Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesi’nde yapılan yangın tatbikatı gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği 08:00-16:00 vardiyasında eksi 320 kodunda Havuzlar Bölgesi’nde açık alevli yangın meydana geldi. Yangın, MİS Personeli (Gaz İzleme Merkezi) tarafından fark edilerek acil durum sirenleri çalındı. Siren sesleriyle birlikte -170 ve -320 kotlarında kömür üretimi yapan maden işçileri, yangın nedeniyle oluşan karbon monoksit gazından korunmak için OFK olarak isimlendirilen gaz maskelerini kullanarak maden ocaklarını boşalttı. İş Güvenliği Şube Müdürlüğü, İş Güvenliği Başmühendisliği, ve İşletme Müdürlüğünde gerekli servis sorumlularına derhal haber verilerek gerekli önlemler alınarak tahliye çalışmaları hızla başladı. Karbonmonoksit gazından etkilenen bir madenci TTK Üzülmez Tahlise Ekipleri’nin kurtarma çalışmasının ardından önce kuyu dibine getirildi, ardından sedye işe yer üstüne çıkartılarak ilk müdahalesi yapıldı.
"HER ŞEYE HAZILRIKLI OLMALIYIZ"
TTK Üzülmez Müessese Müdürü Menderes Öncel, “İş güvenliği alanında sizler için tüm önlemleri alıyoruz. Ancak ön görülemeyen ve beklenmeyen bir durumla ocaklarımızda karşılaşabiliriz. Buna hazırlıklı olmalıyız. Bu tür durumlarda meydana gelen olumsuzluklara karşı yöntem geliştirmeliyiz ve bunları da tatbikatlarda görüyoruz. "dedi.
"TAHLİYE İŞLEMLERİ BAŞARIYLA YAPILDI"
Madencilere teşekkür eden TTK Üzülmez İşletme Müdürü Melih Özer, “Tatbikat havuzlar bölgesinde oluşan yangın nedeniyle yeraltını dolaşan zehirli gazdan sizleri kurtarma çalışmasıydı. Ocaklarımızın çıkış noktalarındaki gaz maskelerimiz şeytan kulağına sorunsuz bir şekilde çalıştı ve arkadaşlarımız bu maskeleri kullanarak tahliye işlemleri başarıyla gerçekleşti. "dedi.







