1970'li yılların ortalarında Zonguldak Ticaret Lisesi'nde öğrenci olduğumuz yıllarda 1.Ligde başarıdan başarıya koşan ,Türk Futbolunun devleri Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi takımları geride bırakıp haftalarca liderlik koltuğunda oturan ve şampiyonluk yarışında başa gireşen Zonguldakspor'un şehirde nasıl bir aidiyet duygusu ile nasıl bir moral bütünlüğü oluşturduğunu o günleri yaşayanlara sormak gerekiyor.

Açık ve kapalı tribünlerin tıklım tıklım dolduğu, stadyuma giremeyenlerin duvarlara tırmandığı ya da stadyumu gören yüksek binaların nasıl dolup taştığını yine o günleri yaşayanlara sorup öğrenmek gerekir.

Bir futbol efsanesi halindeki Zonguldakspor'un o günlerden bugünlere gelişi arasında Türkiye'nin yıldız şehri Zonguldak'ın geriye gitmesi ile düpedüz bir doğru orantı bulunuyor.

Zonguldak ekonomik ve sosyal alanda geriye gittikçe, Zonguldakspor'un da geriye gittiği, kulübün kalıcı gelir kaynaklarının bilerek kesildiği, bu süreçte kulübün başarısına rahatsız olanların kulübü satışa getirdikleri vaki oldu.

****
Bu süreçte Zonguldakspor'a hep Demir Ailesi sahip çıktı.

Hep Erdoğan Demir...

Hep Salih Demir...

Hep Hacı Demir...

Hep Demir Madencilik...

Zonguldakspor'un iyi günlerinde yanında olan Demir Ailesi, zor günlerinde de hep yanında oldu, kulübü küme düşürmeden şampiyonluklar yaşatıp bugünlere sağ salim ulaştırdı.

Bizler, 2000'li yıllardan beri Yeni Adım ekibinde yer alanlar, Demir Ailesi'ni son çeyrek yüzyılda Zonguldakspor adına yaptıkları maddi ve manevi büyük fedakarlıklara yakından tanık olduk.

Zonguldakspor'a bir kuruş faydası olmayanlar hep onları eleştirdi, ancak onlar Zonguldakspor'u hiç terk etmedi.

Halen aynı fedakarlık içinde bulundukları açıkça görülüyor.

Peki, lafa gelince "Zonguldak" adını dilinden düşürmeyenler nerede?

Bu şehrin Belediye Başkanları, Siyasetçileri, Sendikacıları, Meslek Odaları, Bilumum STK temsilcileri nerede?

Varlıklarını Zonguldak'a borçlu olan irili ufaklı sanayi kuruluşları, şirketleri bu şehrin ekmeğini yiyip suyunu içen zenginleri nerede?

*******

Geçenlerde Zonguldakspor'un o şaşaalı günlerine birlikte tanık olduğumuz bir arkadaşımla kulübün o güzel günlerinden söz ediyorduk.

Fanatik bir Zonguldakspor'lu , gerçek bir Zonguldakspor sevdalısı...

Söz bitip ayrılırken dedi ki:

"Unutma gün olup devran dönecek, bir gün herkes Zonguldakspor'lu olacak."

Erhan Çakmak