Türkiye Taşkömürleri kurumu  Karadon 1 No'lu Kuyu Derinleştirme ve Tesisi Projesinin yüzde 99'u tamamlanırken, kurum hizmete girecek olan 1'nolu kuyu ile birlikte daha derin kotlarda üretim yapma imkanına kavuşmuş olacak.


2017 yılında ihalesi yapılan TTK- Karadon  1No’lu Kuyu Derinleştirme ve Tesisi Projesi yüzde 99 tamamlandı.
TTK'nın üretim ve işçi sayısı olarak en verimli ve en çok kömür üretilen bölgesi olan Karadon'da 1 No’lu Kuyu Derinleştirme ve Tesisi Projesinde şu ana kadar -780 Kotuna kadar derinleştirme çalışmaları tamamlanırken, Çatalağzı sızdırmazlık baraj inşaatı ve test çalışmalarının tamamlanmak üzere.
Pandemiye rağmen Çinli firma China Coal No:3 Construction Corp çalışmalarını aksaksız olarak sürdürerek, Karadon 1 No'lu Kuyu ve tesisi önümüzdeki Nisan ayı sonu veya Mayıs ayı başında teslim etmesi bekleniyor.
TTK'da Karadon'da Nisan ayı sonunda teslim edilecek olan 1 No'lu kuyu ile birlikte Karadon yeni servis kuyusu ve Gelik'te ki yeni kuyu ile birlikte toplam 3 ihraç kuyusuyla üretime devam edecek.
TTK kuyularla birlikte deri kodlarda üretime başlıyor.
TTK Karadon 1 No'lu kuyu'nun +540 katında önümüzdeki yıkın zamanda kömür üretimine geçmemi beklenirken, önümüzdeki 20 yıllık süreçte ise -630 ve -700 kotlarında inset ve galeri bağlantıların tamamlanmasıyla birlikte üretime başlanılması planlanıyor. 


TTK KARADON 1 NO'LU KUYU DERİNLEŞTİRME VE TESİSİ PROJESİ NEDEN GEREKLİYDİ
1.No.lu Kuyu Derinleştirme ve Tesisi: 
Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi'nin kömür üretiminin alt kotlara inmesi sonucu kömür ihracında kullanılan Çatalağzı Kuyusu'nun da derinleştirilmesi gerekmekteydi. Ancak Çatalağzı Kuyu, su gelirinin özellikle kış aylarında çok yüksek seviyelerde olması sebebiyle kömürün Çatalağzı Kuyudan Lavuara nakli zorlaşmasına ve kömür üretiminin kış aylarında zaman zaman sekteye uğratmasına sebep oluyordu. Ayrıca Çatalağzı Kuyu dibindeki tulumbaları besleyen elektrik motorlarındaki arızalar ile kuyu içerisinde yer alan borulardaki korozyon ve çürümeler neticesinde oluşan arızalar sonucunda kuyu dibindeki suyun ihracında büyük problemler yaşanıyordu. 

İLK DEFA TTK KARADON MÜESSESE'NDE 2007 YILI YATIRIM PROGRAMINDA ARAMA-İHZARAT PROJESİNİN BİR ALT KALEMİ OLARAK “I NO.LU KUYU DERİNLEŞTİRME VE TESİSİ” İŞİ YER ALMIŞTI
Gerek yaşanan bu olumsuzluklar ve gerekse söz konusu kuyunun bulunduğu bölgenin jeolojik yapısından dolayı, Çatalağzı Kuyusu'nu derinleştirmenin ekonomik olmaması nedeniyle hazırlanan ve toplam uzunluğu 829 metre olarak belirlenen kuyu projesi kapsamında ise; 
+49/-420 arasında kuyu İçi Tahkimat ve Onarım, 
-420/-780 kotları arasında ise derinleştirme çalışmaları yapılarak 6,5 metre çapında Skip Kuyu olarak teçhiz edilmesi ve kuyunun –540 ve –700 katında iki adet çift taraflı inset yapımı ve 5 metre çapında 20 metre derinliğinde Silo Bürü yapımı planlandı.
İlk defa TTK Kardon Müessese'nde 2007 Yılı Yatırım Programında Arama-İhzarat Projesinin bir alt kalemi olarak “I No.lu Kuyu Derinleştirme ve Tesisi” işi yer almıştı. 2010 tarihinde meydana gelen kaza Karadon Yeni Servis Kuyusu'nda (KYSK’da) hasara neden olması üzerine I No.lu Kuyu aktif kullanıma alındı. 2010 yılında meydana gelen patlama sonrası iş yerlerinin çalışılabilir duruma getirilmesi için yapılan çalışmalar 2012 tarihine kadar devam etti. Bu nedenle 2010 ile 2013 yılları arasında I No.lu Kuyu Derinleştirme ve Tesisi işinde yatırım yapılmamıştı. 

