Zonguldak’ta Milli Egemenlik Caddesi’ndeki (Kozlu yolu üzeri) 100’üncü Yıl Terminali’nde üst üste meydana gelen heyelanlar sonrasında Afet ve Acil Durum’un (AFAD) heyelanın devam ettiği yönündeki raporu sonrasında otogarın geçici süreliğine kapatılmasına karar verilmişti.
Önvelikle Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ı aldığı bu karardan dolayı destekliyorum.
Ancak bu geçici kapatılma süresi ne kadar olacak
İşte bu konu biraz düşündürücü

Zonguldak Belediyesi şu anda heyelanın önüne dolgu malzemesi ile birlikte set çekiliyor ve ardından ihaleyle mi olacak yoksa belediye kendisi mi yapacak bilemiyorum ama fore kazık vs. gibi önlemler alınması planlanıyor.
Yani geçici kapatılma sürece 2 veya 3 yıl gibi bir süreyi bulabilir.

SEBEP DİNAMİT Mİ

Zonguldak Belediyesi ekipleri terminalde ki çalışmasını haberleştirmek için oradaydık ve bize gelen bilgiler gerçekten içimizi acıttı.
Biz haber yaparken yanımıza yaklaşan bir kişi, bu heyelanın asıl sebebinin yağmur değil dinamit olduğunu söyleyince  haliyle bizimde ilgimizi çekti ve anlatmaya başladı.
Yılar önce heyelanı meydana geldiği noktanın tepesinde bulunan çıkmaz Sokak’ta açılmak istenen yol çalışması esnasında dinamit atıldığından bahsetti. Atılan o dinamit ile birlikte normalde sağlam olan ve tarihinde heyelan bile olmayan o dik yamacın sağlamlık dengesinin bozulduğunu ve bugünde bu heyelanların üst üste yaşandığını söyledi.
Bu kadar da değil
Ayrıca heyelanın meydana geldiği dik yamacın bir zamanlar meyve ağaçlarıyla kaplı olduğu ve elektrik tellerine değdiği sebebiyle sadece dallarını kesilmesi gerekirken ağacın kendisini kökünden kesildiğini söyledi.

Anlayacağınız hatalar zinciri birbirini kovalamış
Ve bugünkü heyelanlar meydan gelmiş

Doğanın hiçbir kabahati yom
Kabahat tamamen biz insanlarda

O çıkmaz sokağa yol yapacağım diye dinamiti hangi akıla attınız
O dik yamaçta ağaçları hangi akılla kestiniz
Yıllar önce yapılan akılsızlıkların sonucu olarak bugün heyelanlar meydana geldi.


TERMİNAL ESNAFINDAN SELİM ALAN’DAN TALEBİ VAR

100’üncü Yıl Terminali’nde yolcu firmaları şu anda bilet satışlarını çarşı merkezinde ki yazıhanelerden yapıyor, ancak yolcu otobüsleri ise Alaborina Restaurant’ın karşı mevkiinde yer alan terminal taksi durağı yanındaki alandan kalkmaya devam ediyor. Ve terminale girişler kapalı olduğu için insanlar mecburen yağmur ve fırtına altında beklemek zorunda kalıyor.
En azından taksi durağı yanına birkaç konteyner konularak yolcuların bekleme yeri ve bilet satış yazıhaneleri sorunu da çözülmüş olabilir.
Bu şekilde 2 yılda 3 yılda çok rahatlıkla beklenilebilir.
Bu şekilde hem firmaların hemde yolcuların mağduriyetleri önlenmiş olur.
Zaten bu bölgede heyelan tehlikesi de yok

Bence Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan esnaflarının bu teklifini dikkate almalı.

*

GÜNÜN SÖZÜ: 
Kişinin atmosferi, kendi zihin ve bedeninin yaydığı ışımadır. 
Kişinin çevresindeki atmosferin niteliği, onun düşünme ve eylemleriyle yaydığı etkiye bağlıdır.
(Varlık Bilimi ve Yaşama Sanatı / Maharishi)