Zonguldak’ta Amele Birliği binası önünde Merkez Servisleri Şubesi Mali Sekreteri Serkant Bayrak tarafından basın açıklaması düzenlendi. Amele Birliği’nde yapılan toplantı esnasında işçiler eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. 

Birliğin son aldığı kararlarla ilgili maden işçileriyle birlikte Merkez Servisleri Şubesi Mali Sekreteri Serkant Bayrak Amele Birliği binası önünden basın açıklaması yaptı. Tüm işçiler adına Serkant Bayrak tarafından yapılan açıklamada, tasarruf tedbirleri kapsamında yönetici sayılarının düşürülmesi ve buradan yapılan tasarrufların işçinin emekliliğinde tazminatının yükseltilmesi yönünde oldu. 

AMELE BİRLİĞİNİ YANLIŞ KARADAN DÖNMEYE DAVET EDİYORUZ 
Merkez Servisleri Şubesi Mali Sekreteri Serkant Bayrak açıklamasında şunları söyledi; “Her şeyden önce 14 Ekim 2022 tarihinde T.T.K Amasra müessesesinde meydana gelen elim kazada hayatını kaybeden 42 maden şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum ailelerine, yakınlarına ve tüm madencilik camiasına baş sağlığı diliyoruz. 1923 yılından Bakanlar kurulu tarafından onaylanan amele birliği Talimatnamesi ile kurulan amele birliği biriktirme ve yardımlaşma sandığı ülkemizin ilk sosyal yardım kuruluşudur. Amele birliği biriktirme ve yardımlaşma sandığı, iki asra yakın üretim kültürünün ülkemize kazandırdığı önemli bir kurumdur. Amele Birliği’nin ve yöneticilerinin asli görevi bu önemli kurumu daha ileri noktalara taşımak, başta maden ve enerji işleri olmak üzere bölgemize, ülkemize ve milletimize hizmet etmektir. Bu nedenle amele birliği yönetim kurulunun aldığı, Çelik ve merkez Servisliği amele birliği yönetim kurulu üyeliklerine düşürülmesi kararının yanlış olduğunu ifade ediyoruz. Amele birliği yönetim kurulunda işçi temsilcilerinin sayısının azaltılmasına yol açacak bu karardan derhal dönülmelidir. Amele birliği gibi 99 yıldır maden ve enerji işlerine hizmet eden bir sosyal yardım kurumunda üye tüm işçilerin geniş anlamda temsili amacıyla kurulmuş bulunan yönetim kurulunda işçi temsilciliklerinin daraltılmasına karşı olduğumuzu belirtmek isteriz. amele birliği biriktirme ve yardımlaşma sandığı, işçilerin biriktirme ve yardımlaşma kuruluşudür. Yönetim kurulunda bir dayatma söz konusu olduğunda aidat ödeyen işçi temsilcilerinin sayısının azaltılması işçilerin temsilcilerinin ve sınırlandırılması anlamına gelir. Diğer yandan emeklilik veya diğer nedenlerle ayrılan ve sandık üyeliğini sona erdirmek isteyen maden ve enerji işçilerine amele Birliğince ödenen son yardım miktarı, işçilerin ödedikleri aidatlarla orantılı değildir. amele Birliği’nin gelirleri, brüt ücretlerinin %3’ü kadar işçilerden kesilen aidatlar orantılı değildir. İşçilere ödenen son yardım miktarı işçilerin ödedi aidatın ancak üçte biri kadardır amele birliği’ne aidat ödeyen Üyeler için son yardım miktarının artırılması, yönetim kurulunda işçi temsilcilerinin sayısının korumasını istiyor, amele birliği yönetimini, aldığı yanlış karardan dönmeye davet ediyoruz” dedi. 

Haber: AYTAÇ ÖZTÜRK

Editör: Haber Merkezi