Gazeteci Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti programına katılan Gastronomi ödüllü Şef, seyyah ve yazar Ömür Akkor, Zonguldak'ınn Devrek ilçesi insanlarına hayranlığını çarpıcı sözlerle dile getirdi.

Devrek'te insanların çok mutlu bir hayat sürdüğünü belirten Şef, seyyah ve yazar Ömür Akkor,  "1860 kararnamesiyle 1960'a kadar Devrek'te doğan herkesin madene inmek zorundaymış bütün erkekler. Yani o dramın üzerine o kadar mutlu bir hayatı nasıl inşa etmişler inanılmaz" dedi.

450 sayfalık bir seyahatname hazırladığıını ve bunun 200 sayfasını Devrek ve Zonguldak'a ayırdığını belirten Şef, seyyah ve yazar Ömür Akkor, Zonguldak'a Devrek'e ve insanlarına olan hayranlığını şu sözlerle dile getirdi:

"DEVREK'TE İNSANLAR NE KADAR MUTLU YA"

"Bazen bir şehri bir yıl çalışıp gidiyorum yani. Mesela Devrek. Abi ben Devrek'e hayranım abi. Zonguldak. Evet abi Bir kere insanın psikolojik olarak bir şehir var. insana o kadar keyif veriyorki yani. Ben Almanya'ya gittiğimde öyle hissediyorum. Yani Almanya'ya gidiyorsun. Hiç böyle trafik yok, insanı sana çok saygılı vesaire bilmem ne.  Yani. Devrek'te de öyle. İnsanlar ne kadar mutlu ya . Bir  kestanesi var. Nohut kadar ya. Yani o kestaneyi böyle atıyorsun şey fındık kadar. Fındık kadar. Aha böyle bir bakla getiriyor ayrı. Börekleri ayrı yani. Devrek'e de  tabii ekstra bir sevgim var ya.

"YERİN ALTINDA İSE BAMBAŞKA BİR HAYAT"

Yani o madene de iniyoruz beraber biz. Madenciler. Yani o hayat başka bir hayat yani. 1860 kararnamesiyle 1960'a kadar Devrek'te doğan herkes madene inmek zorundaymış bütün erkekler. Yani o dramın üzerine o kadar mutlu bir hayatı nasıl inşa etmişler iyi insanlar  ve  işte bizim zamanında bütün bu Osmanlı'nın sanayi temelleri, yapılan bütün o kadırgalar bilmem neler, oradaki ağaç kesme şeyleri var,  kanunnameleri, bir yandan bir yandan ormanda çalışıyorlar. Bir yandan da yer altında çalışıyorlar. Yani benim için özellikle o Zonguldak, Devrek, orada  manda yoğurtçuları, dondurmacılar çok güzel .

"HAZIRLADIĞIM 450 SAYFALIK  SEYAHATNAMENİN 200 SAYFASINI DEVREK'E VE ZONGULDAK'A AYIRDIM, ZONGULDAK'I, DEVREK'İ, İNSANLARINI  ANLATTIM"

Zaten  bir seyahatname hazırlıyoruz biliyorsunuz. Şimdi dört ve beşinci  geliyor. Aşağı yukarı 450 sayfa. Sanırım  Zonguldak ve Devrek 200 sayfa. Yani bayağı Zonguldak ve  Devrek'i yazdım. Çünkü ıbir kere  hepimiz biliyoruz o kelebeğin rüyasından dolayı. Rüştü Onur'la, Muzaffer Tayyip'i. Ve onların hocası Behçet Necatigil, onun hocası Abdulbaki Gürpınar'la yani bir edebiyat Zonguldak'ı anlattık. Arkasından birkaç kere madene indim ben. Onlarla  beraber böyle bir şey yaptık yani. Nasıl iniyorsun? Nasıl öğlen yemeği yiyorlar, nasıl akşam yemeği yiyorlar? O mesai Nasıl? Bir kere bir de madenciler de büyük madenci yürüyüşü üzerinden bir Zonguldak anlattım. Çünkü bütün şehir Zonguldak'tan Ankara'ya yürümeye karar veriyor. İşte  herkes Devrek'e gelmiş.  ve oradan Bolu'da ki karayoluna çıkacaklar. 80 bin kişiler ve bütün Devrek halkı diyor ki kapıları açın. Herkes gelsin evlerde yatsın. Bütün çaycılarda çaylar bedava, lokantalar bedava. Herkes ya inanılmaz bir şey yani. Acayip bir şey var. O anları yaşayınca sonra tekrar  yola koyuluyorlar. Onları yolcu ediyorlar. 
Yani bütün bu hayat zorluğu, 100 yıldır sadece madende çalışıyorlar  yani bu nasıl bir halk yani? Anlamadık ki O yüzden hani orayı bir de maden üzerinden o bütün o  grevin sonunda tabii biz ilk büyük maden faciasını yaşıyoruz. O 300 kişinin  grizu patlaması, Zonguldak'ta olduğunda madenler aylarca boş kalıyor. Bu eylemlerden sonra tekrar madene döndükleri zaman büyük patlama oluyor ve 266 kişi vefat ediyor. 
Bunların hepsinin bir  kitapta yazdım istedim"

ÖMÜR AKKOR KİMDİR?

Gastrnomi ödülü Şef Seyyah ve Yazar Ömür Akkor'un biyografisi şu şekilde;

Şef, seyyah ve yazar Ömür Akkor,. Anadolu ve Türk mutfağını anlattığı kitapları bulunuyor.
Ömür Akkor, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nde Gastronomi Ödülü’ne layık görülmüştü. Akkor, Anadolu mutfağını, il il, ilçe ilçe gezerek işliyor

1975 yılında Kilis'te doğdu. Uludağ Üniversitesi'nde İktisat okudu. 5 yıl Bursa‘nın ilçe ve köylerinde yemekleri kayıt altına aldı. 105 yıldır devam eden ve Türkiye’nin en eski arkeolojik kazısı olan Alaca Höyük’te kazı çalıştayı ekibinde şef olarak bulunan Ömür Akkor, 4000 yıllık yemekleri hayata geçirdi. 

Son 25 yıldır Türkiye mutfağı üzerinde çalışmalar yapmak için 81 ili gezdi ve “Türk mutfağı için 250.000 km” projesini tamamladı. Anadolu ve Türk mutfağını anlattığı 26 adet kitabı ve 200'ü aşkın makalesi vardır. 2012, 2015, 2016 yıllarında yazdığı kitaplar Gourmand Cookbook Awards tarafından farklı kategorilerde ''best in the world'' (dünyanın en iyisi) seçilmiştir. Ömür Akkor zaman zaman Ahmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu'nun jüri üyeliğini üstlendiği MasterChef yarışmasına konuk oluyor. 

Kaynak: Ercan Demir