Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından Siber Güvenlikte Kritik Unsur; İnsan Kaynağı temasıyla “Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi”nin açılış töreni yapıldı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene; Vali Mustafa Tutulmaz ve il protokolü ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Murat Mustafa Şeker ve öğrenciler katıldı. 

Açılış konuşmasını yapan BAKKA Genel Sekreteri Dr. Lütfi Altunsu, birçok protokol imzalanacağını belirterek; “2014 yılından bu yana başlattığımız eğitim modülleriyle nitelikle insanların siber güvenlik alanında çalışma yürütmesine vesile olduk.” ifadesini kullandı.

ÖZÖLÇER; “SİBER GÜVENLİK EKOSİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN BURADAYIZ”

ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer; “Siber Güvenlik Ekosisteminin geliştirilmesi için burada toplanmış bulunmaktayız. Elimizden gelen imkanların fazlasıyla yola çıktık.” diye konuştu. 

ŞEKER; “10 BİNDEN FAZLA KİŞİYE EĞİTİM VERDİK”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker ise; “Anadolu’muzun bu güzide şehrinde siber güvenlik ile ilgili böyle güzel bir programda bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. İki unsura değinmek istiyorum, birincisi; Milli yerli ürünler yapabilmek çok önemli. Bunu operasyonlarla gösterdik. İkinci unsur güven. Burada çok başarılı olacağımıza ben inanıyorum. Siber dediğimiz aşan sadece savunma ile ilgili değil. Her yer artık tehdit altında ve biz korumak zorundayız. Rusya-Ukrayna savaşını gördük. Siber savaş bir yandan devam ediyor. Bu alanda bir ekosistem oluşturmanın gerekli olduğunu görerek çalışmalara başladık. 200’den fazla firmamız 400’den fazla ürünle çalışmalarını sürdürüyor. Neler yaptık, insan kaynağıyla ilgili pek çok etkinlik düzenledik, eğitimler düzenledik, staj programlarımız var, siber güvenlik kulüpleri oluşturuldu. Bugüne kadar 10 binden fazla kişiye eğitim verdik. İyi bir rakam diye düşünüyorum. İki protokol imzalayacağız.” ifadelerine yer verdi. 

DÖNMEZ; “NİTELİKLİ İNSANLAR YETİŞTİRMELİYİZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez; “Karadeniz Siber Güvenlik zirvesinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Teknolojik gelişmeler çok ön planda. Siber güvenlik tehditleri de bununla birlikte geldi. Sanayi devrimini ıskaladık ama teknolojik devrimi yakaladık. Teknolojide ne kadar ilerlerseniz, yaptığınız ürünlerin katma değeri artıyor. Herkesin yaptığını yaparsanız kaybedersiniz ama farklısını yaparsanız kazanırsınız. Siber güvenlik işleri sadece mühendislik öğrencilerine özgü değil. Algoritma geliştirme, siber güvenlik alanında kendilerini diğer bölümlerden arkadaşlar da geliştirebilir. Öğrencilere bir tavsiyem daha var; işbirliğinde yavaşız. Herkesin kendi duvarları var ve iletişim çok az. Aynı bölümden, farklı bölümden arkadaşlarınızla çalışmalar yaparsanız bunlardan çok güzel şeyler doğacak. Bizim nitelikli insanlar yetiştirmemiz lazım. Asgari ücrete değil yüksek maaşa çalışacak insanlar yetiştirmemiz lazım.” dedi. 

KOÇ; “SİBER GÜVENLİĞİN KALBİ ZONGULDAK’TA ATIYOR”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi  Başkanı Dr. Ali Taha Koç; “Siber saldırıların çoğaldığı çağı yaşıyoruz şu anda. Bu artık bir ihtiyaç. Siber güvenliğin kalbi bugün zirvemiz nedeniyle Zonguldak’ta atıyor. TEKNOFEST’i bu yıl Zonguldak’ta yapacağız. Artık saldırganların yaptığı zarar vermeye gidiyor. Gelecekte büyük saldırılarla karşılaşacağız. Hackerlerı hep bir şapkayla nitelendiririz. Beyaz şapkayı mı takacak yoksa siyah şapkayı mı takacak hackerler? Saldırı yapay zeka İle yapılıyorsa savunmayı da yapay zeka İle yapacağız.” diye konuştu. 

TUTULMAZ; “SİBER GÜVENLİK ZONGULDAK’A MARKA DEĞERİ KATACAK”

Vali Mustafa Tutulmaz ise; “İlimiz ilklerin şehri olarak anılır, varlık sebebi de kömürdür. Bugün geldiğimiz noktada Zonguldak, doğalgazla birlikte yeniden parlayacaktır. Şehirlere değer katan önemli hususlar vardır. Farklı olmakla ortaya çıkar. 2014 tarafındasın yana devam eden Siber Güvenlik, Zonguldak’a da marka katacaktır. Eğer ayakta kalacak,onurlu yaşayacaksak güvenliğimiz çok önemli.” ifadelerini kullandı.
 (Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi