Ayrıca taşkömürünün ısınma amaçlı  kullanılmasının cinayet olduğunu ifade eden Maden Mühendisleri Odası önceki dönem Genel Başkanı Mehmet Torun, "Çünkü taşkömürü kimyasal bir bileşen sonuçta. Ve içindeki kimyasallarla baktığımız zaman bunun yakıt olarak kullanılması en son düşünülmesi gereken bir enerji kaynağıdır. " dedi.

Mehmet Torun yaptığı açıklamada şunları söyledi;

İŞÇİ ALIMININ YANINDA YARI MEKANİZE SİSTEMİ DE GELİŞTİRİLMELİ..

"Öncelikle Zonguldak'ın kömür açısından öneminden bahsetmek gerekiyor. Zonguldak biliyorsunuz taşkömürü açısından sade ülke için değil. Bulunduğu coğrafyada 2 bin km. çapındaki bir alanda, başka taşkömürü bulunmayan bir havza. Dolayısıyla çok önemli bir havadır. Hem ülkemizin sanayisi için hem ülkenin ekonomisi için oldukça önemli. Ama ne yazık ki Zonguldak yıllardır ihmal edilmiş bir yapıda. Özellikle özelleştirmelerle birlikte de son yıllarda tamamen daralan, küçülen, işçi sayısı da norm kadronun altına düşen bir yapı. Şimdi son alınacak iki bin işçi mutlaka önemli ama ben bunun derde çare olacağını düşünmüyorum. Çünkü sürekli emeklinin olduğu, büyük projelerin yapıldığında çok ciddi anlamda işçi, daha doğrusu iş gücü açığının olduğu bir alan taşkömürü. Bunu böyle değerlendirmek lazım. Ayrıca işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından baktığımızda olmazsa olmaz, bazı alanlarda mutlaka yeteneği yeterli seviyede kalifiye elemanın olması oldukça önemli. Bu açıdan baktığımız zaman alınan işçi yeraltı işçisi olacak. Muhtemelen öyle düşünüyorum. Kısmen çözüm gibi gözükse de bir altı ay sonra, bir sene sonra yine bugün konuştuğumuz sıkıntıların konuşacağımızı tahmin ediyorum. Dolayısıyla biz burada yapılması gereken öncelikle yarım mekanize sistem daha çok geliştirilerek üretimin ve verimliliğin hızlıca arttırılması ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ve taşkömürüne gerekli değerin mutlaka verilmesi gerekiyor."


TAŞ KÖMÜRÜNÜN ISINMA AMAÇLI KULLANILMASI BİR CİNAYETTİR

"Biz taş kömürünü sadece ısınma amaçlı ya da termik santrallerde kullandığımız sürece; bakın cinayet işliyoruz. Çünkü taşkömürü kimyasal bir bileşen sonuçta. Ve içindeki kimyasallarla baktığımız zaman bunun yakıt olarak kullanılması en son düşünülmesi gereken bir enerji kaynağı. O nedenle Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun da Enerji Bakanlığı'nın da bu çerçevede büyük makro projelerle Zonguldak'ı ele alması gerekirdi diye düşünüyorum. Basit hesaplar yapılmamalı, yani işte 'işçi aldık', işte yetmiyor mu? Seçimi kurtaracak bir argüman gibi bakılmaması lazım buna. Uzun vadede gerçekten ciddi planlamalarla hem Zonguldak'ımızın hem de Türkiye'nin menfaatine olacak projelerin hayata geçilmesi gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

Kaynak: Ercan Demir