Nezle yani mevsimsel grip ve bu tür enfeksiyonlardan korunmanın en temel şartının mutlaka sağlıklı yaşam kurallarına riayet edilmesi olduğunu ifade eden Başhekim Altuntaş, "Yani, uykuya dikkat edilmesi, dengeli ve düzenli beslenilmesi, spor yapılması gibi temel sağlıklı yaşam kurallarına uymaktır." dedi.

Mevcut önlemlere ve uygulamalara rağmen şikayetleri geçmeyen kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini de belirten başhekim Murat Altıntaş şunları söyledi;

''MEVSİMSEL VİRÜSLERDEN DOLAYI ACİLLER VE YOĞUN BAKIMLARIN İŞ YÜKÜ ARTTI''

'Son haftalarda hem Covid-19 ve varyantlarının hem de gribe sebep olan influenza ve nezleye sebep olan rinovirüs, RSV gibi mevsimsel virüsler nedeniyle hasta yoğunluğu ciddi bir şekilde artmış, bu durum acil servisler ve yoğun bakımlarda ki iş yükünü artmıştır. Bu etkenler tek başına görülebildiği gibi aynı andan birden fazla etken olarak da görülmekte, bu durum semptomların uzamasına sebep olmakta ve toplumda bulaşıcı hastalık zincirine neden olmaktadır. Kronik hastalığı olanlar, immun yetmezliği olanlar, çocuklar,yaşlılar ve gebeler risk gruplarını oluşturmaktadır.
En önemli artış, nezle dediğimiz enfeksiyonlarda görülmektedir. Soğuk havaların başlamasıyla kapalı ortamda geçirdiğimiz süre arttığı için nezle daha hızlı yayılmaktadır. Nezle , burun akıntısı, hapşırık, boğaz ağrısı, halsizlik, 38 derece ateşi geçmeyen bir hastalık şeklinde kendini gösterir. Mevsimsel grip ise ateş, eklem ve kas ağrıları, üşüme titreme, halsizlik, bitkinlik, kuru öksürük ve burun akıntısı şikayetleri ile seyreder.
Sinüzit,farenjit,otit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra pnömoni,bronşit gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının da sıklığı bu dönemde artmıştır.

''UYKUNUZA DİKKAT EDİN DÜZENLİ BESLENİN''

Nezle, mevsimsel grip ve bu tür enfeksiyonlardan korunmak için en temel şart, sağlıklı yaşam kurallarına riayet edilmesidir. Yani, uykuya dikkat edilmesi, dengeli ve düzenli beslenilmesi, spor yapılması gibi temel sağlıklı yaşam kurallarına uymaktır. Korunmada ikinci önemli faktörün, virüs belli bir mesafeden bulaşacağından hapşıran, öksüren kişilerle araya mesafe konulması, el hijyenine dikkat edilmesi, toplu taşıma ve kapalı mekanlarda maske takılmasıdır. Üçüncü olarak risk gruplarının mutlaka grip aşısı olması gerekmektedir. 

''GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANMAKTAN KAÇININ''

Ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.
Mevcut önlemlere ve uygulamalara rağmen şikayetleri geçmeyen kişiler en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır"

Kaynak: Ercan Demir