Siyonizm kelimesini merak edenler ve ne anlama geldiğini öğrenmek isteyenler için Siyonizm TDK sözlük anlamı haberin detaylarında...

Siyonizm Nedir? TDK Sözlük Anlamına Siyonizm Ne Demek?

Siyonizm kelimesi bazı yerlerde karşımıza çıkması olası olan kelimelerden biridir.

Günümüzde çok az insan Siyonizm kelimesinin anlamını bilmektedir. Dolayısıyla anlamı bu kelimeyi ilk defa duyan herkes tarafından merak edilmektedir.

İnsanlar farklı kaynaklardan bu kelimenin anlamını araştırmaktadır.

Siyonizm nedir?

Siyonizm, bugünkü İsrail topraklarında bir Yahudi devletinin yeniden kurulmasını destekleyen ve savunan bir ideolojik fikir hareketidir. 19. yüzyılın sonlarında antisemitizme ve Haskala'ya tepki olarak ortaya çıkan bu hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolündeki Filistin'de sürdürülebilir bir Yahudi devleti kurmayı amaçlamıştır. Başlangıçta Yahudi soyluların ilgisini çeken Siyonizm, 1948'de İsrail Devleti'nin kuruluşuyla öncelikli hedeflerini gerçekleştirmiş, ancak günümüzde İsrail'in savunucusu olarak varlığını sürdürerek diasporadaki Yahudileri koruma ve İsrail'in güvenliğini sağlama misyonunu sürdürmektedir. Ayrıca, dinî Siyonizm, dinsel Yahudiliğe bağlı kalarak Yahudi kimliğini sürdürmeyi ve İsrail'e geri dönüşü savunurken, kültürel Siyonizm İsrail'de seküler bir vizyonu teşvik eder ve yeni devletin sadece Yahudiler tarafından yönetilmesini hedefler.

 

Siyonizm nereden geliyor?

"Siyonizm" terimi, İbranice'deki "Siyon" kelimesinden türetilir ve kökeni Kudüs yakınlarındaki Siyon Dağı veya Siyon Kalesi'ne dayanır. Daha sonra Kral Davud döneminde, "Siyon" terimi Kudüs şehrine ve İsrail Diyarı'na genel bir atıf halini aldı. Tora'da, İsrailoğulları'ndan "Siyon halkı" veya "Siyon'un oğulları / kızları" olarak bahsedilir. Siyonizm terimi, Yahudi milliyetçiliğini tanımlamak için kullanılır ve ilk milliyetçi Yahudi öğrenci hareketi Kadimah'ın kurucusu Avusturyalı Yahudi yayıncı Nathan Birnbaum tarafından 1890 yılında ortaya atıldı. Bu terim, Birnbaum'ın Selbstemanzipation adlı gazetesinde kullanıldı ve Siyonizm, Yahudi anavatanını sadece Eretz Israel'de kurmayı hedefleyen bir milliyetçi hareket olarak öne çıktı, bu da Toprakçılıktan (Tertoryalizm) ayırt edildi.

 

TDK’ya Göre Siyonizm;

isim, Fransızca sionisme

XIX. yüzyıl sonlarında çeşitli ülkelerde Yahudilerce ortaya atılan, Filistin'de bağımsız bir Yahudi devleti kurmayı amaçlayan akım.

Editör: Mert Toruk