Rödövanslı saha işletmecisi Alaattin Kurnaz, ZGC'de editör masasının konuğu oldu. Cumhurbaşkanıyla görüşmek ve dosya sunmak istediklerini söyleyen Kurnaz, 2024'e kadar ayakta durmakta zorlandıklarını belirtti, EPDK'nın kararını eleştirdi,taşkömürüne özel kanun çıkarılmasını gerektiğinin altını çizdi.

CUMHURBAŞKANIMIZLA GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ


Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti'nin konuğu olan ve rödövans saha işletme sahibi Alaattin Kurnaz,20 Nisan'da Zonguldak'ı ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek,"Rödövansçılar olarak kendisiyle görüşerek rapor sunmak istiyoruz" dedi.

SAHİPSİZ KALDIK

Rödövans sektörü olarak çok zor durumda olduklarını ifade eden Kurnaz, "Elini masaya vuran siyasetçilere ihtiyacımız var.Her zaman sözler veriliyor yerine getirilmiyor.Bizler istihdam sağlıyoruz ancak sahipsiz kalıyıruz"dedi.

EPDK KARARI GÜLÜNÇ

2024'e kadar dayanma güçlerinin kalmadığını belirten Kurnaz, EPDK'nın kararının son derece gülünç olduğunun altını çizdi.Zonguldak olarak sahipsiz kaldıklarını belirten Kurnaz lobi eksikliğine dikkat çekerek,"2011 kadar tonaj olarak 1 milyon 100 bin tonu bulmuş rödevans sahibi arkadaşlar üretim yapmış Türkiye ekonomisine katkı yaptık. Soma kazasından sonra sayı olarak 2 bin 800’lere düşmüş durumdayız çırpınıyoruz.Pandemi, savaş en son depremde gördük bu krizler hep üreticiler olarak bize yansıdı enflasyonun durumu ortada. Malum bir deprem yaşandı. TTK ve biz rödevanscılar hiç durmadan gittik, 179 arkadaşımızı gönderdik biz ilk biz koştuk."dedi.

RÖDEVANS PARASI SAYIŞTAYA TAKILIYOR
 

Rödövans parası sorununun Sayıştay'a takıldığını belirten Kıyrnaz,"rödövans parası 242 lira düştüğü zaman  ne kaldı geriye buna bir dur demeleri lazım. Bize daha destek vermeleri lazımken bizden yüksek rödövans ücreti alıyorlar. 7-8 seneden beri bu rödövans bedellerini çok yüksek.Bakanımız geldiğinde bakan yardımcısı geldi kendilerine tekrar arz ettik bu maliyetlerle kalmamız mümkün değil müsteşarımız dedi ki bunu yapabiliriz ama bir türlü bir noktaya gelemedik her zaman karşımıza Sayıştay geliyor. Bir tek bizim rödevans bedelleri sayıştaya takılıyor.Büyük firmalar 15-20 lira verirken ben 242 lira vereceğim olacak iş mi?Bizim 2024 sonuna kadar dayanma gücümüz kalmadı. Hep beraber bir araya gelip bunu çözmemiz gerekiyor”dedi.


KOK FABRİKASI KURULACAK


Alaattin Kurnaz, enerji bakanlığı tarafından Zonguldak'a kok fabrikası kurulacağı müjdesini verdiğini söyledi.Kurnaz,Kok fabrikasının kuruluşun da yer almak istediklerini ifade etti.

 

SERACILIK SEKTÖRÜNE GİRECEĞİZ

Seracılık sektörüne gireceklerini belirten Kurnaz, "15 firma olarak seracılık sektörüne girmeyi planlıyoruz ve 1000 kişiye istihdam sağlayacağız."dedi.

TAŞKÖMÜRÜ KANUNU ÇIKARTILMALI

İş insanı Alaattin Kurnaz, taş kömürü kanunun mutlaka çıkartılması,ithal kömüre fon uygulanması gerektiğini yerli kömüre pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade etti.

TTK'NIN 10 YILLIK ÖMRÜ KALDI

İş insanı Alaattin Kurnaz Türkiye taş kömürü kurumunun 10 yıllık ömrünün kalmadığını belirterek taşkömürü kanununun da çıkartılmasını istedi.

(HABER:ERCAN DEMİR)

Editör: Oğulcan Öz