Türkiye'nin en çok yağış alan illeri arasında bulunan Zonguldak’ta yağış miktarının kış aylarında göre büyük oranda azalmasıyla, Ulutan Barajının su seviyeleri düştü, dere yatakları kurumaya başladı, ormanlardaki nem oranı azaldı.

Yağış rejiminin bozulduğu ve kurak havanın hakim olduğu bölgede bu günlerde tehlike çanları çalarken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın kış kuraklığı riskini ve olası orman yangınları tehlikesini Meclis gündemine taşıdığı ortaya çıktı.

Milletvekili, soru önergelerinde kuraklık tehlikesine karşı alınan önlemlerin neler olduğunu ilgili Bakanlıklara yönlendirirken, Yavuzyılmaz’ın Karadeniz Bölgesi ve Zonguldak illerindeki olası yangın tehlikesine ilişkin 6 ay önce sunmuş olduğu önergesi ise Tarım ve Orman Bakanlığınca geçtiğimiz günlerde yanıtlandı.

Bakan Vahit Kirişçi imzasını taşıyan 17.01.2023 tarihli yanıtta, Karadeniz Bölgesi’ndeki olası yangınlar için 4 adet helikopter, 2 adet uçak, 22 adet greyder, 3 adet loder, 7 adet dozer, 113 adet su tankeri, 3 adet ikmal aracı, 29 adet arazöz ve 136 adet ilk müdahale aracının yangınlarla mücadelede kullanılmak üzere hazırda bekletildiği öğrenilirken, gerekli tatbikatlar yapılmaktadır denildi.

Yavuzyılmaz’ın kuraklıkla mücadele konusundaki önergeleri henüz yanıtlanmazken, konuya ilişkin şunları söyledi: 

“Bilim insanları iklim değişikliğinin etkisiyle sıklaşan ve gittikçe artan doğa olaylarının Karadeniz Bölgesinde giderek şiddetlenmekte olduğunu uzun zamandır söylemektedir. Yine iklim değişikliğine bağlı olarak, bölgemizde ve ilimizde hissedilen yüksek hava sıcaklığı ve yağış azlığı, kuraklık başta olmak üzere çeşitli riskleri beraberinde getirmekte.

Bunların başında elbette su tedarikinde yaşanabilecek olası riskler bulunuyor. Şu an ülkenin en çok yağış alan illerinden birinde olmamıza rağmen Zonguldak’ta ocak ayı içinde kış kuraklığı tehlikesi yaşamaktayız. Su arzının azalmasına yönelik risklere karşı hangi eylem planlarının yapıldığını ilgili Bakanlıklara sorduğumuz önergelerimiz henüz yanıtlanmadı. Bazı bölgelerde yapıldığı açıklanan yeraltı suni besleme ve yeraltı barajları eylem planına değişen iklim koşulları nedeniyle Zonguldak’ın da eklenmesi gerektiğini daha öncesinde önermiştik.

Bir diğer önemli husus ise bölgemizde kışın meydana gelebilecek orman yangınları tehlikesi. Ege ve Akdeniz Bölgesinin tam tersi olarak bölgemizde kurak geçen kış aylarında fön rüzgarlarının da etkisi ile kış yangınlarının görülebileceği endişemizi, 05.07.2022 tarihinde ilgili Bakanlıklara yönlendirerek, alınan tedbirlerin neler olduğunu, yangınla mücadele araçlarının yeterliliğini ve gerekli eğitim, tatbikat faaliyetlerinin yapılıp yapılmadığı sorularını yöneltmiştik. Tarım ve Orman Bakanlığınca önergemiz 6 ay sonra yanıtlandı ve özetle gerekli önlemler alınmaktadır denildi. 

İklim değişikliğinin yıkıcı etkileri gerçek ve yaşanıyor. Bu konularda bakanlıklarla birlikte yerel yönetimlere de önemli işler düşmekte. Süreçlerin takipçisi olmaya, sorumluları uyarmaya devam edeceğiz.”

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi