Bilimsel araştırmalar kalp krizlerinin kış aylarında daha sık ve daha ölümcül olduğunu gösteriyor. 
Havaların soğumasıyla birlikte kalp sağlığımıza da özen göstermemiz gerekiyor. Kalp krizi riskinin kış aylarında arttığı kaydedildi. 

HANGİ SORUNLAR YAŞANIR?

Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte kalp, kan akışını sürdürmek ve vücudumuzu sıcak tutabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Soğuk hava kan damarlarının büzüşmesine neden olabilir. Bu durum kalp kasının ihtiyacı olan oksijen ve besine ulaşmasını zorlaştırarak genel kalp sağlığını tehlikeye atabilir. Damar içinde kanın pıhtılaşma ihtimali kışın artar. Kan basıncı ve kan kolesterol seviyesi de kış aylarında yükselebilir. Artan kolesterol ve kan basıncı kalp krizi riskini artırabilir. Yine kışın kardiyovasküler hastalıkların artmasının bir diğer nedeni, influenza, Covid gibi viral enfeksiyonlardaki artıştır.

EN ÇOK KİMLERİ ETKİLER?

Kış mevsiminde düşük sıcaklık, kirlilik ve diğer faktörler kalp hastalığı riskini artırabilir. Soğuk havalarda şeker, tansiyon, kolesterol yüksekliği, böbrek yetmezliği, KOAH gibi kalp damar hastalığı için risk faktörü bulunanlar, yaşlılar, kalp damar hastalığı ve kalp kapak hastalığı olan dikkatli olmalıdır.

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi