BESLEYİCİ

Hurma, özellikle kurutulmuş olarak tüketildiğinde yüksek besleyiciliğe sahiptir. Kalori oranı bakımından zengin olan hurma, tüketildiğinde tokluk hissi de yaratabilir. Bir porsiyon hurma (ortalama 100 gr.) kalori, karbonhidrat, potasyum, protein, demir, bakır, magnezyum, manganez, B6 vitamini gibi gerekli vitamin-mineralleri içerir. Hurmadaki vitamin ve mineraller sayesinde kişilerin 1 öğünlük besin ihtiyacı karşılanabilir.

LİF KAYNAĞI

Hurma, yüksel lif barındıran bir meyvedir. Günlük beslenmede yeterince lif almak, insan sağlığı için gereklidir. Lif, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığa iyi gelebilir. Lif ayrıca, sindirim sistemini de fayda sağlayarak özellikle yemekten sonra yükselen kan şekerini dengeleyebilir.

ANTİOKSİDAN ETKİ

Antioksidanlar, vücudu serbest radikaller denen zararlı bakterilere ve hastalıklara karşı korur. Hurmanın içinde ise flavonoidler, karotenoidler ve fenolik asit olarak bilinen 3 farklı antioksidan bulunur. Bunlar; kalp hastalığı, alzheimer, diyabet, mide ülseri ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıkların oluşmasının önüne geçebilir.

BEYİN SAĞLIĞI

Düzenli hurma tüketmek beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Hurma, beyinde plak oluşturabilecek zararlı proteinlerin etkisini azaltabilir. Zararlı proteinler, zamanla beyin hücrelerinin ölümüne yol açarak, başta Alzheimer olmak üzere diğer beyin-sinir hastalıklarına yol açabilir. Bu sebeple düzenli hurma tüketmek, beyin fonksiyonlarını güçlendirebilir ve beyni etkileyen çeşitli hastaların önüne geçebilir.

KALP SAĞLIĞI

Hurma, içerdiği yüksek potasyum sayesinde kalp sağlığının korunmasına katkı sağlayabilir. Düzenli hurma tüketmek, kalp sağlığı için gerekli elektrolikit olan potasyumu karşılayabilir. Potasyum ayrıca, kalp krizi riskine karşı da fayda sağlayabilir ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutabilir. Bunlara ek olarak hurma, vücutta kas ve protein yapımına da katkı sağlayabilir.

KEMİK GÜÇLENDİRİCİ

Hurmanın içindeki kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde kemik sağlığına katkı sağlanabilir. Bu mineraller ayrıca osteoporoz ve diğer kemik hastalıklarına karşı da vücuda güçlü tutabilir. Hurmanın bu özelliği nedeniyle özellikle orta ve ileri yaştaki kişilerin düzenli hurma tüketmesinde fayda olabilir.

KANSIZLIK TEDAVİSİ

Hurma, yüksek oranda demir içerdiği için kansızlığın önlenmesine ve vücudun demir depolarının korunmasına katkıda bulunabilir. Hurma ayrıca, anemi tedavisi gören hastaların tedavisine ek olarak demir oranının artırılması için de kullanılabilir. Hurma, böylece demir eksikliğinin sebep olduğu halsizlik ve yorgunluğa da iyi gelerek vücudun enerji seviyesini yükseltebilir.

ALERJİ KARŞITI

Organik sülfür, alerji hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir maddedir. Gıdalarda nadir bulunan sülfür, hurmada doğal olarak bulunur. Hurma özellikle mevsimsel alerji hastalarında, semptomların azalmasını yardımcı olabilir.

  • Doğumu Kolaylaştırır

Hurma, gebeliğin son birkaç haftasında tüketildiğinde, vücudu normal doğum sürecine hazırlayabilir ve erken doğumun önüne geçebilir. Son yıllarda yapılan bir bilimsel çalışmada, hurma yiyen hamilelerin, yemeyenlere oranla daha kısa süre kasılma yaşadıkları ve normal doğum eylemi sırasında daha az sancı çektikleri bildirilmiştir. Hurma yiyen hamileler ayrıca, doğum eylemi sırasında daha yüksek bir enerjiye sahip olup bu süreci daha hızlı geçirebilirler.

  • Doğal Tatlandırıcı

Hurma, meyvelerde bulunan ve doğal şeker olan fruktoz kaynağıdır. Hurma, oldukça tatlı ve hafif karamelize bir yapıdadır. Hurma bu özelliği sayesinde beyaz şekerin daha sağlıklı bir alternatifi olabilir. Hurmayı şeker yerine kullanmak için hurma ezmesi olarak tüketmek yeterli olabilir. Örneğin, 1 bardak toz şeker gerektiren bir tarife, bunu yerine 1 bardak hurma ezmesi kullanılabilir. Hurma ezmesini içeçek olarak tüketmek içinse belirli bir miktar suyla karıştırmak uygun olabilir.

  • Diyeti Kolaylaştırır

Hurma, glisemik indeksinin düşük olması, lifli ve antioksidan özellikli olması sebebiyle kan şekerinin düzenlenmesine katkı sağlayabilir. Kilo kontrolü sağlamak isteyen kişilerin diyet listelerine hurma eklemesi, açlık hissini baskılayabilir ve diyet yapmalarını kolaylaştırabilir.

  • Enerji Verir

Hurma, yüksek enerji değerleri bakımından zengin olduğu için düzenli tüketildiğinde kişilerde enerji artışı sağlayabilir. Özellikle Müslüman ülkelerde Ramazan ayında bu özelliği sebebiyle daha çok tercih edilir. Günde 5-6 adet hurma tüketmek, hem günlük kalori ihtiyacını karşılayabilir hem de vücudun normal enerji oluşumuna katkı sağlayabilir.

Hurmadaki Vitaminler

Hurma, çok eski tarihlerden beri etkileri bilinen sağlıklı bir meyvedir. İçeriğinde bulunan birçok vitamin onu, insan sağlığı için gerekli kılabilir. Kişilerin beslenme programına hurma eklemesi, günlük olarak alınması gereken vitamin ve minerallerin önemli bir kısmını karşılayabilir. Hurmada bulunan vitamin ve minerallerden bazıları ise şöyle sıralanabilir:

·         Protein

·         Karbonhidrat

·         Lif

·         Magnezyum

·         Kalsiyum

·         Demir

·         Potasyum

·         Selenyum

·         Çinko

·         B1, B6 vitamin