CHP’nin gerek TBMM’de, gerek sahadaki çalışmaları ile dikkat çeken Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın en çok hassasiyet gösterdiği kurumlar arasında TTK başta geliyor.

Aynı zamanda TBMM KİT Komisyonu Üyesi, dolayısı ile kamu iktisadi teşekküllerini denetlemekle görevli bir milletvekili olan Deniz Yavuzyılmaz’ın “ TTK’ya toz kondurmayan” davranışı da aynı ölçüde dikkat çekiyor.

TBMM KİT Komisyonu’nun denetlediği birçok kuruma ait usulsüzlük, yolsuzluk, israf ve savurganlık gibi konuları Sayıştay raporlarına dayandırarak gündeme getiren Deniz Yavuzyılmaz’ın yılda yaklaşık 1 trilyon lira zarar eden TTK ile ilgili hassasiyeti nereden kaynaklanıyor?
Bunun yanıtını kendisi veriyor…
Deniz Yavuzyılmaz’a göre, usulsüzlük, yolsuzluk, israf ve savurganlık ayrı bir şey, “görev zararı” ayrı bir şey…
Yavuzyılmaz’ın daha önce yaptığı açıklamalara göre, Türkiye’de zarar eden tek kamu iktisadi teşekkülü TTK değil…
TTK’nın beş katı zarar eden kamu kuruluşları var.
Mesela, THY…
Dünyanın iyi, en güvenilir hava yolu kurumu olduğu halde, yüksek miktarda görev zararı bulunuyor.
Ve daha birçok kamu kurum ve kuruluşu…
Deniz Yavuzyılmaz, bu tablo karşısında “ Şimdi bu kurumları kapatacak mıyız? Üretimi, ya da hizmeti nasıl sürdüreceğiz” şeklinde son derece makul ve mantıklı sorular soruyor.
Deniz Yavuzyılmaz, ülkemiz için stratejik öneme sahip TTK’nın mutlaka üretimine devam etmesi, norm kadro seviyesine ulaşılması ve devlet desteğinin devam etmesi gerektiğini savunuyor.

*

Deniz Yavuzyılmaz’ın, TTK’nın yeniden eski günlerine dönmesi yönündeki çabaları daha çok Merkez Atölyesi üzerinde yoğunlaşıyor.
Bir zamanlar, Balkanlar ve Ortadoğu’nun en büyük maden makineleri fabrikası olarak ün yapan Merkez Atölyesi’nin, yeniden hayatiyet kazanması ve kuruma gelir getirici bir özelliğe kavuşması için kurumlar arasında “koordinasyon” sağlayarak, sonuç almaya çalışıyor.
Bu çabaların sonucunda somut ve umut verici örnekler peş peşe geliyor.
Ülkemizin enerji devleri BOTAŞ ve TPAO’nun alev sızdırmaz ürünlerini TTK’dan satın almaya başlaması, bu arada MKEK’nin ağır ve hafif silah parçalarının Merkez Atölyesi’nde üretilmesine ilişkin çabaları da karşılık bulmuş durumda…
Bu konuda MKEK ile TTK arasında koordinasyon sağlandı, MKEK yetkilileri Zonguldak’a gelerek Merkez Atölyesi’nde incelemelerde bulundu.
Bu durum ilimiz için savunma sanayiine doğru atılmış ciddi bir adım olarak görülebilir.
Gerçekleşmesi halinde sürekli ve yoğun üretim kapasitesi ile Merkez Atölyesi yeniden eski günlerine döneceği gibi, Zonguldak da savunma sanayimizin önemli merkezlerinden biri durumuna gelebilir.

*

O halde bu çabalar boşuna değil…
TTK’yı var gücüyle savunan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, “ TTK ile imtihanı” şimdilik iyi gidiyor.
(Erhan ÇAKMAK)