ZGC LİDERİNDEN, ‘’10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’’NDE DİKKATE ALINACAK SÖZLER...
’YEREL BASIN KURULUŞLARINA, TEŞVİK SİSTEMİYLE MADDİ DEVLET DESTEĞİ SAĞLANMALIDIR’’

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Başkanı Derya Akbıyık, ‘’Meslektaşlarımız, toplumun bilgilendirilmesi sürecinde çok önemli görevler üstlenmiş birer haber neferleridir’’ dedi.
ZGC Başkanı Akbıyık, ‘’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’’ dolayısıyla yayımladığı mesajında, şunları kaydetti:
‘’Bugün, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. 1961 yılından bugüne gelen süreç. Tam 61 yıl. Önce bayram, sonra gün ve bugüne geldiğimizde dayanışma olarak adlandırabiliriz. O günkü koşullar çok zordu. 
10 Ocak 1961 tarihinde çıkarılan ve gazetecilere önemli kazanımlar sağlayan 212 Sayılı Yasa’nın yürürlüğe girmesinden bu yana, 10 Ocak'lar 'Çalışan Gazeteciler Günü' olarak tanımlanmıştır. 
Gazetecilik; büyük bir özveri gerektiren, her koşulda, günün her saatinde, haftanın her günü, üstelik tatil veya bayram yapmadan yerine getirilmesi gereken gerçekten zor bir meslektir. Hatta gazetecilik, bir meslek olmanın da ötesinde büyük fedakarlıklar gerektiren adeta kendine özgü bir yaşam biçimidir. Meslektaşlarımız, toplumun bilgilendirilmesi sürecinde çok önemli görevler üstlenmiş birer haber neferleridir.’’

‘’TGF, MESLEKTAŞLARIMIZA KATKILAR SAĞLAMAKTADIR’’

Başkan Akbıyık, şöyle devam etti:
‘’1961 yılında başlayan mücadele, özveri, hak kazanımlar, bugüne geldiğimizde tek tek zaman dahilinde kaybedildi. Hele ki askeri darbeler, her zaman için gazetecilerin hak ve hürriyetine ipotek koyulan günler ve yıllar oldu.
Geçtiğimiz çok yakın zamanda, yıpranma payımız elimizden alınmıştı. Tam 5 yıl kaybettik. Tekrar yıpranma hakkımızı geri aldık. Yıpranma payımızın geri alınması kazanımı çok önemliydi.
Mücadelemiz mutlu sonla neticelendi. Bugün için sadece basın kartı olanlar yıpranma payından yararlanıyor. Basın kartında ki lise mezunu durum ve konum meslekte diploması yetersiz meslektaşlarımızın basın kartı almasını zorlaştırıyor. Geçmişte, şahsımın da yönetim kurulunda yer aldığı Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) önderliğinde ve liderliğinde meslekte emekler vermiş gazetecilere, iki kez olmak üzere kararname ve yönetmelik de değişiklikler yapılarak diploma zorunluluğunun kaldırılmasıyla birlikte basın kartı alınması sağlanmıştır. Bir çeşit af çıkarılmıştır, mağduriyetler giderilmiştir.
Basın kartı kriterlerine bir defaya mahsus diploma affı getirilmelidir.
Bu yıl bu konuda mağdur meslektaşlarımız adına basın kartı alınmasının sağlanması girişimlerimiz TGF nezdinde sürüyor, devam ediyor. Basın kartı sahibi olunması;  hem mesleğini özveriyle yapan meslektaşlarımızın basın kartı sahibi olmasını sağlıyor, hem de emeklilik adına çok önemli yıpranma payından yararlanmasının önünü açıyor. Bu yıl bir defaya mahsus basın kartı yönetmeliğinin diploma zorunluluğunu kaldırarak, basın kartı müracaatlarının yapılmasını inşallah sağlayacağız.’’

‘’GAZETELER ZORDA, GAZETECİLERDE ZOR KOŞULLARDA MESLEĞİNİ İCRA EDİYORLAR’’

Uzun zamandır gazetecilik mesleğinin güç koşullarda yerine getirildiğine dikkati çeken Akbıyık, şöyle dedi:
‘’Gazeteler zorda, gazetecilerde zor koşullarda mesleğini icra ediyor. 
Son 3 yıldır önce yaşanan ekonomik zorluklar, devamında gelen salgın hastalığın getirdiği zorlu şartlar, gelirlerimizin düşmesi, neredeyse dip yapması ve peş peşe gelen ağır maliyetler bizleri çok zorladı. Bugün için dövizde ki aşırı artışlar ve devamlı yükselen maliyetler, hammaddemizin en önemli başlıkları kağıt, kalıp, mürekkep, aydınger ve diğer ürünlerde yüzde 300 lere varan artışlar, ithal ürün olması nedeniyle her daim karşımıza çok büyük fiyatlar gelebiliyor. Bu fiyat artışını dizginleyebilecek bir mekanizma maalesef ülkemizde yok. Yüzde 300 lere varan hammadde fiyat artışını gelirlerimize yansıtamıyoruz, bu da yerel basının maddi olarak kan kaybetmesine vesile oluyor. Resmi ilan, özel ilan ve abone gelirlerimize bu fiyat artışını yansıtamıyoruz, kısmen yansıtılmasına çalışılıyor, oda yeterli olmuyor.’’