İTÜ VE DSİ'YE ÇALIŞMA YAPTIRILDI
Ve 2014 yılında ihale çalışmaları devam eden projede, Çatalağzı Kuyusu'nun terk edilmesi ve -360 katında uygun bir lokasyon da su sızdırmaz bir barajın inşa edilerek gelecekte çalışma yapılacak iş yerleri ile bağlantısının kesilmesi ve bu amaçla hazırlanacak ihale dokümanlarının esasını teşkil edecek sızdırmaz bir barajın yapılabilirliği araştırılmış ve bu kapsamda 2008 yılında İTÜ’ye teknik bir çalışma yaptırıldı, ayrıca DSİ’den görüş alınarak ön çalışma yaptırıldı.İstanbul Teknik Üniversitesi’ne yaptırılan baraj projesinin verileri de dikkate alınarak bir uygulama projesi yaptırılması gerekliliği ortaya çıktı. 

2017'DE İHALEYİ KAZANAN ÇİNLİ FİRMA "CHİNA COAL NO:3 CONSTRUCTİON CORP. LTD" PANDEMİME RAĞMEN ÇALIŞMALARINI AKSAKSIZ VE BAŞARIYLA SÜRDÜREREK PROJEYİ ZAMANIDA TESLİM EDECEK

TTK Karadon I No'lu Kuyu İhalesi için gerekli olan uygulama Projesi'nin yaptırılması hususunda alınan kararlar doğrultusunda bu konuda uzman bir kuruluş olan ve DMT çatısı altında IMC Montan ve DMT firmasına “Yeraltı Su Sızdırmazlık Uygulama Projesi” yaptırıldı ve Söz konusu proje 2014 tarihinde kuruma teslim edildi. Ve 2017 yılında ise Karadon I No’lu Kuyu Derinleştirme ve Tesisi Projesi ihalesi yapıldı. İhaleyi kazanan China Coal No:3 Construction Corp. Ltd. firması ile sözleşme imzalanmasın ardından firmaya yer teslimi yapıldı

DERİNLEŞTİRME TAMAMLANDI, ÇATALAĞZI SIZDIRMAZLIK BARAJ İNŞAATI VE TEST ÇALIŞMALARI BİTMEK ÜZERE
ve proje kapsamında şu ana kadar;
İhraç sisteminin sökümü, 
Kuyu içi teçhizat sökümü,
Su drenajı ve posta temizliği,
Sızdırmazlık barajları,
-780 Kotuna kadar derinleştirme,
Katlarda insetler ve skip cepleri,
Bant konveyörler ve silolar yapılarak tamamlandı.

Alınan bilgiye göre ise Kuyunun ana iş kalemleri tamamlanırken, karo sahası düzenleme işlemleri, Çatalağzı sızdırmazlık baraj inşaatı ve test çalışmaları ise tamamlanmak üzere. Kuyunun tamamiyle nisan ayı sonunda veya mayıs ayı başlarında teslim edilmesi hedefleniyor.
TTK Karadon'da hizmet a alınacak üçüncü ihraç kuyusu ile birlikte kurumda derin kotlarda üretim yapılması imkanı sağlanacak ve bu şekilde üretim artışı sağlanacak.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi