Ergenlik çağından itibaren çıkmaya başlayan ve yaşam kalitesini düşüren sivilce problemi aslında vücudun verdiği sinyaller olabilir. Düzensiz beslenmeden kaynaklanan ve daha birçok durumdan oluşan sivilcelere ne iyi gelir?

SİVİLCEYE NE İYİ GELİR?

Sivilce tedavisi için, sivilceye iyi gelen besinlerden yardım almak mümkün. Fakat bu, akne tedavisine ihtiyaç duyulmadığı durumlar için geçerlidir. Eğer sorunun kaynağı hormonal sebepler ya da çeşitli hastalıklar ise bu durumda bir doktor yardımına ihtiyaç vardır.

Sivilceye iyi gelen ve sivilcelerin kurutulmasını sağlayan besin ögelerinin başında omega 3 yağ asitleri gelir. Bunula birlikte E vitamini ve çinko da cilt yüzeyinde varlık gösteren yaraların kısa sürede iyileşmesini ve doku hasarının giderilmesini mümkün kılar. Bu minerallerin cilde sağladığı fayda sayesinde cildin genç kalmasını ve yaşlanmasının önüne geçilmesi mümkün olur.

Sivilceye iyi gelen besinler, çaylar ve diğer bitkisel yöntemlerden faydalanırken, sivilceyi 1 günde kurutan mucize gibi yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Kulaktan dolma bilgiler her zaman için başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Özellikle yüzdeki sivilcelerin doğru bir şekilde tedavi edilmesini sağlamak, daha sonra iz kalmaması ve daha geniş bir alana yayılmasının önlenmesi adına oldukça önemlidir.

İşte sivilceye iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemler:

 Omega 3 yağ asitleri açısından zengin sardalya ve somon gibi deniz ürünleri

A, D ve E vitaminleri

Çinko

Yoğurt, peynir, kefir, ayran gibi probiyotik açısından zengin besinler

Polifenol açısından zengin yeşil çay

Zerdeçal

Tahıl açısından zengin besinler

Lavanta çayı

Ceviz yaprağı

Elma sirkesi

Limon

SİVİLCE NASIL GEÇER?

Doğal ve bitkisel yöntemlerin fayda göstermediği, akne ve benzeri problemler dolayısıyla meydana gelen sivilcelerin tedavisi için birtakım yöntemler mevcuttur. Sivilce tedavisi nasıl yapılır noktasında aşağıdaki yöntemlerden izlenmesi uygun görülebilir:

·         Krem tedavisi: Sivilceye sebep olan siyah noktaların temizlenmesi için birtakım asitlerin etken maddesini oluşturduğu kremlerden faydalanmak mümkündür. Özellikle iltihaplı sivilcelerin tedavisi için bu kremlerin kullanılması uygun görülür.

·         Sistemik tedavi: Orta ve şiddetli akne vakalarının sebep olduğu sivilce probleminin tedavisi için oral yoldan ilaç kullanımı uygun görülebilir. Ayrıca A vitamini takviyesi de sistemik sivilce tedavisi için uygun görülen yöntemlerden bir tanesidir.

Diğer tedavi yöntemleri: Akne sebebiyle oluşan sivilcelerin tedavisi için kimyasal cilt soyma olarak adlandırılan peeling tedavisine başvurulabilir. Bununla birlikte lazet tedavisi de sivilcelerin yok edilmesini mümkün kılan yöntemlerden bir tanesidir. Tedavinin süresi ve şiddeti ise yukarıda da bahsi geçtiği üzere cilt tipine, problemin şiddetine ve kişinin sağlık durumuna göre belirlenir.