‘’YEREL BASIN KURULUŞLARINA, TEŞVİK SİSTEMİYLE MADDİ DEVLET DESTEĞİ SAĞLANMALIDIR’’

‘’Asgari ücret artışı da tüm işveren gazete sahiplerine önemli bir yük getirmiştir’’ diyen Başkan Akbıyık, görüşlerlerini şöyle dile getirdi:
‘’Gazete sayısının ülke genelinde yüzde yüz düştüğünü hesaplarsak, gazetelerin yayınının devamı adına birçok sektörün desteklendiği gibi yerel basın kuruluşlarına teşvik sistemiyle maddi devlet desteği sağlanmalıdır. 
Ayrıca internet haber sitelerinin yasası çıkmalıdır. İnternet gazeteciliği, dijital yayın. Geleceğimiz dünyasında dijital yayın önemli bir rol oynayacak. 
Yazılı basın haber sitelerinin internet siteleri, bizler için geçerlidir. Yazılı basının görselini, aynasını yansıttığından önemli bir görev yerine geliyor. 
Kurumsal haber siteleri de bizler için makbuldür. Çünkü kayıtlı yapısı, merkezi, muhabiri, kameramanı ile mesleğimize
görüntülü haber adına önemli bir çalışmayı hayata geçiriyorlar. İnternet haber siteleri ile ilgili yasa, Ekim 2021 yılı TBMM açılışında çıkacaktı, ancak çıkmadı. 
Torba Yasa deniliyor. Bu yasanın çıkması bizler için acil odaklı elzemdir. Kim gazeteci, kim değil belli olması adına ve tabi ki gazeteci vasfı taşıması, kimlik alması adına çok ama çok önemli. Bu konunun her daim yakın takibindeyiz.’’

‘’UYDU YAYINLI TELEVİZYONLARIMIZ ZOR DURUMDADIR’’

ZGC Başkanı Akbıyık, Batı Karadeniz’de uydu yayını yapan tek televizyonun Karabük ilinde bölgeye hitap edecek şekilde yayın hayatına zorlu koşullarda devam ettiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Uydu yayınlı televizyonlarımız zor durumdadır. Döviz kurunun aşırı artması, yerelde ki uydu yayınlarını çok zor durumda bıraktı. Yerelde ki uydu yayını yapan birçok televizyonumuz, ayakta durmaya çalışıyor. Tabi ki çok güç şartlarla nasıl ki sağlık sistemimiz de ilaç alımı ve diğer medikal ürünlerde ithal ürün olan sağlık mamullerine bakanlık döviz kurunu ve fiyatı düşük belirliyorsa, bu örnek uydu yayını yapan televizyonlar içinde geçerli olmalı. Düşük kur ile uydu yayını ödemesi yapılması sağlanmalı. Düşük ve ödenebilir sabit kur ile bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz.
Radyolar içinde telif hakları adına daha iyileştirici çalışmaların hayata geçmesi ve haber yayınlarına da işitsel anlamda öncelik vermeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.
Basın İlan Kurumu (BİK) 2022 zam artışı halen yapılmadı. BİK Genel Kurulu toplanamıyor. Hem de uzun süredir. BİK Genel Kurulu’na atama yapılması bekleniyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılına girerken zamlı artışlarımızı anında onaylamıştı. Bu artışlarda o dönem yerel basına çok büyük maddi güç ve moral olmuştu. İnşallah atamalar Cumhurbaşkanımız tarafından bir an önce yapılır, genel kurul toplanır ve zam artışımız yürürlüğe girer. Bu konu da yerel basın adına 1000’e yakın gazetemiz için acil odaklı çok büyük önem arz ediyor. Zonguldak adına da 16 resmi ilan alan gazetemiz için elzem derece önemli.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) desteği yerel basın için can simdi, can suyu olarak görülüyordu. İki çalışan asgari kadroda olana bir personel desteği, dört çalışana iki personel, altı çalışan ise üç personel teşviklerinin verilmesi. Gerçekten çok önemliydi. BİK ile İŞKUR arasında yapılan bu anlaşma, protokol, BİK Genel müdürümüz Rıdvan Duran imzalı bir projeydi. Bu kazanım, yerel basın adına önemli bir çalışmaydı. BİK genel müdürümüzün, 2022 yılının ilk haftasında İŞKUR Genel Müdür Vekili ile yaptığı görüşme neticesinde inşallah bu sene içinde aynı oranda basın ayrıcalığıyla birlikte 9 aylık personel desteği sağlanır düşüncesindeyiz.  
Yerel basın zorlu yıllardan ve günlerden geçerken, maddi kaynak sağlama adına girişimlerimiz her alanda sürecek. Kamu ilanlarımızın, il geneli artırılması adına girişimlerimiz devam edecek. Öncelikle il geneli icra ilanları, İl Özel İdaresi, yerel yönetimler, doğrudan teminlerin gazetelerde yayınlanması, kayıp ve kaçak ilanların önlenmesi, yerel yönetimlerin resmi ve dini bayramlarda ilan yayınlamasının temini, aracılık ilanlarının ilimizde hiç olmadığını varsayarsak, bu durumun genişletilmesi, kamu, kurum, kuruluşlarının ve özel sektörün abone yapılması adına girişimlerin sürdürülmesi için uğraşacağız.
ZGC olarak tek amacımız, gazetelere ve gazetecilere hizmet etmektir. Görevimiz, tüzüğümüzün bize verdiği yetki ile bu şekildedir. Tabi ki ilimizin gelişmesine ve büyümesine de öncülük edeceğiz. Görevi olan yetkili ve ilgililere de bunu her daim hatırlatacağız. 
ZGC olarak ilçelerimizle birlikte yol alıyoruz, almaya da devam edeceğiz, çalışmalarımızla ülke genelinde örnek alınan bir kuruluş olduk. 
Bu yıl 73. yaşımızı da kutlarken, 10 Ocak kutlu ve mutlu olsun. 
İnşallah daha güçlü günlere doğru yol alırken, yerel basınımızın da yaşamasına hep beraber, hep birlikte katkı verelim.’’

Editör: Haber Merkezi