUZ.
Ülkemizdeki sanayileşme aksı, Marmara bölgesinde özellikle  İstanbul-Sakarya-Bursa eksenli belirli bir bölgede yoğunlaşmaktadır. Son zamanlarda Ford ve Volkswagen gibi dünya ölçeğindeki firmaların ülkemizde yatırım yapmayı planladıkları,  daha  sıklıkla medyaya yansımaktadır. Bunlardan hayata geçenleri de görmekteyiz. Ülkemizin neresine yapılırsa yapılsın yatırımlar, bizleri son derece mutlu etmektedir. Ancak yatırımlar ve refahın bölgesel kaldığı, ülke genelinde nitelikli başka noktalara taşınamadığı, bu durumun hem yoğunlaştıktan yerleri yaşanılamaz hale getirdiği, hem de mevcut sanayi alanları dışındaki yerlerin gelişme potansiyellerini yok ettiği görülmektedir. Üstelik, ülkemizde tam da bu bölgede büyük bir deprem beklenmektedir.  Deprem, savaş, terör ve diğer afetler gibi durumlar dikkate alındığında yatırımları bir bölgede yoğunlaştırmanın stratejik açıdan büyük riskler içerdiği açıktır. Gelişmiş ülkelerdeki gibi, sanayi alanlarını uygun yerlere yaymak, mevcut riskleri oldukça azaltacaktır.
YATIRIM KARARLARINDA FİLYOSU DİKKATE ALMADAN KARAR VERİLMEMESİNİ İSTİYORUZ.
Ülkemizin en stratejik noktalarından biri olan Filyos Bölgesine  Cumhurbaşkanımızın özel önem vererek mega-endüstri bölgesi ilan ettiğini ve  Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın, Milli Otomobil  çelik aksamı için Batı Karadeniz Bölgesini adres gösterdiğini biliyoruz. Konumu, Türkiye’nin üçüncü büyük limanına, demiryolu ve havalimanına sahipliğinin yanında otomotivin %70’in üzerindeki maddesini oluşturan çelik üretim tesislerine yakınlığı, uçsuz bucaksız yatırım alanları vb. imkanlar sunabilme kapasitesi ile  FİLYOS tam da bu noktada ön plana çıkmaktadır. Filyos, bu haliyle yatırımların belirli bir bölgede yığılmasını kırabilecek bir koçbaşı gibi görünmektedir. Ankara Uluslararası Batı Karadeniz Birliği olarak, yukarıda ele aldığımız riskler ve fırsatları da dikkate alarak, otomobil üreticileri başta bütün yatırımcılara  bölgemizin lokomotifi, büyük bir stratejik merkez olarak gördüğümüz FİLYOS ve Mega Endüstri bölgesi dikkate alınmadan, imkanları incelenmeden bir yatırım yapılmaması çağrısında bulunuyoruz.  Deprem riski bulunmayan özel bir noktada yer alan  Filyos, Türkiye’nin üçüncü büyük Limanı ve sunduğu diğer imkanlarıyla  Bölgemizin ve Ülkemizin kaderini değiştirecektir. Özellikle son zamanlarda milli imkanlarımızla keşfedilen doğalgaz kaynaklarımız ve bunun  Filyos limanına entegre edilmesiyle, önemi her geçen gün biraz daha artmaktadır. Son zamanlarda Karadenizde çıkan ve çıkması muhtemel gaz rezervlerinin nakli, depolanması ve bunlardan üretilebilecek ürünlerin yatırım alanı olarak da bu bölgenin tercih edilmesi, ekonomik, sosyal, idari açılardan en iyi seçenek olduğunu değerlendiriyoruz.
BÜYÜK YATIRIMLARI FİLYOS  MEGA-ENDÜSTRİ BÖLGESİNE YÖNLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ.
Bölgemiz artık geleceğine ümitle bakmak istemekte, bunun için de bölgesel kalkınmanın önemine dikkat çekmektedir. Stratejik kararlar almada en önemli yerlerden biri olarak Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu kararların oluşumunda önemli roller oynamaktadır. Stratejik bir bakış açısıyla sağlıklı bir kalkınma sağlanabilmesi için, devletimizin bu güzide birimi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza da bir çağrımız var: Filyos’u 1. mega-endüstri bölgesi olarak ilan eden Sn. Cumhurbaşkanımızın idealini, birlikte yüceltelim, büyük çaplı yatırımların Filyos’a yönlendirilmesinde sizin katkınızın değeri büyüktür. Bu değerli katkınızı, 7 ilin birlikte talebi olduğunu unutmamanızı belirterek istiyoruz.
 
BU BAĞLAMDA TEMEL TALEPLERİMİZ
Filyos Vadisi Projesine hız verilmesi ve büyük yatırımların Filyos Mega Endüstri Bölgesine yönlendirilmesi
Yatırım taleplerinin yönlendirilmesiyle Filyos’ta otomobil, iş makinaları vd. yatırımların yapılmasının sağlanması.
BAKAP adı altında Bolu, Zonguldak, Karabük, Bartın, Çankırı, Kastamonu ve Sinop’tan oluşan bir bölge kalkınma idaresi kurularak GAP, DOKAP ve KOP gibi bölge bazlı kalkınmanın sağlanması
Karadeniz Ereğli Yatırım Vadisi projesinin canlandırılması. Bu bağlamda diğer yatırımların yanında geçmişten beri bir iş alanı olan tersane yatırımlarının canlandırılmasıyla sektörün geliştirilmesi.
Bolu, Zonguldak, Karabük, Bartın, Çankırı, Kastamonu ve Sinop’tan oluşan bölge illerimizin IPARD kapsamına alınması
Karadeniz otoyolunun Sinop’tan Düzce’ye kadar olan Batı Karadeniz kısmının tıpkı karadeniz otoyolu yapılırken olduğu gibi, kısa sürede tamamlanmasının sağlanması. Bu bağlamda, bağlı olduğu şehirle bağının kurulması, Filyos’a gelenlerin kalıcı olabilmeleri için sosyal ortamı sağlaması, arada kalan ve turizme kazandırılabilecek alanların canlandırılması vd. nedenlerle Filyos ile Zonguldak’ı bağlayacak yola öncelikle ihalesi yapılarak başlanması.
Filyos Vadisi su ihtiyacının giderilmesi
Filyos Mega endüstri Bölgesini sanayi bölgelerine bağlayacak Sakarya – Bartın Tren Yolu Projesinin hayata geçirilerek bir an önce tamamlanması
Bölgenin turizm sektörüne yönelik yatırımlarda teşvik edilmesi
Genel ve özel teşviklerden yararlanmada Bölge’ye imkanlar sunulması
Zonguldak’ta tercihen konumu ve imkanları nedeniyle Bakacakkadı/Devrek mevkiinde Bölgemiz ve ülkemize hitap edebilecek özellikle göğüs hastalıklarına yönelik bir meslek hastalıkları şehir hastanesi kurulması.
Orman bölgesi olan bölgemizde orman OSB’lerinin kurulmasını teşvik edecek düzenleme ve uygulamalar geliştirilmesi
Demir çelik üretiminin yoğun olduğu bölgemizde buna dayalı endüstrilerin kurulmasının teşvik edilmesi
Çaycuma havaalanının ulaşıma daha uygun hale getirilmesi veya yine o çevrede başka bir alana nakli.'
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi