Bakacakkadı Belediye Başkanı Oktay Albuz'un, ilçede inşa edilen ahşap köy pazarı işini ihaleye çıkarmak yerine, usülsüzlük yaparak “masa arkadaşı” Sercan Üstünbaş'a “doğrudan temin” yolu ile peşkeş çektiğine ilişkin iddialar, Bakacakkadı esnafı arasında yoğun bir biçimde tartışılıyor, eleştiriler çığ gibi, konu Zonguldak basınına da yansıdı.

Mali portresi bakımından ihale edilmesi gereken bir  iş “doğrudan temin” yöntemi ile yapılabilir mi?..

İşin içine “yasaya karşı hile”, usülsüzlük, görevi kötüye kullanma, peşkeş gibi faktörler girerse elbette yapılabilir.

O zaman bu iş “doğrudan” değil, “eğriden” temine döner.

Bakacakkadı Belediye Başkanı Oktay Albuz böyle bir şey yaptı mı, yapmadı mı?..

Ya da şöyle soralım…

Bakacakkadı da “peşkeş” var mı, yok mu?..

Elbette biz, Sayın Oktay Albuz'u peşin peşin suçlamıyoruz, ancak konunun araştırılıp, tartışılmasında “kamu yararı” bulunuyor.

Eğer iddia edildiği gibi, 1 milyon 600 bin liralık ihale konusu bir iş, sırf Oktay Albuz un masa arkadaşı Sercan Altunbaş nemalansın diye, bölgede bulunan ve bu işi yapmaya yeterli pek çok esnaf veya firma dışlanarak rekabet koşulları ortadan kaldırıldı ise “peşkeşin alası” var demektir.

Yok eğer, bütün bunlar mesnetsiz iddialar ise, o zaman da çıkıp Oktay Albuz'un açıklama yapıp, iddiaların gerçeği yansıtmadığını delilleri ile ortaya koyması beklenir.

***

Ortada “adını vererek” ciddi iddialarda bulunan bir esnaf var…

Bu iddialar Tempo Gazetesi'nde yayınlandı.

Alıntı yaparak tekrar edelim…

İddiaların sahibi Hasan Özkadam diyor ki :

“Köy Pazarı için yaklaşık 2 ay önce ihale yapılacak denildi. Sonra iptal edildiğini duyduk, ardından Belediye Başkanı Oktay Albuz’un masa arkadaşı olduğunu bildiğimiz Sercan Üstüntaş’a doğrudan temin usulüyle usulsüz verildiğini öğrendik. Yaklaşık 1 milyon 600 bin lira değerindeki işi yandaşına vermek için parça parça yaptırmaya başladı. Tüm esnaflar olarak ihale yoluyla yapılmasını, şeffaf ve rekabet koşulları oluşturularak yapılmasını istiyoruz”

Bu iddialar doğru ise, rekabet koşulları oluşturulmadığı için ortada ciddi bir kamu zararı oluştuğu gibi, bu işi yapabilecek diğer esnaf veya firmaların engellenmesi suretiyle hakkaniyet ilkesi de çiğnenmiş olur.

Bu işler “ Ben yaptım, oldu” demekle olmaz, belediye başkanları yasalara uymak ve uygulamak zorundadır.

Bakacakkadı Belediye Başkanı Oktay Albuz'un bu iddialar karşısında söylenecek sözü olmalı…

Bir an önce sözkonusu işin yasalara ve usülüne uygun olarak yapıldığını, yasal dayanakları ile birlikte açıklamak durumundadır.

Aksi halde, devlet her zaman 18 yaşındadır, devletin denetleyici kurumları vardır.

Bunu hatırlatmakta fayda var.

Erhan ÇAKMAK